НАЧАЛО Регулации

Масовото приемане на криптовалутите в Африка се засилва значително

СЕП. 23, 2020 16:15 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Масовото приемане на криптовалутите в Африка се засилва значително

През 2020 г. се наблюдава все повече приемане на крипто в Африка, като континентът се очертава като вторият по големина регион за peer-to-peer (P2P) търговия, а две африкански държави се класират в челните осем от 'индекса за приемане на крипто' на Chainalysis.

 

Експлозивният растеж, обаче, привлече вниманието на финансовите регулатори в Африка, прoбуждайки опасения, че бързането с въвеждането на строг надзор може да потуши иновациите в местната крипто индустрия.


Нигерия води растежа на континента през 2020 г., публикувайки седмични P2P обеми между 5 и 10 милиона долара, като следват Кения и Южна Африка с между 1 и 2 милиона долара на седмица.


Представител на най-добрата P2P борса Paxful заяви, че Африка е най-силно развиващият се регион през 2020 г., отбелязвайки, че има драматичен растеж и в по-малките икономики като Гана и Камерун.


Централизираните борси също отчитат скок в търговската активност, като Luno отчита комбиниран обем от нигерийски и южноафрикански клиенти на стойност $549 милиона в рамките на миналия месец - ръст от 49% от началото на 2020 г. Борсата също така отбелязва, че регистрираните нови клиенти са се увеличили със 122% от четвъртото тримесечие на 2019 г. до Q2 на 2020 г.


Мариус Рейц, генералният мениджър на Luno за Африка, заяви пред бизнес изданието Quartz, че нарастващото търсене на крипто се дължи на предимствата, които виртуалната валута предлага пред прословутия ексклузивен местен банков сектор.


Рейц отбелязва, че крипто активите стават все по-популярни сред голямата общност от работници в Африка, които живеят далеч от родните си страни, като сериозните такси за чуждестранна валута в целия континент карат тези мигранти да проучват крипто активите.


"Търсенето, което виждаме сега, е резултат от предизвикателствата, които хората срещат в цяла Африка."


Базираната в Лагос борса BuyCoins също забелязва ръст при "хората, които се опитват да придвижват пари в страната и извън нея", като тази година борсата имаше $110 милиона в крипто обем, спрямо $28 милиона за цялата 2019 г.


Нарастващата популярност на крипто, обаче, доведе и до по-голям регулаторен контрол - африканските законодатели изглежда са разединени по въпроса как най-добре да реагират на крипто феномена.


През април южноафриканските регулатори предложиха регулации, които да налагат строги изисквания за лицензиране и мониторинг, но не признават крипто активите като законно платежно средство. Миналата седмица Комисията по ценни книжа и борси в Нигерия (SEC) предложи насоки, които по подразбиране ще третират всички крипто активи като ценни книжа.


Стефани Зуу от кенийската борса Bitpesa приветства защитата на потребителите, която ще дойде от засиленото регулиране.


"Важно е пространството да се регулира и да се ръководи правилно от финансовите органи, за да се гарантира доверието и защитата на потребителя“, каза той.


Но Райц предупреди, че прибързаното, строго регулиране може да смаже иновациите в сектора.


"Това, което бихме искали да видим, е поетапният подход. За регулаторите може да бъде много лесно да искат да регулират цялата индустрия от самото начало, но това може да потисне иновациите. След като правителствата [започнат да] регулират по-добре, има по-голям шанс да отворят интеграция с традиционната финансова инфраструктура и ще има и по-масово приемане."

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (1)
Ивайло СЕП. 23, 2020 От няколко месеца се занимавам с един сайт който изглеждаше съмнителен, реших да пробвам тъй като не ми коства нищо. Миналата седмица изкарах 1287лв. След таксите и т. н. Доволен съм тъй като не губиш нищо.https://freebitco.in/?r=36608933
Изкажете мнение
Още Регулации новини

Китай публикува законопроект за дигиталната валута на централната банка

В законопроекта се посочва, че юанът е официалната валута на Китайската народна република, независимо дали е във физическа или дигитална форма.Изглежда, че проектозаконът се насочва към усилията на тр...
ОКТ. 25, 2020 13:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Американски финансов надзорник ще иска информация за крипто транзакции над $250

Според известие, публикувано в петък, агенциите искат да намалят прага от 3000 долара, установен през 1995 г., до 250 долара за международни транзакции, което означава, че финансовите институции ще тр...
ОКТ. 24, 2020 22:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Швейцария прави голям ход за развитието на местния блокчейн и крипто бизнес

Федералният департамент на финансите започна консултационен процес за общите разпоредби, касаещи блокчейн и технологията на разпределния леджър (DLT). Консултацията ще се състои сред кантони, партии и...
ОКТ. 19, 2020 22:10 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Дигиталният долар на Сингапур прави стъпки към пълно регулаторнo съгласие

Партньорството търси да осигури клиентите и бизнесите, че валутата не може да бъде използвана за да се перат пари или да се финансират терористични организации. Elliptic и Xfers ще имплементират монит...
ОКТ. 12, 2020 12:30 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света