НАЧАЛО Алткойни Биткойн

Манипулиран ли е пазарът от Биткойн китовете?

ЯНУ. 17, 2021 18:02 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Манипулиран ли е пазарът от Биткойн китовете?

Въпреки че Биткойн придоби масова популярност в последно време, той си остава един изключително спорен актив.

 

От една страна, Биткойн се лансира като финансов еквализатор. Но в същото време това е един от най-неравномерно разпределените активи в света.


Дейвид Лин от Kitco News повдигна този въпрос в дискусия с директора за изследвания за GraniteShares Райън Джаното.


Джаното се съгласи с оценката на Лин, наричайки това 'една от основните иронии на Биткойн'. 


"Предназначено е да бъде финансово демократизираща сила, но така дълбоко разпределена по неравен начин.

Това е сериозен клас активи, където само около [0.002%] от Биткойн инвеститорите контролират над 40% от всички BTC. И това е сериозен, сериозен проблем.
"

Може би двамата не са чували за закона на Парето?


Най-общо казано, Биткойн кит се определя като субект, притежаващ над 1,000 BTC. Някои биха разширили тази дефиниция, за да включат и адреси със 100 или повече BTC.


Данните от bitinfocharts.com подкрепят анализа на ситуацията на Джаното.


Те показват, че 2,419 адреса съдържат 1,000 или повече BTC. Въпреки че тези адреси представляват само 0,01% от всички адреси, те контролират 43% от предлагането на Биткойн.


Разширяването на анализа за включване на адреси с по-малко от 100 BTC обрисува още по-голяма степен на неравномерно разпределение, като 0,05% от адресите държат 62% от Биткойн.Манипулация на пазара?


Неравномерното разпределение обаче е проблем, който засяга всички класове активи. Лин дава пример с 20-процентното притежание на акциите на Tesla от Илон Мъск и пита, по какъв е различна тази ситуация?


Джаното вярва, че степента на неравномерното разпределение на BTC е изключително голяма. За да илюстрира своята теза, той се позова на примера на братята Хънт, за които се смяташе, че държат една трета от частното световно предлагане на сребро.


Между 1979 -1980 г. братята Хънт успяха да повишат цената на среброто от $6 до $40.


"Дори братята Хънт не биха могли да си представят в най-смелите си фантазии [колко неравномерно разпределен] е Биткойн..


По този повод Джаното каза, че с толкова строг контрол върху предлагането на BTC, наложен от толкова малко субекти, пазарът на Биткойн е в ръцете на китовете.


Биткойн китовете имат лоша репутация


Несъмнено като 'movers' и 'shakers', Биткойн китовете играят значителна роля.


Те могат да изберат да изтеглят ликвидност, като не участват в пазарната дейност. По същия начин огромните ефекти от преместването на големи количества BTC на относително неликвиден пазар увеличават волатилността.


Независимо от това, Ерик Стоун, ръководителят на науката за данни във Flipside, се придържа към идеята, че китовете обикновено се интересуват от защитата на своите притежания. Поради това, те са склонни да действат по начини, които благоприятстват дългосрочния растеж.


"Те предпазливо ще ликвидират относително малки количества BTC с течение на времето, вместо да рискуват шок на предлагането, като ликвидират по-големи количества наведнъж."

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Биткойн новини

Вижте кой направи Биткойн транзакция за $4,5 милиарда

Движението, което за първи път беше открито от автоматизирания Биткойн тракер Block Bot, изпрати 103,510 BTC в една транзакция срещу такса от нищожните $21.Ходът, който се случи в събота, е един от на...
МАР. 1, 2021 23:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Citibank: Биткойн може да се превърне в предпочитана валута за международна търговия

"Биткойн е в повратна точка"Анализаторите от Citi смятат, че Биткойн изглежда е достигнал "повратна точка“. Флагманската криптовалута може или да се превърне в предпочитано средство за обмен за междун...
МАР. 1, 2021 19:10 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Без спирка: MicroStrategy купиха Биткойн за още $15 милиона

Компанията, чийто главен изпълнителен директор Майкъл Сейлър е един от най-гласовитите привърженици на Биткойн, купи криптовалутата на средна цена от около $45,710 за всяка монета.MicroStrategy, най-г...
МАР. 1, 2021 16:36 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Какво да очакваме от Биткойн този март?

Цената на BTC отчете лек спад през уикенда, преди да отскочи отново над $47,000. Някои анализатори посочват, че повече миньори са започнали да продават, което е довело до последния спад. Макар че...
МАР. 1, 2021 15:19 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света