НАЧАЛО Биткойн Алткойни

Криптовалута подкрепена от криптовалута? Запознайте се с DAI стейбълкойна

НОЕ. 19, 2019 20:48 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Криптовалута подкрепена от криптовалута? Запознайте се с DAI стейбълкойна

Стабилни монети, като Libra на Facebook, са криптовалути, които имат за цел да предложат бягство от волатилността на крипто пазара.

Те базират своята стойност на по-стабилни базови активи, обикновено фиатни валути или стоки.


Но "Dai”, за разлика от другите, използва волатилна дигитална валута - Етериум - за поддържане на постоянна стойност.


Защитниците на проекта твърдят, че начина, по който работи – с ”интелигентни договори”, базирани на блокчейн споразумения с условия, зададени в код - означава, че Dai винаги ще запази стабилна стойност, като същевременно предлага прозрачност.


Токени, като Libra и Tether, са в полезрението на световните регулатори, отчасти поради опасения как компаниите зад тях управляват резервите, които ги поддържат.


Dai, стартиран през 2017 г., се стреми да избегне подобни опасения, като се отказва от контрола върху етериум токените, към които е обвързана стойността на DAI, заключвайки ги в блокчейн договори, управлявани от алгоритми.


Това, твърдят привържениците, предлага предимствата на стабилните монети - незабавни транзакции и постоянна стойност, като същевременно се избягват рисковете от управлението резервите.


Валутата спечели известно сцепление, тъй като агенцията Oxfam я тества за разпространение на помощи, на остров в Тихия океан, докато някои аржентински жители се насочват към стабилната монета, за да избегнат инфлацията.


Интересно е как регулаторите ще разгледат Dai, тъй като по този начин биха могли да дадат представа за това как и дали криптовалутите могат да се развият от спекулативна употреба до универсална валута на интернет.


Как работи?


Подобно на Биткойн, DAI се надява да захрани дигитална икономика, при която хората да могат да заобиколят банките и други финансови фирми, за да осъществяват преки сделки помежду си. Задачата е меко казано масивна.


DAI е ефективно обвързан с долара и подкрепен от Етериум токени, заключени в обществено видими договори, съхранявани на блокчейн.


Много стабилни монети се ползват с доверие, защото тяхната стойност се подкрепя от валутите на централните банки. Потребителите се доверяват на DAI, от друга страна, тъй като ETH, който е заключен в договорите, винаги надвишава стойността на DAI в обращение.


Когато стойността на този стейбълкойн се отдалечи твърде много от долара, балансиращите механизми стартират, за да го върнат обратно.


С децентрализиранa стабилна монета можете да видите всичко на блокчейна”, сподели Рун Кристенсен, основател на протокола, който токенът изпълнява, Maker DAO.


“Всеки може да направи одит в реално време.”


Кой контролира системата?


DAI все още не е напълно децентрализиран.


Регистрираната в Кайманските острови фондация Maker, управлявана от Копенхаген, ръководи технологията.


Фондацията, ръководена от Кристенсен, също разработва алгоритми и други проекти, които се надява да позволят на DAI и MakerDAO да бъдат изцяло контролирани от неговите потребители.


Мариано Конти, ръководител на интелигентните договори, заяви, че се надява фондацията да престане да съществува в рамките на две до три години.


“Целта е да поддържате системата, докато тя вече не е необходима.”


Но съществуват рискове в модела на управление.


Пропуските в интелигентните договори, съхранявани в блокчейна, биха могли да го направят уязвим към експлоатация и кражба, заяви Тимоти Странекс, съосновател на Luno, борса за криптовалути в Лондон.


MakerDAO казва, че съществува механизъм за “аварийно изключване”, който предпазва от атаки. Ако потребителите се стремят да поемат протокола, функцията ще бъде задействана.Мнението на регулаторитеПоддържаните от криптовалута стабилни монети, попаднаха извън обхвата на доклад на G7 миналия месец, който даде коментар, че способността им да поддържат постоянна стойност в средносрочен план е съмнителна.


Американските регулатори отказаха да коментират DAI.


Британският орган за финансово поведение заяви, че не използва термина “стабилна монета”, като се има предвид, че стабилността е само стремеж на този етап и е необходим задълбочен анализ на всеки отделен проект.


“Регулаторите се опитват да приспособят съществуващата рамка към тези нови технологии”, казва Фил Анджелоф, адвокат от "Clifford chance" във Вашингтон, който е работил върху стабилни монети.


Как се справи валутата на свободния пазар


По-добре от много криптовалути, използвани главно със спекулативни цели.


Oxfam е тествал DAI тази година за разпространение на помощ в тихоокеанската островна държава Вануату, предразположена към природни бедствия. Той даде токени на около 200 души и 30 продавачи на един от 80-те острова на Вануату, изграждайки мини икономика, базирана на DAI.


Това ни позволява да контролираме и по-лесно да си взаимодействаме икономически помежду си - и по-бързо - след бедствие”, добави Сандра Харт от компанията.


Друг по-голям тест е планиран във Вануату през следващата година, според Харт.


DAI също привлича вниманието в Аржентина.


Данните са оскъдни, но група в Telegram за потребителите на DAI в страната се е удвоила в размер, като вече има над 450 членове през последните седмици, заяви Конти от фондацията на Maker.


Reuters разговаря с петима потребители в градовете в цялата страна, които казаха, че DAI предлага защитa от падащата стойност на песото.


Майка ми и аз започнахме да спестяваме част от парите си в DAI“, сподели Ромина Сеяс, студентка по право в западния град Мендоса.


“Не можем да спестим парите си в песо. Всеки месец имаме инфлация. Трябва да сме креативни, за да оцелеем...”

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Алткойни новини

Етериум достига месечен връх - какво да очакваме?

След като спадна до 9-седмичната тренд линия, както се вижда на 4-часовата графика, Етериум намери подкрепа около $ 172 и започна да набира скорост към $ 200.  Това ниво се превърна в подкрепа след...
МАЙ. 29, 2020 21:45 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Ръст на Етериум адресите с положителен баланс

Всъщност, не всички адреси, използвани за транзакции, записани на блокчейн, имат положителен баланс, защото някои се използват и след това се изпразват.Според графика, публикувана в Twitter, през първ...
МАЙ. 29, 2020 10:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Още един рекорд за Tether

Според Etherscan, 208.107 транзакции на стойност $ 1.2 милиарда са били изпратени в рамките на 24 часа. Почти $ 5 милиона Tether са били издадени от януари, което отразява ниските нива на дола...
МАЙ. 27, 2020 15:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Binance добавиха XRP опции

Вчера Binance разпространи новината, че XRP и ETH договорите вече са добавени към Binance Options.Сега потребителите на Binance могат да се възползват от тези нови инструменти за търговия с XRP и E...
МАЙ. 26, 2020 17:10 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света