Uniswap

Uniswap UNI

Ранк 23
Ранк 23
Uniswap цена в USD:

$7.953

Пазарна капитализация
$4,772,043,986.024
600,034,295 UNI
24ч Обем
$156,110,257
19,629,222UNI
Крипто в циркулация
600,034,294.71 UNI
Макс : 1000000000

Какво е Uniswap

Uniswap е децентрализиран протокол за търговия с криптовалути, създаден на 2 ноември 2018 г. от бившия машинен инженер в Siemens Хейдън Адамс.

Протоколът Uniswap се управлява от общност от притежатели на токени UNI. Тази общност гласува за предложения по протокола и за начина на неговото функциониране.

Uniswap е базиран на Етериум като има за цел да стимулира глобална мрежа от потребители да поддържа борса, в която търговците могат да купуват и продават криптовалути. Uniswap елиминира надеждните посредници и такси като позволява безопасна, достъпна и ефективна обменна дейност.

Uniswap блокчейнът е с отворен код, което означава, че всеки може да преглежда и да допринася за развитието на мрежата.

Как се работи с платформата на Uniswap?

На първо място трябва да разполагате с портфейл, поддържащ ERC-20 токени – като MetaMask.

След като сте добавили портфейлът към браузъра, трябва да добавите ETH към него, за да търгувате в Uniswap и да плащате за таксите за газ. Плащанията за газ варират по цена в зависимост от това колко хора използват мрежата.

Повечето услуги за портфейли, съвместими с ERC-20, ви дават три възможности за избор при извършване на плащане през блокчейна на Етериум: бавно, средно или бързо. Това определя колко бързо транзакцията ви се обработва от миньорите в мрежата на Етериум.

Uniswap е една от водещите децентрализирани борси за криптовалути, която надминава традиционните финансови структури като банките. С увеличаването на потребителите си Uniswap пуска последователни версии с актуализирани протоколи.

Uniswap v1 беше пусната в основната мрежа на Етериум през ноември 2018 г. При Uniswap търговията с активи изисква правилно съчетаване на поръчките за покупка/продажба между търговците. Поръчката остава неизпълнена ако поръчката за продажба не съвпада със съществуващите поръчки за покупка, което се отразява на ликвидността.

Uniswap v1

Uniswap се основава на протокол за автоматизиран маркет мейкинг (AMM). Тук няма нужда от книги за поръчки. Сделките са срещу смарт договори или пулове за ликвидност, а математическа формула определя цената на активите. Доставчиците на ликвидност добавят ликвидност към пуловете, които помагат да се направи пазар.

Всеки от пуловете на Uniswap съдържа два токена, които заедно представляват търговска двойка за дадените активи.

Компанията използва формулата (x * y = k), за да определи цената на двойката, в която X и Y представляват баланса на пула за всеки токен, а K е общата, постоянна цена на посочения пул. 

В новосъздаден пул първият доставчик на ликвидност определя първоначалната цена на активите като предоставя равна стойност на двата токена. 

Купувачите могат да разменят токени в рамките на пула въз основа на формулата. Смарт договорите, работещи с протокола, използват формулата, за да вземат количеството токени от купувача и да изпратят обратно еквивалентно количество токени, като поддържат общата цена на пула постоянна.

Всяка сделка има свързана с нея такса, което означава, че общата ликвидност в пула се увеличава, превръщайки системата печеливша за доставчиците на ликвидност. 

В резултат на тази промяна на цената, ако друг купувач направи сделка в същата посока, той ще получи малко по-лош курс за своята сделка, което помага да се поддържа цялостната система в баланс.

Реално Uniswap дава възможност на потребителите да търгуват с криптовалути без никакво участие на централизирана трета страна. Вместо да поддържа централен регистър на поръчките, където купувачите и продавачите могат да подават поръчки, Uniswap използва пулове за ликвидност. Депозитите в тези пулове са от съществено значение за операциите на Uniswap, тъй като след това потребителите могат да купуват и продават криптовалути от пула за ликвидност, разменяйки един токен за друг. Всеки може да регистрира токен в Uniswap, стига да има ликвиден пул за търговците. Uniswap обаче е изградена върху Етериум, което означава, че не предлага токени, търгувани на други блокчейни.

За да създадете нов пул, да осигурите ликвидност, да разменяте токени или да гласувате по предложения за управление трябва да отидете в интерфейса на Uniswap и да свържете Web3 портфейл.

Uniswap v1 също така улеснява концепцията за LP токени. Когато доставчиците на ликвидност (LP) добавят ликвидност към някой пул, те получават LP токени, представляващи добавената ликвидност. След това тези LP токени могат да бъдат стейквани или изгаряни, за да се осребрят наградите. За възнаграждение на доставчиците на ликвидност се начислява такса за търговия в размер на 0.3%.

UNISWAP v2

Доказателството за концепция (PoC) на Uniswap v1 беше голям успех и това даде тласък на мрежата да пусне актуализирана версия през май 2020 г. Основният недостатък на Uniswap v1 беше проблемът с “ETH моста”, т.е. липсата на пулове от за обмен между ERC20 токени. Това доведе до ескалиране на разходите и висок слипидж, когато потребителят иска да обмени един ERC20 токен за друг.

Uniswap v2 е много по-добра от v1 по отношение на потребителския интерфейс, елиминирайки проблема с блокчейн мостовете. Друга съществена разлика е използването на “обвити” етери (wETH) в основните договори вместо традиционните ETH. Въпреки това търговците могат да използват ETH чрез помощни договори.

Концепцията за светкавичен суап на Uniswap v2 позволява на потребителите да изтеглят всякаква сума ERC20, без да се налага да плащат предварително. Tе могат или да платят за изтеглените токени, или да платят за част и да върнат останалата част, или да върнат всички изтеглени токени. Тези неща могат да бъдат направени в края на изпълнението на транзакцията.

Uniswap v2 също така въведе такса за протокола. Управлението на общността играе жизненоважна роля при включването/изключването на тази такса. Протоколната такса в размер на 0.05% от общата такса за търговия от 0.3% ще бъде запазена за развитието на платформата Uniswap, която оформя пътната карта на мрежата.

Арбитражна търговия

Арбитражната търговия е неизменна част от екосистемата на Uniswap.
Това, което правят арбитражните търговци в Uniswap, е да намират токени, които се търгуват над или под средната им пазарна цена – в резултат на големи сделки, създаващи дисбаланс в пула и понижаващи или повишаващи цената – и съответно да ги купуват или продават.

Те правят това, докато цената на токена не се ребалансира в съответствие с цената на другите борси и няма повече печалба за реализиране. Тази хармонична връзка между автоматизираната система на маркет мейкинг и арбитражните търговци е това, което поддържа цените на токените Uniswap в съответствие с останалата част от пазара.

Участие в дейността на Uniswap

  • Създаване на нови пазари: Потребителите могат да използват смарт договори, за да създават нови пазари за обмен на нови двойки дигитални активи.
  • Размяна на активи чрез съществуващи пазари: Потребителите могат да използват платформата за размяна на дигитални активи чрез децентрализирани пазари.
  • Осигуряване на ликвидност и получаване на възнаграждения: Потребителите могат да осигурят ликвидност като стейкват (залагат), съгласявайки се да не търгуват или продават своите дигитални активи. Тези, които залагат своите дигитални валути на платформата Uniswap, получават възнаграждение в UNI токени.
  • Достъп до управлението на Uniswap: Притежателите на токени UNI са упълномощени да управляват платформата Uniswap като правото на глас се разпределя пропорционално на салдата на потребителите в UNI.


Някои от потенциалните предимства на децентрализираните борси като Uniswap включват:

  • Сигурност: Средствата никога не се прехвърлят на трета страна или по принцип не са обект на риск от контрагента (т.е. доверяване на активите на попечител), тъй като и двете страни търгуват директно от собствените си портфейли.
  • Глобални и без нужда от разрешение: Няма понятие за граници или ограничения за това кой може да търгува. Всеки, който разполага със смартфон и интернет връзка, може да участва.
  • Лесна за използване и псевдонимна: Не се изисква регистрация на сметка или лични данни.


Как да купя UNI?

1. Изберете крипто борса

Съществуват множество борси за криптовалути и обмени, които варират от лесни за използване системи до сложни информационни табла за напреднали търговци.

Тъй като UNI е толкова популярен, на повечето борси за криптовалути ще можете да закупите токена, но е препоръчително да се придържате към няколко от по-популярните борси като Binance, Kraken, Coinbase и др. Различните платформи се предлагат с различни такси, мерки за сигурност и могат да включват други функции, така че е добре да направите проучване, преди да се регистрирате.

2. Създайте акаунт и го потвърдете

Започнете с регистрация на профила, която е напълно безплатна на гореспоменатите платформи. За допълнителна сигурност се активира и 2FA – двуфакторна автентификация. По този начин, вие с вашето устройство сте единствените, които може да дадете достъп до акаунта.

След това се преминава през KYC процес, който представлява предоставяне на лична информация – данни от лична карта / паспорт / шофьорска книжка, доказателство за адрес (напр. банково извлечение или сметка за комунални услуги).

След приключването на тези стъпки, вие сте готови да купувате, продавате и търгувате Uniswap (UNI), както и да се възползвате от различни услуги като стейкинг.

3. Захранете сметката си

След като акаунтът ви е регистриран и потвърден е нужно да вкарате средства в сметката, за да можете да започнете да се възползвате от услугите покупка и търговия на платформата.

Основните варианти за депозит са:

  • Кредитна/дебитна карта
  • Банков депозит
  • Peer-to-peer (P2P)

Къде да купя UNI?

Binance – РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА!

На Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, депозитите са абсолютно безплатни.

Таксите за теглене от платформата са както следва:

Ако сте се насочили към директно захранване на сметката, в зависимост коя фиатна валута използвате, таксите за депозит са:

Uniswap Новини

Uniswap обяви ново разширение за Google Chrome

Uniswap Labs официално пусна своето разширение за портфейл на Google Chrome след повече от шест месеца забавяне, през които над 793,000 потребители се включиха в списъка на чакащите.

18.07.2024 7:30 1мин. четене

Добра инвестиция ли е Uniswap за предстоящия алткойн сезон?

В настоящия бурен крипто пазар, който се опитва да се възстанови от последните сривове, засегнали основни криптовалути като Биткойн и Етериум, въпросът дали алткойни като Uniswap (UNI) си заслужава да бъдат разгледани, става все по-актуален.

22.06.2024 23:00 2мин. четене

Uniswap подготвя изненада за своите потребители – как реагира цената

Популярният алткойн Uniswap сподели публикация от своя акаунт в X (Twitter), което породи вълнение сред общността.

04.06.2024 23:00 1мин. четене

Uniswap отлага гласуването за наградите в мрежата

Фондация “Uniswap” отложи дългоочакваното гласуване за наградите за стейкинг и делегации на UNI, което първоначално беше планирано за 31 май.

02.06.2024 13:00 2мин. четене