NEAR Protocol

NEAR Protocol NEAR

Ранк 32
Ранк 32
NEAR Protocol цена в USD:

$3.203

Пазарна капитализация
$3,334,850,623.066
1,041,156,739 NEAR
24ч Обем
$168,845,165
52,714,290NEAR
Крипто в циркулация
1,041,156,739 NEAR
Макс : 1178266083

Какво е NEAR Protocol

NEAR Protocol е публичен блокчейн от първи слой, който има за цел да стимулира мрежа от компютри да управлява платформа за разработчици, които да създават и пускат децентрализирани приложения (dApps).

Криптовалутата на протокола също се нарича NEAR и се използва за заплащане на такси за транзакции и съхранение. Токените NEAR могат да бъдат стейквани и от тези, които участват в постигането на мрежовия консенсус като валидатори на транзакции.

История на NEAR Protocol

Основателите на NEAR са украинките компютърни учени и математици Александър Скиданов и Илия Полосухин. Те работят по протокола от 2017 г., а основната мрежа на NEAR излезе онлайн през август 2020 г.

Полосухин е работил и по библиотеката за машинно обучение с отворен код Tensor Flow. Скиданов и Полосухин имаха за цел да създадат по-добър Етериум, без да разчитат на мащабируемостта на втори слой.

Как работи NEAR Protocol?

NEAR Protocol е блокчейн, който постига консенсус чрез механизма за доказателство за залог (PoS) като концепцията за шардинг е един от основните аспекти на проекта.

Шардингът е процес, който има за цел да раздели инфраструктурата на мрежата на няколко сегмента, за да може компютрите, известни също като нодовете (или възли), да обработват само част от транзакциите в мрежата.

NEAR функционира по подобен начин на други централизирани системи за съхранение на данни като Amazon Web Services (AWS), които служат като базов слой, върху който се изграждат приложенията. Но вместо да бъде управлявана от едно лице, NEAR се управлява и поддържа от разпределена мрежа от нодове.

NEAR доусъвършенства концепцията за шардинг със своето уникално решение за разделяне на блокове именувано “Nightshade”, което стартира през ноември 2021 г. като Simple Nightshade. Тъй като валидаторите вече не трябва да обработват всички входящи транзакции, а само тези в рамките на шардовете, Nightshade улеснява безкрайното мащабиране.

Nightshade

Освен че архитектурата е разпределена, шардинга позволява на блокчейна да се мащабира по-ефективно, като същевременно позволява по-голямо количество транзакции в секунда и по-ниски такси за транзакции.

Nightshade позволява на протокола NEAR да поддържа една единствена верига от данни, като същевременно разпределя изчислителните процеси, необходими за поддържането на тези данни, на “шардове/парчета”. Тези парчета се обработват от нодове, които минават през информацията и я добавят към основната мрежа.

Rainbow Bridge

С помощта на приложението Rainbow Bridge, всяка информация, която е криптографски доказуема в NEAR, може да се използва в договорите на Етериум и обратно. Участниците в мрежата на NEAR могат лесно да прехвърлят ETH токени между блокчейна на Етериум и този на NEAR.

За да прехвърли токени от Етериум към NEAR Protocol, потребителят първо трябва да депозира токени в смарт договор на Етериум. След това тези токени се заключват и на платформата на NEAR се създават нови токени, представляващи оригиналните.

Самият процес може да бъде обърнат, когато потребителят пожелае да получи оригиналните си токени, тъй като оригиналните средства се съхраняват чрез смарт договор.

Aurora

Aurora е решение за мащабиране от втори слой, изградено върху протокола NEAR, предназначено за разработчици, които могат да стартират своите децентрализирани приложения на Етериум в мрежата на NEAR.

Aurora е изградена с помощта на технологията Етериум Виртуална Машина (EVM), както и на мост между веригите, който позволява на разработчиците да свързват безпроблемно своите смарт договори и активи на Етериум.

Разработчиците могат да използват Aurora, за да се възползват от предимствата на протокола NEAR с ниски такси и висока пропускателна способност, с познаваемостта и мрежата от приложения на Етериум.

Кои са най-популярните dApps в мрежата на NEAR

  • Paras: NFT пазар, използващ децентрализирано съхранение чрез IPFS, със собствения си PARAS токен. Интересно е, че NEAR има своя собствена версия на CryptoPunks, наречена NPunks
  • Flux: Отворен прогнозен пазарен протокол, използващ токени FLX
  • Burrow: Протокол за отпускане на заеми, подобен на Aave
  • Ref Finance: Борса за обмен на токени, подобна на Uniswap

Как да купя NEAR?

1. Изберете крипто борса

Съществуват множество борси за криптовалути и обмени, които варират от лесни за използване системи до сложни информационни табла за напреднали търговци.

Тъй като NEAR е толкова популярен, на повечето борси за криптовалути ще можете да закупите токена, но е препоръчително да се придържате към няколко от по-популярните борси като Binance, Kraken, Coinbase и др. Различните платформи се предлагат с различни такси, мерки за сигурност и могат да включват други функции, така че е добре да направите проучване, преди да се регистрирате.

2. Създайте акаунт и го потвърдете

Започнете с регистрация на профила, която е напълно безплатна на гореспоменатите платформи. За допълнителна сигурност се активира и 2FA – двуфакторна автентификация. По този начин, вие с вашето устройство сте единствените, които може да дадете достъп до акаунта.

След това се преминава през KYC процес, който представлява предоставяне на лична информация – данни от лична карта / паспорт / шофьорска книжка, доказателство за адрес (напр. банково извлечение или сметка за комунални услуги).

След приключването на тези стъпки, вие сте готови да купувате, продавате и търгувате NEAR Protocol (NEAR), както и да се възползвате от различни услуги като стейкинг.

3. Захранете сметката си

След като акаунтът ви е регистриран и потвърден е нужно да вкарате средства в сметката, за да можете да започнете да се възползвате от услугите покупка и търговия на платформата.

Основните варианти за депозит са:

  • Кредитна/дебитна карта
  • Банков депозит
  • Peer-to-peer (P2P)

Къде да купя NEAR?

Binance – РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА!

На Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, депозитите са абсолютно безплатни.

Таксите за теглене от платформата са както следва:

Ако сте се насочили към директно захранване на сметката, в зависимост коя фиатна валута използвате, таксите за депозит са: