Filecoin

Filecoin FIL

Ранк 31
Ранк 31
Filecoin цена в USD:

$3.206

Пазарна капитализация
$1,445,381,694.578
450,783,719 FIL
24ч Обем
$57,837,909
18,038,410FIL
Крипто в циркулация
450,783,719 FIL
Макс : 1961355166

Какво е Filecoin

Filecoin е децентрализиран протокол, който позволява на потребителите да отдават под наем свободното си пространство на компютрите за съхранение на данни.

С други думи Filecoin е функционална Web3 алтернатива на водещите Web2 доставчици на облачни услуги като Google Cloud, Amazon Web Services и Microsoft Azure.

FIL е родната криптовалута на мрежата, която се използва за вписване или достъп до хранилище, включено в мрежата.

Токенът захранва цялата мрежа на Filecoin, а клиентите плащат във FIL, за да съхраняват файловете си в мрежата, а нодовете, които са ангажирали пространство в мрежата, получават възнаграждение във FIL. Освен това FIL действа и като токен за управление, който можете да използвате, за да гласувате за ключовите решения на проекта.

Хуан Бенет публикува бялата книга на проекта, именувана “Filecoin: A Cryptocurrency Operated File Storage Network” през 2014 г. В нея се описва блокчейн мрежа, подобна на Биткойн, в която нодовете (възлите) в мрежата могат да съхраняват данни, гарантирани от компонент за доказателство за възстановяване (Proof-of-Retrievability). Filecoin се разработва от Protocol Labs.

През 2017 г. Filecoin набра над $250 милиона в своето ICO, което беше рекорд по онова време. Впоследствие през октомври 2020 г. беше пусната основната мрежа.

Как работи Filecoin?

Потребителите могат да избират своите предпочитания по отношение на компромисните разходи, скоростта на съхранение и резервираността на пространството, а пакетът от приложения на Filecoin може да помогне за договаряне на съхранението с различни доставчици в мрежата без да се внедрява различен API за всеки доставчик – за разлика от централизираните системи за съхранение.

Мрежата на Filecoin е базирана на консенсусния механизъм за доказателство за работа (PoW), а криптовалутата FIL се добива чрез процеса на майнинг.

Filecoin използва два модела на PoW, за да докаже, че работата е завършена. Това са доказателство за репликация (proof-of-replication), което позволява на мрежата да потвърди репликирането на данни на уникално място, и доказателство за времетраене (proof-of-spacetime), което потвърждава, че данните се съхраняват за определен период от време.

Така, чрез комбинацията на двата модела се образуват мащабни мрежи за съхранение, обхващащи множество независими страни. По този начин се елиминира възможността за фалшификации в мрежата, като същевременно се увеличават възнагражденията за добив.

Миньорите предлагат собственото си налично пространство за съхранение на компютри в замяна на FIL. Това дава възможност на потребителите и миньорите да организират съхранението на жив пазар, където въпросите за изискванията за пространство, сроковете и разходите се потвърждават и обвързват в рамките на алгоритмичен договор.

Освен че разполага с голям набор от доставчици на услуги за съхранение, блокчейн рамката на Filecoin позволява на потребителите да проверяват дали файловете им се съхраняват правилно, като преглеждат наличните доказателства за по-високи нива на сигурност. Също така файловете, които реално се съхраняват на чужд компютър, не могат да бъдат достъпени от този, който го оперира.

Как работи пазарът на Filecoin?

Избор на доставчик: Ако искате да съхраните вашите файлове с помощта на Filecoin, първата стъпка е да изберете децентрализирано приложение, базирано на Filecoin, като ChainSafe Files или Estuary. Тези приложения предоставят бърз и лесен интерфейс, чрез който можете да качите файловете си, да изберете доставчик и да определите условията на споразумението.

Преговори по договора: След като сте избрали доставчик въз основа на конкретните си нужди, можете да пристъпите към договаряне на цената във FIL токени за съхраняване на вашите данни. След като се постигне споразумение, плащате на доставчика за съхранение на вашите токени. След това транзакцията и договорът за споразумение се записват в блокчейна Filecoin.

Извличане на данните: След като изпратите заявката, мрежата назначава миньори за “извличане”, натоварени със задачата да изтеглят данните ви възможно най-бързо. Естествено, тази услуга е свързана с разходи на FIL. Ако не бързате, извличането няма да ви струва почти нищо. Ако обаче имате нужда от него в рамките на няколко секунди, ще трябва да извадите значителна сума във FIL, за да могат те да дадат приоритет на вашата транзакция.

Как да купя FIL?

1. Изберете крипто борса

Съществуват множество борси за криптовалути и обмени, които варират от лесни за използване системи до сложни информационни табла за напреднали търговци.

Тъй като FIL е толкова популярен, на повечето борси за криптовалути ще можете да закупите токена, но е препоръчително да се придържате към няколко от по-популярните борси като Binance, Kraken, Coinbase и др. Различните платформи се предлагат с различни такси, мерки за сигурност и могат да включват други функции, така че е добре да направите проучване, преди да се регистрирате.

2. Създайте акаунт и го потвърдете

Започнете с регистрация на профила, която е напълно безплатна на гореспоменатите платформи. За допълнителна сигурност се активира и 2FA – двуфакторна автентификация. По този начин, вие с вашето устройство сте единствените, които може да дадете достъп до акаунта.

След това се преминава през KYC процес, който представлява предоставяне на лична информация – данни от лична карта / паспорт / шофьорска книжка, доказателство за адрес (напр. банково извлечение или сметка за комунални услуги).

След приключването на тези стъпки, вие сте готови да купувате, продавате и търгувате Filecoin (FIL), както и да се възползвате от различни услуги като стейкинг.

3. Захранете сметката си

След като акаунтът ви е регистриран и потвърден е нужно да вкарате средства в сметката, за да можете да започнете да се възползвате от услугите покупка и търговия на платформата.

Основните варианти за депозит са:

  • Кредитна/дебитна карта
  • Банков депозит
  • Peer-to-peer (P2P)

Къде да купя FIL?

Binance – РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА!

На Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, депозитите са абсолютно безплатни.

Таксите за теглене от платформата са както следва:

Ако сте се насочили към директно захранване на сметката, в зависимост коя фиатна валута използвате, таксите за депозит са: