ChainLink

ChainLink LINK

Ранк 15
Ранк 15
ChainLink цена в USD:

$16.891

Пазарна капитализация
$9,916,973,315.247
587,099,970 LINK
24ч Обем
$702,149,591
41,568,328LINK
Крипто в циркулация
587,099,970.453 LINK
Макс : 1000000000

Какво е ChainLink

Chainlink е децентрализирана оракулска мрежа играе важна роля в реалното прилагане на блокчейн технологиите. Предназначението на тази мрежа е да предоставя информация за различни външни източници на данни.

LINK е родната криптовалута на мрежата Chainlink, подпомагащ финансирането на растежа на проекта.

Оракулската услуга улеснява по-добрата взаимосвързаност между смарт договорите, които след това могат да получат безпроблемен достъп до надеждни информационни канали, плащания, API и широк набор от други ресурси. С други думи ChainLink действа като посредник между системите извън веригата и системите във веригата.

Концепцията за децентрализиран оракул по същество решава най-значимия проблем при създаването на смарт договори, т.е. централизираните оракули.

История на ChainLink

ChainLink е създаден през 2017 г. от Сергей Назаров, Стив Елис и професора от Университета в Корнел Ари Джуелс, а самата мрежа е пусната официално през 2019 г.

През 2018 г. Chainlink интегрира Town Crier, блокчейн оракул, върху който работи и Джуелс. Town Crier свързва блокчейна на Етериум с уеб източници, които използват HTTPS.

Търговската марка на Chainlink е регистрирана на Каймановите острови през март 2013 г. като създадената корпорация е Smartcontract Chainlink Sezc, Ltd.

През 2020 г. Chainlink интегрира DECO, проект на Корнел, създаден съвместно с Джуелс. DECO е описан от авторите му като протокол, който използва доказателства за нулево знание (ZK-proof), за да позволи на потребителите да докажат, че информацията е вярна на блокчейн оракула, без да разкриват чувствителна информация, като например рождени дати.

През април 2021 г. Chainlink публикува втора бяла книга – “ChainLink 2.0: Следващата стъпка в еволюцията на децентрализираните оракулски мрежи”, която подробно описва визията за разширяване на ролята и възможностите на децентрализираните оракулски мрежи, така че да включват хибридни смарт договори, които използват код на веригата и услуги извън нея.

Архитектура на ChainLink

Блокчейнът Chainlink използва различни нодове за получаване на данни, необходими за смарт договорите. Тези нодове обаче постигат специфичен консенсус преди предаването на данните към смарт договора. В резултат на това не е необходимо самия договор да зависи от един-единствен централизиран оракул.

Освен това нодовете на Chainlink могат да извличат данни еднократно или многократно. Двата важни компонента във веригата Chainlink са компонентите “on-chain” (по веригата) и “off-chain” (извън веригата). Нека разберем повече за тези компоненти и тяхното значение.

Компоненти във веригата

Компонентите на веригата се отнасят основно до договорите на оракула, базирани на блокчейна на Етериум, които помагат за наблюдението и обработката на заявките за данни на потребителите. On-chain омпонентите прехвърлят заявките за данни извън веригата към мрежата Chainlink, за да улеснят обработката им в родните блокчейн договори. Впоследствие договорите могат да съпоставят заявките със съответните оракулски услуги. Можете да откриете три отделни части на договорите на Chainlink:

  • Договор за репутация
  • Договор за агрегиране
  • Договор за съвпадение на поръчки

 

Всеки договор изпълнява отделна роля и задвижва желаната функционалност на блокчейна Chainlink. Договорът за репутация помага при документирането на показателите за ефективност на доставчиците на оракулски услуги, като успоредно с това следи за тяхната успеваемост. Агрегиращият договор работи по събирането на отговори от доставчиците на оракулни услуги, последвано от изчисляване на окончателните отговори на първоначалните въпроси. Освен това договорът за съвпадение на поръчки играе важна роля при регистрирането на предложенията на потребителите в мрежата и събирането на оферти от доставчиците на оракули.

Компоненти извън веригата

Компонентите извън веригата са следващият значим аспект в отговорите на въпроса “Какво пък е толкова хубво на ChainLink?”, тъй като те включват оракулски нодове извън веригата. Такива нодове биха могли да помогнат при събирането на отговори на различни външни заявки.

Впоследствие всички индивидуални отговори се агрегират чрез различни механизми за консенсус, преди да се трансформират в единен глобален отговор. Къде е местоназначението за обработка на всички данни? Chainlink Core помага за свързването на блокчейн с ресурси за данни извън веригата. По същество то е устройство, което поддържа преобразуването на данни извън веригата, последвано от прехвърлянето им към оракул във веригата.

Нодовете извън веригата могат да получат компенсация под формата на криптовалутата LINK.

Как да купя LINK?

1. Изберете крипто борса

Съществуват множество борси за криптовалути и обмени, които варират от лесни за използване системи до сложни информационни табла за напреднали търговци.

Тъй като LINK е толкова популярен, на повечето борси за криптовалути ще можете да закупите токена, но е препоръчително да се придържате към няколко от по-популярните борси като Binance, Kraken, Coinbase и др. Различните платформи се предлагат с различни такси, мерки за сигурност и могат да включват други функции, така че е добре да направите проучване, преди да се регистрирате.

2. Създайте акаунт и го потвърдете

Започнете с регистрация на профила, която е напълно безплатна на гореспоменатите платформи. За допълнителна сигурност се активира и 2FA – двуфакторна автентификация. По този начин, вие с вашето устройство сте единствените, които може да дадете достъп до акаунта.

След това се преминава през KYC процес, който представлява предоставяне на лична информация – данни от лична карта / паспорт / шофьорска книжка, доказателство за адрес (напр. банково извлечение или сметка за комунални услуги).

След приключването на тези стъпки, вие сте готови да купувате, продавате и търгувате ChainLink (LINK), както и да се възползвате от различни услуги като стейкинг.

3. Захранете сметката си

След като акаунтът ви е регистриран и потвърден е нужно да вкарате средства в сметката, за да можете да започнете да се възползвате от услугите покупка и търговия на платформата.

Основните варианти за депозит са:

  • Кредитна/дебитна карта
  • Банков депозит
  • Peer-to-peer (P2P)

Къде да купя LINK?

Binance – РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА!

На Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, депозитите са абсолютно безплатни.

Таксите за теглене от платформата са както следва:

Ако сте се насочили към директно захранване на сметката, в зависимост коя фиатна валута използвате, таксите за депозит са:

ChainLink Новини

Тази топ криптовалута може да се срине с над 50% – ето защо

Добре познат анализатор на криптовалути предупреждава, че Chainlink (LINK) може да е изправен пред значителен спад.

20.05.2024 20:00 1 мин. четене

Ето коя криптовалута използват американските банки за токенизация

Depository Trust and Clearing Corporation (DTCC), известна като най-голямата система за сетълмент в света, си партнира с блокчейнът, предоставящ оракулски услуги – Chainlink (LINK), за да завърши пилотна програма, включваща няколко големи банкови институции в САЩ.

18.05.2024 15:00 1 мин. четене

Chainlink разширява свързаността в шест различни блокчейна

Chainlink продължава своята експанзия като основен източник на данни, подобрявайки свързаността между различни блокчейни и проекти, особено във високоскоростни търговски среди, където надеждните данни са от решаващо значение.

14.05.2024 1:00 2 мин. четене

Прогноза за цената на Chainlink (LINK) през следващите 6 години

Chainlink наскоро регистрира лек отскок след значителен спад като в момента се търгува на цена от $13.58, отбелязвайки скромно увеличение от около 2% през последните 24 часа, което показва положителна промяна в импулса.

13.05.2024 7:30 2 мин. четене