Aptos APT

Ранк 32
Ранк 32
Aptos цена в USD:

$9.363

Пазарна капитализация
$3,433,548,304.751
366,696,620 APT
24ч Обем
$91,483,874
9,770,309APT
Крипто в циркулация
366,696,619.845 APT
Макс : 1082805311.8188

Какво е Aptos

Aptos е блокчейн мрежа от първи слой, която използва нов език за програмиране на смарт договори, наречен Move. Проектът се разработва от Aptos Labs – блокчейн стартъп, ръководен от двама бивши служители на Meta.

APT е родната криптовалута на Aptos. Няколко дни след своето ICO APT достигна пазарна капитализация от над $1 милиард. През следващите дни оценката му се стабилизира на около $690 милиона.

Общото предлагане на проекта има следното разпределение:

  • Общност 51.02%
  • Основни участници 19%
  • Фондация 16.5%
  • Инвеститори 13.48%

Кратка история на Aptos (Diem)

Основната мрежа на проекта стартира през октомври 2022 г., но историята на проекта датира от 2019 г.

Това, което сега се нарича Aptos, започва с технологичната компания Diem. Meta (известна още като Facebook) започна разработването на собствената си стабилна монета Libra, която първоначално беше подкрепена от десетки големи компании, сред които Visa и Mastercard.

Нещата не се развиха по план и в края на 2021 г. блокчейн инициативата на Facebook бе закрита, а Diem беше продаден на криптобанката Silvergate Capital за $182 милиона. След продажбата някои служители решиха да продължат с разработването на блокчейн с отворен код и основаха Aptos Labs.

На 17 октомври 2022 г. основната мрежа на Aptos бе пусната онлайн. Няколко дни по-късно проектът от първи слой добави Name Services и сключи предварителна сделка с Google Cloud.

Екип на Aptos Labs и финансиране

Списъкът на Aptos Labs включва бивши ръководители и инженери от блокчейна Diem на Meta, портфейла Novi на Meta и езика за програмиране Move. Главният изпълнителен директор Мо Шайх има разнообразен опит в областта на капиталовите пазари, счетоводството и консултациите.

През първите седем месеца от етапа на разработки Aptos успя да набере $350 милиона като първите инвеститори бяха Andreessen Horowitz, a16z и Multicoin, които допринесоха с около $200 милиона.

До юли 2020 г. Aptos Labs си осигури допълнителни $150 милиона от Apollo, Griffin Gaming Partners, Franklin Templeton, Circle Ventures и Temasek.

Как работи блокчейнът на Aptos?

От архитектурна гледна точка веригата на Aptos представлява набор от валидатори, които получават и обработват транзакции, използвайки Byzantine fault tolerant (BFT) и доказателство за залог (PoS).

Притежателите залагат (стейкват) токени във валидаторите. Консенсусната сила на гласуването зависи от размера на залога. Валидаторите могат да бъдат активни и неактивни.

Заслужава да се отбележи, че Google Cloud управлява един валидатор.

Клиентите могат да бъдат пълни нодове (възли) или леки нодове. Пълните нодове репликират транзакциите и състоянието на блокчейна, докато леките (напр. портфейли) поддържат само текущия набор от валидатори.

Блокчейнът на Aptos теоретично може да достигне 160,000 транзакции в секунда (TPS), като същевременно поддържа сигурност и надеждност. Няколко революционни концепции стоят в основата на впечатляващата производителност на Aptos.

Block-STM

Технологията Block-STM създава двигател, който ефективно обработва смарт договори. Блокчейн двигателя на Aptos разчита на паралелно изпълнение, за да обработва множество транзакции наведнъж. Това прави нещата много по-бързи, защото една неуспешна транзакция няма да спре цялата верига.

Език за програмиране Move

Едно от нещата, които правят криптовалутата Aptos толкова привлекателна, е Move – персонализиран език за програмиране, който за пръв път беше разработен за блокчейна Diem. Move позволява на потребителите да дефинират потребителски ресурси, които не могат да бъдат копирани или изхвърлени, което прави много по-трудно за злонамерени субекти да контролират блокчейна на Aptos.

Протокол за консенсус BFT

Вместо да използва консенсусен протокол, който трябва да следва реда на транзакциите, Aptos отделя двата процеса и им позволява да работят паралелно един с друг. Това намалява честотата (времето, необходимо за потвърждаване на мрежовите транзакции), като същевременно увеличава скоростта. За да се гарантира точността, Aptos е създал Byzantine fault tolerant (BFT), който анализира отделните състояния във веригата и след това автоматично актуализира валидаторите, когато е необходимо.

Как да купя APT?

1. Изберете крипто борса

Съществуват множество борси за криптовалути и обмени, които варират от лесни за използване системи до сложни информационни табла за напреднали търговци.

Тъй като APT е толкова популярен, на повечето борси за криптовалути ще можете да закупите токена, но е препоръчително да се придържате към няколко от по-популярните борси като Binance, Kraken, Coinbase и др. Различните платформи се предлагат с различни такси, мерки за сигурност и могат да включват други функции, така че е добре да направите проучване, преди да се регистрирате.

2. Създайте акаунт и го потвърдете

Започнете с регистрация на профила, която е напълно безплатна на гореспоменатите платформи. За допълнителна сигурност се активира и 2FA – двуфакторна автентификация. По този начин, вие с вашето устройство сте единствените, които може да дадете достъп до акаунта.

След това се преминава през KYC процес, който представлява предоставяне на лична информация – данни от лична карта / паспорт / шофьорска книжка, доказателство за адрес (напр. банково извлечение или сметка за комунални услуги).

След приключването на тези стъпки, вие сте готови да купувате, продавате и търгувате Aptos (APT), както и да се възползвате от различни услуги като стейкинг.

3. Захранете сметката си

След като акаунтът ви е регистриран и потвърден е нужно да вкарате средства в сметката, за да можете да започнете да се възползвате от услугите покупка и търговия на платформата.

Основните варианти за депозит са:

  • Кредитна/дебитна карта
  • Банков депозит
  • Peer-to-peer (P2P)

Къде да купя APT?

Binance – РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА!

На Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, депозитите са абсолютно безплатни.

Таксите за теглене от платформата са както следва:

Ако сте се насочили към директно захранване на сметката, в зависимост коя фиатна валута използвате, таксите за депозит са: