НАЧАЛО Други

Крипто добивния малуер се е увеличил с 4000% през 2018 година

ДЕК. 20, 2018 15:58 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Крипто добивния малуер се е увеличил с 4000% през 2018 година

Случаите на малуер (злонамерен софтуер) за копаене на криптовалути се увеличиха с над 4000% през тази година, според изследване на McAfee.В доклада си от декември 2018 година, базираната в САЩ фирма за киберсигурност заяви, че през третото тримесечие на 2018 година са имали почти четири милиона нови заплахи за зловреден софтуер, в сравнение с по-малко от 500 000 през 2017 и 2016 г.

Отделна версия, даваща конкретни цифри, показа, че броят на злонамерените крипто копачи са се увеличили с близо 55% през третото тримесечие на 2018 година, като за последните четири тримесечия увеличението на малуер е с 4000%.


"Много от ransomware играчите се обръщат към по-доходен бизнес модел: копаенето на криптовалути", се казва в доклада.В нарастваща тенденция, киберпрестъпниците са започнали да се фокусират върху използването на устройства за криптиране на данни (IoT), казват от McAfee. Новият злонамерен софтуер, насочен към тези устройства, се е увеличил с 72%, а общият такъв е насочен към IоT, е нараснал с 203% през последните четири тримесечия.

Ремко Верхуф, изследовател на сигурността в McAfee, заяви:

Ние обикновено няма да мислим за използването на рутери или IoT устройства като IP камери, или видеорекордери като крипто копачки, защото процесорите им не са толкова мощни, колкото тези на настолните и преносимите компютри. Въпреки това, поради липсата на подходящ контрол за сигурност, киберпрестъпниците могат да се възползват от обем, вместо от скоростта на процесора. Ако могат да контролират хиляди устройства, които копаят дълго време, те все още могат да печелят пари.

Верхуф също така каза, че McAfee открива заплаха на Mac OS, наречена OSX.Dummy, която се разпространява в чат групи за добив на крипто. Зловредният софтуер, публикуван онлайн, предполага, че потребителите изтеглят софтуер, за да поправят "крипто проблеми", след което инжектира своя зловреден код. По този начин потребителите по същество са заразени със собствените си устройства, обясни той.

През юли повече от един милион компютри в Китай бяха хакнати за да копаят повече от $2 милиона в криптовалути в продължение на две години. Друго проучване на софтуерната компания Citrix показа, че близо 60% от бизнеса в САЩ е бил засегнат от зловреден софтуер за добив на криптовалути през август.

Малко по-рано излезе и доклад на Kaspersk за увеличението на малуер в крипто добива. Странно, но числата доста се разминават при двата доклада, като в този на Kaspersky се говори за 400% увеличение, докато тук става въпрос за 4000%.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Crypto.com си партнира с Леброн Джеймс

Ходът е предназначен да научи децата на крипто технологията и начините, по които тя може да повлияе на живота им.Приблизително 1,600 деца в I Promise School на четирикратния шампион на НБА ще научат з...
ЯНУ. 28, 2022 18:22 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Белгийски депутат е първия в Европа, който ще приеме заплата в Биткойн

Месечната заплата на депутата от Брюксел от 5,500 евро ще бъде конвертирана в Биткойн с помощта на платформата за крипто търговия Bit4You, съобщи Bruzz. Беукелаер, който представлява партията Хуманист...
ЯНУ. 28, 2022 16:34 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Ръководителят на гейминг отдела в YouTube ще се присъедини към Polygon Studios

Във вторник Райън Уайът, ръководител на гейминга в YouTube, обяви, че ще напусне платформата за споделяне на видео през февруари. Отчасти благодарение на неговото лидерство, YouTube Gaming вижда над 2...
ЯНУ. 28, 2022 12:45 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Хакер направи пробив в Trezor и възстанови $2 милиона на собственика

Средствата са били съхранявани в хардуерен портфейл на Trezor, един от най-популярните портфейли за 'студено' съхранение.През 2018 г. Дан Райх, който е главен изпълнителен директор и съосновател в Tro...
ЯНУ. 27, 2022 17:35 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света