НАЧАЛО Други

Коронавирус ли ще е катализатора за революцията на дигиталните пари?

АПР. 6, 2020 17:08 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Коронавирус ли ще е катализатора за революцията на дигиталните пари?

Марион Лабуре, изследовател за Deutsche Bank, е участвала в написването на доклад, който предполага, че настоящата епидемия от COVID-19, за която се знае, че се предава и чрез прехвърляне на хартиени пари, може да ускори вече нарасналия интерес към дигитални валути на централни банки (CBDC).

Много управители на централните банки вече изтъкнаха потенциалната заплаха от хартиените пари като риск от разпространение на коронавирус, но това е само катализиращ ефект за преминаване към дигитални валути.


В последно време централните банки проявяват голям интерес към издаването на следващата еволюция на парите.

Физическите пари започнаха да остаряват в очите на много нации. Нещо, което не е толкова необходимо в дигиталната ера, в която в момента се намираме. Част от този стремеж към по-дигитална форма на пари може би идва с помощта на блокчейн технологията и разпространението на Биткойн, на което много CBDC се базират.

Както Лабуре е цитирана да казва: „Патоген, който се появява веднъж във века, изисква вековно решение. Очевидно място за начало, е да се ускори неизбежната промяна към дигиталните валути."Катализатор ли е Коронавирус за бъдещето на плащанията?


Deutsche Bank публикува мнението си за бъдещето на парите и плащанията с друга статия, в чието написване също участва Лабуре, като посочва, че паричните средства ще оцелеят засега. Това, обаче, беше през януари, когато заплахата от пандемията COVID-19 не беше завладяла изцяло земното кълбо.

В същото време растежът на CBDC също започва да изчезва. Сведения от Световния икономически форум в Давос по-рано тази година подсказват, че големите централни банки разглеждат потенциала да прехвърлят парите си, за да станат по-дигитални.

Както подсказва статията на Лабуре, натискът да се откажат от хартиените пари и да се стимулира приемането на дигитални валути и CBDC е най-силен в Китай, където нацията започна да унищожава хартиените пари в разгара на кризата COVID-19.

Социално пробуждане


Част от проблема с изместването от хартиените пари са културните навици, които много страни са вкоренили по отношение на методите си на плащане.