НАЧАЛО Регулации

Комисията за финансов надзор на България ще наблюдава крипто пазара

ОКТ. 29, 2018 19:14 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Комисията за финансов надзор на България ще наблюдава крипто пазара

Комисията за финансов надзор на България (КФН) ще започне да следи крипто пазара в опит да изработи мерки срещу изпирането на пари и измамите чрез виртуални валути.


Комисията за финансов надзор (КФН) ще започне да следи и анализира пазара на криптовалути и първоначалните предлагания на монети в страната. Идеята е да се измислят мерки срещу изпирането на пари и измамите с виртуални валути, разкри регулаторът.

Според стратегията на КФН - "Стратегия за мониторинг на финансовите технологии в небанковия финансов сектор (2018 - 2020 г.)", публикувана на уебсайта си миналата седмица, комисията ще се съсредоточи върху четири основни области на действие:

  1. Определяне на изисквания за възможно лицензиране или регистрация на компании, предлагащи финансови иновационни продукти и / или услуги и технологии в небанковия финансов сектор.

  2. Анализ на необходимостта от регулаторна рамка във връзка с аутсорсинг услуги, включително услуги в облака.

  3. Създаването на иновационни центрове.

  4. Управлението на риска в кибер пространството.


"Предизвикателството пред небанковия финансов сектор е да балансира ползите от въвеждането на най-модерните технологии и да запази финансовата стабилност и безопасност за потребителите и инвеститорите в сектора "
, гласи стратегията на КФН.

Според данните на Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA) инвестициите в сектора на финтех през първите девет месеца на 2016 г. в световен мащаб са достигнали 19 милиарда долара. Това е петкратно увеличение в сравнение с данните за 2013 г.

На фона на бързото развитие на сектора българските регулатори изостават в създаването на правила и предотвратяването на крипто-свързани престъпления. Както съобщава Cryptovest миналата седмица, българското правителство се нарежда на второ място по притежание на Биткойн (BTC) в света след полицейските операции, които задържат имущество на предполагаеми престъпници.

Мерките предприети срещу организираната престъпност от страна на правоприлагащите органи през май 2017 г. доведоха до залавянето на 213,519 битокйна, достатъчно, за да се изплати около една четвърт от националния дълг на страната. Според българските власти престъпниците използват техническите си умения за заобикаляне на данъците. Към юни 2018 г. виртуалните монети струват повече от 1,2 милиарда долара.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Регулации новини

Австралийски регулатор погва 'пъмп и дъмп' групите в Telegram

В понеделник акаунт под името "ASIC“ публикува съобщение в "ASX Pump Organization“ в Telegram, за да предупреди около 300 членове на групата, че "наблюдават тази платформа и може да ги подложат на раз...
ОКТ. 16, 2021 10:34 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Твърде късно е за забрана на Биткойн и криптовалутите в САЩ

В ново интервю за ‘All-In Podcast’, той каза, че BTC и останалите крипто пазари са станали твърде големи, за да може правителството на САЩ да спре нововъзникващата индустрия.“Мисля, че не можете да из...
ОКТ. 13, 2021 18:51 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Русия иска да ограничи крипто покупките за неакредитирани инвеститори

За тази цел законодателите в парламента на страната обмислят ново законодателство за ограничаване на инвестициите в криптовалути от неакредитирани инвеститори, заяви той.Длъжностното лице изрази забел...
ОКТ. 8, 2021 08:36 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

SEC няма да налага забрани за криптовалути

SEC няма да забрани криптоГенслер заяви по време на видеоконференция с членове на Конгреса, че SEC няма планове да забрани криптовалутите .Изявленията му бяха направени в отговор на представител Тед Б...
ОКТ. 6, 2021 09:27 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света