НАЧАЛО Финтех

Китайската народна банка споделя допълнителни подробности за дигиталния юан

ЮЛИ. 17, 2021 14:30 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Китайската народна банка споделя допълнителни подробности за дигиталния юан

Китайската централна банка публикува своята теза „Напредък в проучванията и развитието на E-CNY в Китай“, за да хвърли светлина върху постигнатото до момента по отношение на издаването на дигитални юани.

Защо анализаторите смятат, че това изглежда странно?


PBoC: Дигиталният RMB е фиатни пари


На официалния уебсайт на Народна банка на Китай е публикувана актуализация за напредъка на CBDC в Китай. Тази статия беше забелязана от множество експерти, включително печелившият награди журналист Колин Ву.Документът избягва да нарича новия проект "дигитален юан“ или CBDC; "E-CNY" е единственото име за китайската банкова валута. Тя ще съществува съвместно с физически RMB с подобни характеристики: разчетна единица, обменна среда и запас от стойност.


Системите E-CNY и RMB ще бъдат оперативно съвместими: и двете ще представляват "пари в обращение“. Най-вече E-CNY ще отговори на нуждите на местните плащания на дребно.


Едно от най-интересните съобщения от новият документ е, че E-CNY ще има програмни функции. Функционалността на смарт договори се споменава в китайските документи за CBDC за първи път:


E-CNY се сдобива с програмируемост от внедряването на смарт договори, които не нарушават неговите парични функции. В предпоставката за сигурност и съответствие тази функция позволява самоизпълнение на плащания съгласно предварително дефинирани условия или условия, договорени между двете страни, така че да улесни иновациите в бизнес модела.


Три основни фокуса за E-CNY


Също така, заслужава да се отбележи, че нито блокчейн, нито криптовалута се споменават по отношение на технологията и токеномиката "E-CNY". По този начин Китай се дистанцира от двете концепции на фона на разрастващите се репресии.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Германският закон, който позволява на фондове да инвестират в крипто, влиза в сила


Китайски служители отбелязаха, че все още не е предвидена точна времева рамка за пускането на E-CNY. Междувременно основните разработки и проучвания ще бъдат извършени в рамките на 14-ия петгодишен план (2021-2025).


Следващите фази на напредъка на E-CNY ще включват пускането на „пилотни проекти“, прилагането на съответните правила и широкообхватно проучване на „основните проблеми“, заключават авторите на статията.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 80 централни банки искат да интегрират CBDC

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Финтех новини

MasterCard ще улеснят конвертирането на крипто във фиат

Mastercard за опростяване на крипто плащаниятаMastercard обяви, че ще подобри картовата си програма за крипто портфейли и борси, улеснявайки процеса на конвертиране на крипто активи в традиционна фиат...
ЮЛИ. 21, 2021 18:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

DriveWealth набират $400 милиона от SoftBank

Точният размер на инвестицията все още се финализира, според един от хората, близки до ситуацията, докато друг човек каза, че сделката ще приключи незабавно. Оценката на компанията е неясна. Говорител...
ЮЛИ. 21, 2021 15:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Revolut набра $800 милиона в нов кръг финансиране

Финансовата инжекция дава оценка на Revolut от 24 милиарда британски лири (около $33 милиарда) и го прави най-ценната британска финтех компания в историята. Откакто компанията си осигури финансиране о...
ЮЛИ. 15, 2021 16:51 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

ЕЦБ една крачка по-близо до издаване на дигиталното евро

Сега е открита двугодишна фаза на проучвания, като на този етап не са взети дизайнерски решения.„Изминаха девет месеца, откакто публикувахме нашия доклад за дигиталното евро. По това време извършихме ...
ЮЛИ. 14, 2021 20:04 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света