НАЧАЛО Регулации

Казахстан ще позволи на крипто борсите да отварят банкови сметки

ЮНИ. 16, 2022 19:31 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Казахстан ще позволи на крипто борсите да отварят банкови сметки

Платформите за обмен ще получат възможност да работят законно в международния финансов център в Астана през 2022 г.

В допълнение към бързия напредък в регулирането на криптодобива, Казахстан ще стартира пилотен проект за крипто борси в специалната икономическа зона на Международния финансов център в Астана. 


Министерството на цифровото развитие, иновациите и аерокосмическата индустрия на Република Казахстан обяви в четвъртък пилотен проект за сътрудничество между криптоборсите и някои от местните банки.


Насоките за това сътрудничество бяха формулирани от работна група, съставена от представители на Министерството на цифровото развитие, Националната банка, Агенцията за финансов мониторинг, Асоциацията на финансистите, Международния финансов център Астана и заинтересовани страни от финансовия и крипто пазарите. 


Пилотният проект ще функционира до края на 2022 г. и ще включва борсите, които са получили лиценз от току-що сформирания орган за финансови услуги в Астана (AFSA). Той ще направи проект за последващото развитие на Казахстан като регионален криптоцентър. Насоки трябва скоро да бъдат публикувани на уебстраницата на AIFC.


Ръководителят на AFSA Нурхат Кушимов заяви, че мисията на неговата комисия е да създаде среда за работа на надеждни и устойчиви компании:


“Органът за финансови услуги обявив Астана е единствената структура, която отговаря за регулирането на дейността на финтех компаниите в Казахстан. Преди да връчим лиценз на дадена финтех компания, ние извършваме задълбочена проверка, а след това поддържаме постоянен надзор върху нея.”


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн и Етериум наближават 'повратна точка', твърди трейдър

Багдат Мусин, министърът на цифровото развитие, изрази целта на Казахстан да печели от криптоборсите:


“Необходимо е да се създаде цялостна екосистема, така че цифровите активи, които са добити с помощта на казахстанската електрическа енергия, да се търгуват в максимална степен на местните борси, а печалбата да остава в страната.”


На 25-ти май казахстанският парламент прие на първо четене измененията в националния данъчен кодекс за налагане на данък върху добива на криптовалути, обвързан с цените на електроенергията, консумирана от предприятията за добив.


Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (1)
Изкажете мнение
Още Регулации новини

Европейският съюз завършва важен крипто законопроект този месец

Според Патрик Хансен, съветник по криптовалутите в Presight Capital, двата законопроекта най-вероятно ще бъдат финализирани до края на този месец. Освен това одобрението им в този вид или с изменения ...
ЮНИ. 27, 2022 11:15 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Чарлз Хоскинсън коментира крипто регулацията пред Конгреса на САЩ

Сред тях е Конгресът на САЩ, който проведе изслушване по въпроса на 23 юни, по време на което основателят на Cardano (ADA) разгледа някои от опасенията на членовете.По-конкретно, по време на изслушван...
ЮНИ. 25, 2022 10:31 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Председателят на SEC иска единна регулаторна рамка за криптовалутите

Генслер смята, че съществуването на различни регулаторни органи ще позволи на операторите на криптовалути да се възползват от фрагментираните системи, съобщи Стефани Палма от Financial Times на 24 юни...
ЮНИ. 24, 2022 23:10 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Президентът на ЕЦБ призова за регулация на DeFi и Биткойн

По време на изказването си пред Европейския парламент на 21 юни, Кристин Лагард, президент на Европейската централна банка, стана първият човек, който изрично поиска по-сериозен надзор над тази практи...
ЮНИ. 23, 2022 12:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света