НАЧАЛО Други

Какво е Форк?

ДЕК. 18, 2018 13:25 3 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Какво е Форк?

Всеки блокчейн е базиран на някои твърдо кодирани предварително определени правила - това са нормите на протокола.


Протоколните правила се използват, за да се определи дали нов блок е валиден или не. При Биткойн например имаме правилата за доказване на работата, които изискват решението да използва алгоритъма за хеширане SHA256.

Най-интересното в това отношение е, че никой не отговаря за тези норми. Всеки възел (участник) в мрежата отговаря за настройването и прилагането на правилата, но никой не може да наложи собствените си правила за друг.

Поддържа се последователността на правилата, като никой не признава блокове, на някого променил правилата, като валидни. Поради това няма да може да сключва сделки с други. Този механизъм, който позволява на всеки потребител да определя свои собствени правила, позволява мрежата да се запази напълно децентрализирана.

Но правилата не са вечни, тъй като технологията се развива, правилата ще трябва да се променят.


Процесът на промяна на правилата на протокола се нарича "форк". Това е така, защото когато промените правилата, това може да доведе до разделяне във веригата, което прилича на вилица.

0x 237.jpeg" alt="форк" width="570" height="450" />

Има два типа форк:
1 - Софт форк

Софт форк е надстройка на правилата, която добавя правила в допълнение към съществуващите. В този случай, неъпгрейднатите "възли" все пак ще считат всички произведени блокове за валидни. Ъпгрейднатите възли ще видят блокове, произведени от неъпгрейднатите такива, като невалидни (тъй като по-старата версия не съответства на новите правила) и няма да ги включи в техните вериги.

Това е популярен начин да се надграждат протоколи, тъй като ъпгрейдът не нарушава съществуващите правила, което го прави по-безопасно да се изпълни. В случай, че не се приеме, възлите могат да се махнат от допълнителните правила. Недостатъкът е, че потенциалните подобрения са много ограничени, тъй като те трябва да запазят всички стари правила непроменени.
2 - Хард форкtron g>

Хард форк е ъпгрейд, който нарушава оригиналните правила на протокола. Неъпгрейднатите възли ще спрат да приемат блокове от модернизираните възли и обратно. Докато има поне един неъпгрейднат възел, разклонението ще доведе до разцепване на веригата, където част от възлите са отговорни за едната верига, а съответно другата група ще е отговорна за другата верига. Единственото нещо, което веригите ще споделят, е взаимната история.

Можете да видите верига, разделена като създаване на нова монета с променени правила, но със същата история като оригиналната. Важно е да се изясни, че хард форка не се стреми да създаде нова монета, а има за цел само да подобри оригиналната. Когато по-голямата част от възлите решат да приемат новите правила, "форкът" може да се счита за успешен. Проблемът е изискването за високо ниво на предпазливост и ясна подкрепа на мнозинството, за да успее. Рискът тук е в случай, че не достатъчно възли приемат промяната, след което веригите ще станат отделни и това ще предизвика прекъсване в мрежата, тъй като някои ще смятат, че една монета е валидна, а други ще считат втората монета за валидна.

В края на 2017 г. имаше огромен хайп около хард форкове. Започна с Bitcoin Cash , а по-късно и Bitcoin Gold дори Bitcoin Diamond . Основната причина за възбудата е, че тези монети споделят историята на Bitcoin. Лесно е да се създаде "хард форк" и да се даде името "Bitcoin [нещо]", защото няма правна защита на името Bitcoin.

Мислете за себе си и не позволявайте други хора да ви подвеждат.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

България проучва възможности за крипто плащания

Василев заяви, че продължават разговорите с играчите на крипто индустрията, както и с централната банка. Министърът, който отказа да даде повече подробности, затвори вратата за възможността страната д...
ЯНУ. 24, 2022 22:10 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Twitter стартира проверка на NFT профилни снимки

Разбира се, може да “притежавате” тази анимационна маймуна в снимката на вашия профил, в смисъл, че токенът е прикрепен към вашия Етериум адрес в леджъра – но какво пречи на някой просто да щракне с д...
ЯНУ. 24, 2022 15:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Google Pay наема бивш изпълнителен директор на PayPal за разширяване на крипто услугите

Според Bloomberg, Google Pay, един от водещите цифрови портфейли за плащания, е наел бившия изпълнителен директор на Paypal Арнолд Голдбърг, в опит да разшири и ускори своите крипто операции.Google на...
ЯНУ. 24, 2022 11:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Майкъл Новограц предложи облог за $1 милион на Биткойн критика Питър Шиф

Новограц предложи на най-знаменитият Биткойн критик облог за $1 милион спрямо често повтаряното предсказание на Шиф, че пазарът на криптовалути ще се срине.Крипто магнатът залага, че Биткойн ще се тър...
ЯНУ. 23, 2022 21:47 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света