НАЧАЛО Други

Как работи блокчейн съхранението?

ОКТ. 31, 2018 21:11 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Как работи блокчейн съхранението?

Джон Адамс, CTO на Regium и EOS блокчейн ентусиаст, споделя своите прозрения за блокчейн съхранение, описва същността на решенията по веригата и извън нея и обяснява как това се отнася за разработването на приложения.


Ако някога сте разговаряли с програмист за блокчейн съхранение, вероятно сте открили, че темата е сравнително сложна. Това се дължи на факта, че блокчейн съхранението може да бъде разпределено, децентрализирано, по веригата и извън веригата. Много е вероятно да има и други алтернативи. В повечето случаи хората обикновено за съхранение се позовават на данни на веригата или извън веригата, на база P2P.

Така че, ето нов сценарий на съхранението в мрежата и извън нея и как това се отнася за разработката на приложения.


Съхранение по веригата


Работата за съхранение по веригата работи чрез копиране на данните на всеки възел, който участва във веригата.

Този метод за съхранение на данни има тенденция да идва на много висока цена и обикновено се използва само за данни, на които всеки възел ТРЯБВА да има копие - за да се потвърдят неща като транзакции.Съхранение извън веригата


Съхранението извън веригата работи по различен начин, като записва "валиден в този момент във времето" запис в блока, съдържащ обработвач на URI с хеш от файла, който се съхранява извън веригата. Тези файлове обикновено се съхраняват на отделна децентрализирана файлова система (като IPFS).

Децентрализираните файлови системи обикновено използват мрежа от тип peer-to-peer, която копира, съхранява и обслужва файлове въз основа на някакъв стимул (например да получавате компенсация за съхраняването на данните).


Приложения на блокчейн съхранение


Блокчейн съхранението има различни случаи на употреба и една от най-честите причини е да се използват за пускане на децентрализирани приложения (DApps).

Всички компоненти на приложението от страна на клиента (като HTML / JS / CSS и други активи) се съхраняват в IPFS, а всички други взаимодействия, възникват чрез интелигентни договори. Тогава данните стават прозрачни, достъпни и устойчиви благодарение на начина, по който са съхранени.

Това, което наистина означава, е, че съхраняваните данни стават непроменени и подлежат на проверка, стига възлите в мрежата да бъдат стимулирани да съхраняват копие на данните.


Какви са някои от недостатъците?


Блокчейн съхранението по веригата е изключително скъпо. Съвременните блокчейн решения могат да струват около 570 ETH, за да съхраняват данни от 1 MB върху Етериум блокчейна.

Съхранението извън веригата не гарантира постоянство. Решенията извън мрежата трябва да бъдат правилно стимулирани, за да се гарантира, че съществуват достатъчно копия на данните, за да оцелеят в ефимерния характер на P2P хостовете.

Вторият проблем с решенията за съхранение на данни по веригата и извън нея е липсата на изтриване на файлове. След като данните бъдат потвърдени и записани в ledger-a по веригата, те остават там завинаги. Що се отнася до съхранението извън веригата, когато повече от един възел е възпроизвел съдържанието, няма гаранция за възможността за изтриване на файла.


Заключителни бележки


Запазването на данни на блокчейн, позволява прозрачност на данните, но може да бъде твърде скъпо да се съхранява информация по веригата. Ето защо Regium е избрала по-фискално умния подход за съхраняване на хешове вместо данни, за да се осигури доверие.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Нов проект раздава безплатни криптовалути

Глобалните амбиции на WorldcoinСам Алтман, бивш президент на Y Combinator и настоящ главен изпълнителен директор на OpenAI, официално представи Worldcoin, приблизително четири месеца след като новинат...
ОКТ. 23, 2021 03:44 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Инвестиционeн гигант се насочва към търговията с криптовалути

Pimco, инвестиционен посредник на стойност $2 трилиона, потенциално може да започне да търгува с криптовалути на спот пазара, потвърди главният инвестиционен директор на фирмата Даниел Ивасцин пред CN...
ОКТ. 22, 2021 12:53 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Diem Association: 'Ние не сме Facebook'

Американските законодатели поставиха под съмнение дали е правилно да се позволи на Facebook, а оттам и на Diem, да управляват криптовалута, предвид опасенията за поверителността, повдигнати през после...
ОКТ. 22, 2021 17:05 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Над 100 милиона потребители притежават криптовалути в Индия

Според статистически данни, Индия е дом на най-големия брой собственици на крипто в света. Следват съответно САЩ и Русия на второ и трето място.Защо търговията с криптовалути е популярна в Индия?Една ...
ОКТ. 22, 2021 17:46 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света