НАЧАЛО Крипто Крими

Изнудват търговци в Амстердам за Биткойн

НОЕ. 2, 2018 13:31 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Изнудват търговци в Амстердам за Биткойн

Собствениците на бизнес в Амстердам живеят в страх заради престъпници, които заплашват да правят терористични актове, освен ако им се плати такса за изнудване в Биткойн.


Според холандската медия NLTimes, мейлите са били изпратени на многобройни фирми в Амстердам, чрез които изискват Биткойн на стойност 50 000 евро. В мейлите се предупреждава, че ако не се плати, ръчни гранати ще бъдат поставени в бизнес помещенията или бизнесът ще попадне под обстрел от куршуми, които ще принудят закриването на фирмата. В холандската столица компаниите са длъжни да спират дейността си за определен период от време в случай на стрелба или след откриване на взривно устройство.

"Вероятно сте забелязали колко много предприемачи е трябвало да затворят вратите си наскоро по заповед на общината. За да не бъдете следващите, трябва незабавно да предприемете действия" - това гласи част от заплахата разпространявана чрез мейл.



Водещи крипто борси


За да платят таксата при изнудване, жертвите са инструктирани да открият сметка на всеки от двете конкретни крипто борси - Coinbase и Coinmama. След това от тях се изисква да купят биткойн, на който и да е от двата обмена и да ги прехвърлят на определен адрес.

От средата на тази година, нощен клуб и най-малко три кафенета са получили заплахите. Престъпниците също така изясниха, че таксата за изнудване ще бъде удвоена на 100 000 евро, ако плащането не бъде извършено в рамките на пет дни.

Имейлите също така изискват поверителност и предупреждават получателите да не информират полицията или някой друг. Неспазването на конфиденциалността ще доведе до четирикратна такса за изнудване, която да стига до 200 000 евро в биткойн. Ще се предприемат незабавни действия, за да се гарантира спирането на бизнеса в продължение на минимум три месеца, добавя се в имейлите. Досега никой бизнес не е признал да плати таксата за изнудване.


Ransomware или гранати?


Макар че това не е първият случай, в който престъпниците изнудват за биткойн и други криптовалути, използването на заплахи за насилие е рядкост. Вместо това, престъпниците до голяма степен са избрали да разполагат с ransomware и това се оказа доходен бизнес. Cybersecurity Sophos изчислява, че създателите на ransomware SamSam са генерирали Биткойн на стойност повече от $6 милиона от 2015 г. насам.

Подобен случай е регистриран и преди около три месеца, когато норвежката ферма за добив Kryptovault, която получи бомбени заплахи след конфликти, свързани с шума, със съседните на съоръжението лица.

"Това е саботаж. Ако разширявате крипто добива и запълвате страната с шум, тогава вие ще саботирате мира. Аз заплашвам да ви изпратя експлозиви", това се чете в бомбената заплаха, която бе изпратена до Kryptovault.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Крипто Крими новини

Три години затвор за оператор на нелицензиран обмен на Биткойн в САЩ

Той се съгласи да му бъдат иззети различни активи, включително иззета криптовалута.Оператор на Биткойн обмен е осъден на 3 години затворМинистерството на правосъдието на САЩ (DOJ) обяви в четвъртък, ч...
НОЕ. 22, 2021 14:03 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

IRS са иззели $3.5 милиарда в криптовалути тази година

Според последния доклад за криминално разследване на IRS тази цифра представлява 93% от активите, конфискувани от данъчните органи през последната година.Агенцията за събиране на данъци смята, че може...
НОЕ. 19, 2021 19:20 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Жертвите на BitConnect ще бъдат обезщетени

Правителството на САЩ получи одобрение от съда да ликвидира приходи от измамa на стойност $56 милиона на BitConnect, за да компенсира жертвите, според прессъобщение от 16-ти ноември, публикувано от Ми...
НОЕ. 17, 2021 10:45 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Търговец на криптовалути бе отвлечен в Хонгконг

В хода на разследването може да бъдат арестувани още хора, свързани с престъплението, според властите.Отвличането е извършено на 6 ноември. След опит да обмени Tether (USDT) токените в хонконгски дола...
НОЕ. 15, 2021 13:50 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света