НАЧАЛО Регулации

IRS издава първото ръководство за данъчно облагане на криптовалути от 5 години

ОКТ. 11, 2019 19:00 3 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 IRS издава първото ръководство за данъчно облагане на криптовалути от 5 години

Американската данъчна служба (IRS) публикува първото си ръководство от пет години насам за изчисляване на дължимите данъци върху притежаваните криптовалути.

Членовете на индустрията с нетърпение очакват актуализацията от май 2019 г., когато комисарят на IRS Чарлз Реттиг заяви, че агенцията работи по предоставянето на нови насоки. 


Ръководството на агенцията за 2014 г. остави много въпроси без отговор. Едновременно с това, пазарът на криптовалути стана по-сложен с годините.


Както се очаква, съобщението за насоките, публикувано в сряда, адресира: данъчните задължения, създадени от форкове; приемливите методи за оценка на криптовалутата, получена като доход; и как да се изчислят облагаемите печалби при продажба на криптовалути.


Решавайки дългогодишен въпрос, ръководството казва, че новите криптовалути, създадени от форкове, трябва да се третират като “обикновен доход, равен на справедливата пазарна стойност на новата криптовалута, когато тя бъде получена”.


С други думи, данъчните задължения ще се прилагат, когато новите криптовалути са записани на блокчейна - ако данъкоплатецът действително има контрол върху монетите и може да ги харчи.


Документът гласи:


Ако вашата криптовалута е преминала през хард форк, но не сте получили никаква нова криптовалута, независимо дали чрез airdrop (разпределение на криптовалута по адреси на множество данъкоплатци) или някакъв друг вид трансфер, нямате облагаем доход.


Джеймс Мастракио, партньор в “Eversheds Sutherland”, каза, че това се прилага, когато има нова криптовалута в резултат на форка.


Езикът на IRS може да създаде объркване, заяви Джери Брито, изпълнителен директор в “Coin Center”.


Докато новото ръководство предлага известна необходима яснота по определени въпроси, свързани с базисни изчисления - печалбите и загубите, то изглежда неясно относно естеството на хард форковете и airdrop-овете“, каза Брито, като добави:


Едно злощастно следствие от това ръководство е, че трети страни вече могат да създадат за вас задължения за отчитане на данъците, като просто направят форк на мрежа, чиито монети притежавате, или пък ви натрапят нежелан airdrop.


Новият документ на IRS също предлага дългоочаквано разяснение върху това как данъкоплатците могат да определят базата на разходите или справедливата пазарна стойност на монети, получени като доход, като например от добив или продажба на стоки и услуги.


Основата на разходите трябва да бъде изчислена чрез сумиране на всички пари, изразходвани за придобиване на криптовалутата, “включително такси, комисиони и други разходи за придобиване в щатски долари”.


Трети ключов въпрос, на който се опитват да отговорят новите насоки на IRS, е как да се определи базата на разходите за всяка единица криптовалута, която се освобождава от облагаема сделка (например продажба).


Това е проблем, защото някой може да закупи Биткойн в множество транзакции за период от години; когато продаде част от монетите, не е ясно коя цена е редно да се използва за изчисляване на облагаемата печалба.


Стойността на криптовалутата, закупена на борса, се определя от сумата, на която борсата я продаде в щатски долари. В този случай основата на дохода ще включва комисионни, такси и други разходи по покупката.


Ако криптовалутата е купена на децентрализирана борса или DEX, е възможно да се използва индекс на криптовалута за определяне на справедливата пазарна стойност. По думите на IRS, това може да бъде криптовалутен или блокчейн изследовател, който анализира световни индекси на дадена криптовалута и изчислява стойността ѝ в точна дата и час.


Когато продават криптовалута, данъкоплатците могат да идентифицират монетите, които ще продават, “или чрез документиране на уникалния цифров идентификатор на конкретната единица, като частен ключ, публичен ключ и адрес, или чрез записи, показващи информацията за транзакциите за всички дялове” в един акаунт или адрес, пише IRS.


За нещастие за крипто потребителите, които обичат да харчат монетите си за ежедневни покупки като кафе, IRS изрично заяви, че няма да създаде изключение за транзакции под определен праг.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Регулации новини

Украйна ще позволи на крипто фирми да отварят банкови сметки

На 18-ти май Министерството на цифровата трансформация на държавата публикува нов законопроект ‘За виртуалните активи’. Той има за цел да определи правния статус на криптовалутите и правилата за тяхно...
МАЙ. 24, 2020 18:10 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Биткойн лична собственост ли е?

Връщането на тези средства на законния собственик не е лесна задача, тъй като освен всичко друго, нашите правни институции не са разработили ясен механизъм за връщането им. Новите възможности за просл...
МАЙ. 8, 2020 16:15 5 МИН . ЧЕТЕНЕ

4 начина по които COVID-19 ще тласне банките и регулаторите към крипто

1. Увеличаване на политическото влияниеКрипто общността беше забележително далновидна в прогнозата си за това как коронавирусът ще се отрази на глобалната икономика и обществото. През дългите месеци, ...
МАЙ. 7, 2020 20:00 4 МИН . ЧЕТЕНЕ

Централната банка на Нидерландия дава ултиматум на крипто бизнесите

В съобщение за новините, публикувано на 4-ти май, DNB съобщи на компаниите, че след гласуването на нидерландския сенат в полза на Закон за прилагане, изменящ четвъртата директива на Европейския съюз з...
МАЙ. 6, 2020 21:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света