НАЧАЛО Други

Иран са напът да обявят за национална си криптовалута

ЯНУ. 30, 2019 10:18 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Иран са напът да обявят за национална си криптовалута

Тъй като наложените от САЩ санкции продължават да осакатяват Иран икономически, според съобщенията, ислямската държава е на път да обяви държавната си криптовалута.


Способността на иранските финансови институции да извършват сделки и да се свързват с останалата част от света е скована, oткато санкциите са приложени и мнозина смятат, че иранската криптовалута ще помогне за намаляване на някои от последиците от тях. За по-нататъшно разпалване на слуховете се съобщава, че иранското правителство очаква да направи съобщение относно дигиталния актив на годишната конференция за електронни банкови услуги и плащания, която започва в Техеран на 29-ти януари 2019 година, според Al Jazeera.


Тежки времена след санкциите


Администрацията на Доналд Тръмп наложи строги санкции срещу Иран още в средата на 2018 година заради „злонамерените дейности”, извършвани от държавата. До ноември, белгийската система за финансови съобщения SWIFT беше забранена да предоставя финансови услуги в страната.

Гражданите на страни като Иран, които нямат достъп до мрежата SWIFT, не могат да правят и получават плащания за външнотърговски дейности и широк спектър от други международни сделки. Това доведе страната до изследване и развитие на собствената си дигитална валута, тъй като много от тях смятаха, че това е единственият начин да се гарантира, че иранските банки и граждани могат да продължат да извършват трансгранични сделки, които вече не са достъпни поради забраната на SWIFT.


Адаптация на фази


Al Jazeera съобщава, че държавната дигитална валута ще бъде пусната в две фази. Първата ще бъде крипто Риал, който ще се използва за извършване на плащания между ирански търговски банки и други вътрешни организации в иранското крипто пространство. Очаква се общественият достъп до валутата да дойде на по-късен етап, тъй като това ще помогне на гражданите да извършват плащания за местни стоки и услуги.

Засега всички показатели сочат, че тази криптовалута ще бъде само за вътрешна употреба. Чрез използването на технология блокчейн и криптовалути за улесняване на транзакциите, Иран щеше да се присъедини към други платежни мрежи, базирани на блокчейн, които според мнозина биха могли да доведат до това традиционната SWIFT мрежа да стане ненужна.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Нов проект раздава безплатни криптовалути

Глобалните амбиции на WorldcoinСам Алтман, бивш президент на Y Combinator и настоящ главен изпълнителен директор на OpenAI, официално представи Worldcoin, приблизително четири месеца след като новинат...
ОКТ. 23, 2021 03:44 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Инвестиционeн гигант се насочва към търговията с криптовалути

Pimco, инвестиционен посредник на стойност $2 трилиона, потенциално може да започне да търгува с криптовалути на спот пазара, потвърди главният инвестиционен директор на фирмата Даниел Ивасцин пред CN...
ОКТ. 22, 2021 12:53 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Diem Association: 'Ние не сме Facebook'

Американските законодатели поставиха под съмнение дали е правилно да се позволи на Facebook, а оттам и на Diem, да управляват криптовалута, предвид опасенията за поверителността, повдигнати през после...
ОКТ. 22, 2021 17:05 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Над 100 милиона потребители притежават криптовалути в Индия

Според статистически данни, Индия е дом на най-големия брой собственици на крипто в света. Следват съответно САЩ и Русия на второ и трето място.Защо търговията с криптовалути е популярна в Индия?Една ...
ОКТ. 22, 2021 17:46 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света