НАЧАЛО Крипто Крими

В Индия разкриха крипто Понци схема за милиони

АВГ. 14, 2019 17:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 В Индия разкриха крипто Понци схема за милиони

Австралийски гражданин на име Харпийт Синг Сани наскоро беше арестуван в Индия за ръководене на крипто Понци схема за $28 милиона.

Madhya Pradesh Special Task Force (STF) арестува мъжа в понеделник, след като беше обвинен в промотиране на фалшива компания и измама на безброй индийско-австралийци за хиляди долари, след като им бе обещана висока възвръщаемост.

 

Добре планирана Понци схема

 

Сани промотираше измамна компания под името „Plus Gold Union Coin (PGUC)“ с други членове в 22 страни, които включват Франция, Германия, Индонезия, Япония, Шри Ланка, Бангладеш, Колумбия, Финландия и Нигерия. В следствие на измамите, общо 2 милиарда индийски рупии (INR) бяха "откраднати" от нищо неподозиращите жертви.

 

Човекът стартира схемата за бързо забогатяване през 2017 г., където си осигури висока възвръщаемост с нисък риск, като организира различни семинари и презентации. Той принуди всички да инвестират, като заяви, че PGUC е „хибридна криптовалута“ и има потенциал за мащабен растеж след няколко години.

 

Той твърди, че проектът му се изпълнява на „скрипт (PoW / PoS)”, захранван с децентрализирана платформа за крипто разплащания, а инвеститорите са информирани, че могат да спечелят повече PGUC монети чрез залагане или копаене през „саморегулирана” финансова система на платформата.

 

STF засне няколко видеоклипа от тези семинари, в които членовете на екипа бяха хванати да казват, че компанията възникна от „европейска фирма, която има история с добиването на метал“. Средствата бяха осигурени най-вече в брой, за да държат нещата под контрол.

 

Обвиняемият дори използва жител на Малайзия, за да убеди жертвите и специално уеб приложение за видеоконферентна връзка с инвеститорите. Разследващите откриха два имота, чиято стойност е $1,8 милиона под името на измамника в Австралия, които уж са закупени с парите на инвеститорите.

 

Безброй много хора бяха измамени


„Всичко изглеждаше истинско… приятен уебсайт с нашето лично табло и презентации от промоутърите, както и статистически графики, показващи прогнозиран растеж“, каза Раджив Шарма, една от жертвите, която загуби $52,000 в схемата.

Депика Шинде, член на STF, разследващ случая PGUC, заяви:

„Той работеше с хората, които започнаха тази схема и още през декември 2017 г. знаеше, че PGUC е фалшива валута. Но той продължи да го популяризира и получи част от печалбата. "


Бхавеш Пател, друга жертва на тази организация, заяви пред SBS, че родителите му ипотекират земеделската си земя в Индия, за да съберат $30 000, които по-късно инвестира в PGUC. Бхавеш се нуждаеше от парите, за да плати болничните сметки, тъй като жена му се нуждаеше от спешна медицинска помощ. Въпреки това, когато той се опита да спечели пари от схемата и поиска да си вземе дължимото, измамниците започнаха да се оправдават. Той обяснява:

„Те дори дойдоха да се срещнат с жена ми в болницата и казаха 'парите ви ще бъдат удвоени за три месеца и лесно можете да платите сметката на болницата'. Те знаеха защо имам нужда от парите и все пак ми причиниха това. “СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Коментари (0)
Изкажете мнение
Още Крипто Крими новини

240 милиона долара от измама се преместват в четири Биткойн транзакции

Whale Alert - акаунт в Twitter, посветен на отчитането на големи крипто транзакции - публикува на 17-ти август, че четири транзакции на обща стойност 22,923 BTC вероятно са приходите от PlusToken. The...
АВГ. 18, 2019 22:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Осъдиха тинейджър заради продажба на лични данни за Биткойн

Хакер под наемВ прессъобщение, публикувано на 16 август от полицията в Норфолк, се споменава, че момчето е осъдено на 20 месеца затвор и трябва да изплати повече от 400 000 британски лири. Според докл...
АВГ. 17, 2019 08:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Предстои ли нова вълна течове на данни от Binance?

Хакерът се кани да пусне още информация.В поредица от Twitter публикации на 16-ти август, потребителят, известен като Bnatov Platon, публикува части от записи на Binance Know-Your-Customer (KYC), за к...
АВГ. 16, 2019 21:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Китайска Понци схема може да е причината за спада на крипто пазара

На 14 август Дови Уан - основател на базираната на блокчейн инвестиционната компания Primitive Ventures - насочи вниманието към продължаващите масови разпродажби от измамната китайска инвестиционна сх...
АВГ. 15, 2019 19:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света