НАЧАЛО Регулации

Хонг Конг с нова регулаторна рамка за лицензиране на крипто борси

НОЕ. 15, 2019 17:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Хонг Конг с нова регулаторна рамка за лицензиране на крипто борси

Финансовият регулатор в Хонг Конг публикува нови правила в сряда, които ще позволят на крипто борсите да получат оперативен лиценз.

Този ход е предназначен да подобри регулацията и да помогне за предотвратяване на измами.


Регулаторите обсъждат дали и как трябва да регулират индустрията на криптовалутите, тъй като плановете на Facebook за дигиталната валута “Libra” направиха всякакви въпроси, свързани с дигиталните активи, чувствително по-належащи.


Хонг Конг е домакин на десетки борси за криптовалути, наричани също виртуални платформи за търговия с активи, включително някои от най-големите в света.


Ашли Алдер, изпълнителен директор на Хонгконгската комисия по ценни книжа и фючърси (SFC), заяви, че подобни борси до голяма степен са избегнали регулация, тъй като повечето от дигиталните активи, търгувани на техните платформи, технически не са ценни книжа.


След задълбочено проучване на техните уникални технически и експлоатационни характеристики, ние заключихме, че някои от тях могат да бъдат регулирани”, съобщи Алдер в реч, преди SFC да публикува новите си регламенти.


Някои борси за криптовалути в Хонг Конг, и на други места, казват, че приветстват регулирането, тъй като това ще повиши стандартите и ще позволи на лицензираните борси да се разграничат от нелицензирани конкуренти. Други предпочитат да работят под радара.


Нова правна рамка


Новите правила, съгласно които борсите могат да бъдат регулирани, се основават на стандартите, които SFC налага върху брокерите на конвенционални ценни книжа.


Те предвиждат, че борсата, която иска да бъде лицензирана, трябва да предоставя услуги само на професионални инвеститори, да има застрахователна полица за защита на клиентите, в случай, че активите са загубени или откраднати, и да използват механизъм за надзор на външния пазар.


Крипто борсата не се нуждае от лиценз от SFC, за да работи, при условие, че не търгува с никакви продукти, определени като ценни книжа. Биткойн, например, не е ценна книга, спомена Алдер.


Привеждането на всички борси под крилото на SFC ще изисква ново законодателство. Все още не е ясно колко крипто борси ще кандидатстват за лиценз или отговарят на неговите стандарти.


Миналата година, Алдер обяви нова рамка, която ще позволи на мениджърите на активи да инвестират в дигитални активи и да продават продукти в Хонг Конг, чрез лиценз от SFC. Никоя фирма не е успяла да отговори на изискванията на регулаторния орган.


В отделно изявление от сряда, SFC предупреди инвеститорите за закупуване на Биткойн фючърси в Хонг Конг. Алдер сподели в речта си, че борсите, позволяващи търговия с такива продукти, “може и да извършват незаконна дейност”.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Регулации новини

Плащанията с крипто вече са узаконени в Украйна

Страната стриктно ще спазва международните стандарти за борба с прането на пари (AML).Според ‘Forklog’, членовете на Върховната рада - законодателната ръка на украинското правителство, прие нов закон...
ДЕК. 10, 2019 09:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Руската централна банка със силна позиция срещу криптовалутите

Според държавната информационна агенция RIA, финансовата институция разкри вярата си, че "частните криптовалути не могат да бъдат приравнени с фиатни пари и не могат да бъдат законно платежно средство...
ДЕК. 2, 2019 22:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Нов закон ще позволява на банките да продават Биткойн

Преди това, на банките им беше забранено да предлагат директен достъп до криптовалути, но новият закон за прилагане на четвъртата директива на ЕС за пране на пари ще промени това, според доклад от мес...
НОЕ. 29, 2019 15:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Законите за криптовалутите в Тайланд ще се променят през 2020 г.

Както местният англоезичен информационен бюлетин “Bangkok Post” съобщи на 25-и ноември, регулаторът на Тайланд прекрати дейността на една от най-големите борси. Комисията за ценни книжа и борси (SEC) ...
НОЕ. 28, 2019 10:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света