НАЧАЛО Алткойни Биткойн

Голяма скандинавска банка забранява Биткойн и я хващат да пере пари

ОКТ. 20, 2018 23:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Голяма скандинавска банка забранява Биткойн и я хващат да пере пари

Най-голямата финансова група в скандинавските страни, която забрани Биткойн през януари, е била хваната в голям скандал за изпиране на пари, като се твърди, че са получили мръсни пари от две банки в балтийските страни.


Yle, държавна финландска медия с над 3500 служители, съобщава, че финансовите органи в Швеция са получили доклад с доказателства в подкрепа на твърденията за изпиране на пари срещу Nordea Bank.

"Ние сме наясно с доклада, а в Nordea работим в тясно сътрудничество със съответните власти в страните, в които оперираме, включително Nordic Financial Intelligence Units", казват Nordea.


Ирония


Преди девет месеца, Nordea Bank строго забрани на служителите си да купуват и търгуват с криптовалути като Биткойн, поради нерегламентирания им характер.

Афродити Келберг, говорител на Nordea Bank AB, заяви:

Банковата индустрия има широко разпространена практика да ограничава транзакциите на сметки на персонала, за да не се заемат позиции в спекулативни инвестиции или такива, които биха могли да ги изложат на риск от финансови загуби и следователно да окажат влияние върху финансовото им състояние. Следователно, Nordea, както всички банки, има право да определя политики в тази област, които се прилагат към нейния персонал.

Като се позовават на липсата на регулации в крипто пространството, Келберг и Nordea Bank изразиха загриженост относно възможността за използване на цифрови активи за изпиране на пари и въздействието, което би могло да има върху инвеститорите на класа активи.

Дублирайки тяхното решение за забрана на крипто, говорителят на Nordea Реймънд Френкен заяви, че ще сътрудничи с централните банки и Европейската Банкова Федерация, за да установи стандартна регулаторна рамка в областта на криптовалутите.

По това време, спорното решение на Nordea Bank AB беше посрещнато с критики както от крипто сектора, така и от останалата част от традиционната финансова индустрия.

Главният консултант на Djø, Нийлс Мосегаард, публично критикува забраната, потвърждавайки, че правното основание за забраната остава неясно.

Ясно е, че служителите не трябва да размишляват върху нещо, което е престъпно. Но това не е така, както изглежда в момента. Смятаме, че е направена забрана без правно основание.

Пране на пари


Според SLE и докладите от основните медии в Швеция, включително и публичния телевизионен оператор SVT, повече от 365 отделни сметки на Nordea са получили плащания от над $171 милиона, от компании, за които се твърди, че са извършили незаконни операции.

През следващите седмици, от финландските власти се очаква да си сътрудничат със шведските власти, за да започнат пълно разследване на Nordea Bank.

Danske Bank, най-голямата финансова институция в Дания, която също беше наказана за изпиране на $243 милиарда, преди това каза на клиентите и служителите си, че ще останат настрана от Биткойн,  поради последиците от изпирането на пари.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Биткойн новини

Какво не трябва да правите, когато цената на Биткойн пада

Ако традиционната търговия изисква изключителна дисциплина, крипто изисква изключителна умствената сила. Пазарът на криптовалути е по-волатилен от всеки друг. Едно от най-важните неща, които тряб...
СЕП. 20, 2021 19:30 3 МИН . ЧЕТЕНЕ

Биткойн китовете са изкупили над $8.8 милиарда в BTC от юли

Позовавайки се на данни от Glassnode, Уил Клементе каза на Антъни Помплиано, че въпреки продажбите от страна на китовете или организациите с поне 1,000 BTC през май, те са започнали “агресивно да купу...
СЕП. 20, 2021 16:38 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Какво стои зад спада на крипто пазара?

Докато средният вход на текущия пазар е около $45,000, падането на Биткойн под тази силна подкрепа може да доведе до началото на по-силна корекция на пазара.Заслужава да се отбележи, че по-голямата ча...
СЕП. 20, 2021 15:09 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Ветеран трейдър споделя прогнозата си за Биткойн (BTC)

В нова стратегическа сесия той прогнозира повторение на значителното рали на Биткойн от края на юли до началото на септември, където BTC скочи от $32,000 на $52,000.Въз основа на неговия индикатор за ...
СЕП. 20, 2021 08:34 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света