НАЧАЛО Други

Гигантски надуваем плъх се взира във Федералния Резерв на САЩ

ОКТ. 11, 2018 19:24 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Гигантски надуваем плъх се взира във Федералния Резерв на САЩ

Има огромен надуваем плъх на Уолстрийт и се намира временно до клон на най-мощната банка в света.


"Арт фигурата", инсталирана във вторник, е почитание на гигантските плъхове, надути от протестиращите в съюза, като начин да сочат с пръст към компаниите за малтретиране на служители. Но този последен плъх е актуализиран за съвременните времена. Вместо с тъмен кафяв цвят, той е покрита с колоритни кодови и математически уравнения в ода за Биткойн.

Масивното произведение на изкуството беше инсталирано като нещо като "протест", предназначено да привлече зрителите да мислят критично за състоянието на икономиката и управлението на парите.


"Биткойн ще ви раздели", e изписано на плъха пред каменния екстериор на Федералния резерв в Ню Йорк. На пронизващите си сини очи учениците изписват буквите "PoW", на кратко от доказателство за работа, алгоритъм на Биткойн.


Не е постоянна инсталация, очаква се да бъде изложена за няколко дни, според артиста и бившия хедж фонд мениджър, Нелсън Сайърс, който иска да използва произведението, за да насочи вниманието си към The Fed, може би най-мощната банка в света, защото контролира американски долар.

Макар че този контрол има за цел да поддържа американската икономика безпроблемно, критиците твърдят, че централните банки обезценяват парите и че вътрешните механики не са толкова прозрачни, колкото би трябвало да са (мнение, което има много влияние в кръговете на биткойн).

Сякаш един гигантски плъх, който яростно се взира във Федералния резерв, не е стигнал до този етап, Сайерс избра да остави своето творение на Maiden Lane, кръстено на субекта, който спаси гигантските компании AIG и Bear Stearns по време на финансовата криза от 2008 г.Но докато плъховете имат дълга история в знак на протест, то със сигурност носи допълнителна символика за ентусиастите на криптовалути. Помните ли времето, когато Уорън Бъфет нарече биткойн "отровата за плъхове на квадрат?"

Можете да мислите за арт инсталацията като един вид коментар за това.

Сайърс казва:

Уорън Бъфет нарече Биткойн отрова за плъхове, но ако Fed е плъх, тогава може би отрова за плъхове е нещо хубаво.

Натискане на бутони


Но ако последният му проект съпътства повече от няколко объркани погледи тази седмица, знайте, че този вид протестно изкуство не е съвсем ново за Сайърс.

Всъщност бившият математик е спечелил прякора "The Warhol of Wall Street" с картини, които изобразяват по-тъмната страна на финансите, включително катастрофите на пазара и други сложности, които могат да окажат голямо влияние върху онези, които го разбират най-малко.

Работата на Сайърс има за цел да премине отвъд критиките на парите. Той също така се противопоставя на ненасилствените нарко престъпления, като окачи футболни екипи, изписващи първите 100 цифри на числото пи (връзката в съзнанието му е, че пи е ирационално число и арестуването на някого за пушене на марихуана е също така "ирационално").

Въпреки това, това е първото му произведение, свързано с биткойн. Докато на пръв поглед може да изглежда така, това всъщност не е анти-Уолстрийт изкуство. Плъхът е изкуство, в края на краищата, така че наистина зависи от тълкуването на зрителя.

Но Сайърс дава на зрителите няколко неща, за които да мислят. За едно от тях, той мисли, че плъхът проповядва биткойн философията по лесен за разбиране начин. "Скулптурата трябва да отразява духа на Сатоши и това, което той се опитва да направи", каза Сайърс, добавяйки, че псевдонимният създател на Биткойн изглежда е срещу спасявания, като тови през 2008 г.


Когато Сатоши първо създава и пуска криптовалутата, те внедряват новинарски клип за спасение в първия блок на блокчейна, за да се съхраняват там завинаги, което мнозина тълкуват като критика към банковите и правителствените връзки.


Сайърс вижда изкуството си като начин за зрителите да научат повече за бизнеса и Федералния резерв. "Всеки от тях има своите силни и слаби страни - Сатоши е очевидно много талантлив, а Fed имат и много талантливи хора", каза той, без да се застъпва за един или друг, дори ако те изглеждат противоречащи

Накратко, той просто иска хората просто да се наслаждават на глупостта му и може би да научат няколко неща.

Това е изкуство, затова се надявам, че те се забавляват от него. Това е информативно, надявам се, че хората ще се научат и се надявам, че поне ще им помогне да разберат по-добре и да бъдат верни на това, което Сатоши би искал.

Символика на плъха


Що се отнася до там дали това може да се постигне с по-атрактивно произведение на изкуството, Сайърс изглежда най-много иска да направи впечатление.

" Биткойн напусна икономиката и влезе в общественото съзнание", твърди Сайърс.

По същия начин, хората със сигурност изглеждаха любопитни към плъха, като много минувачи си правеха селфита с него. Когато Сайърс и приятелите му за пръв път го издигат, случайно го поставят на частна земя.

Отново, Сайърс не очаква много противоречия. Част от забавлението (вярва той) е, че изкуството е двусмислено. В съзнанието му не е ясно дали биткойн или Федералният резерв е плъхът.

Сайърс вижда още една интересна връзка. Подобно на Сатоши, известният уличен художник Banksy е псевдоним, а той говори много за плъхове.

"Те съществуват без разрешение, те са мразени, ловувани и преследвани, живеят в тихо отчаяние сред мръсотията, но въпреки това са способни да приведат цели цивилизации на колене". Ако сте мръсни, незначителни и нелюбени, тогава плъховете са точния идол", пише Banksy в книгата си "Wall and Peace".


Сайърс смята, че Биткойн може да се окаже подобен


"Хората са се подигравали на Биткойн, но сега е нещо струващо $100 милиарда. Това е било опровергано, но ще играе ли роля за понижаване на значението на централните банки и фиатните валути?", казва Сайърс, добавяйки:

Не казвам, че ще го направи, но затова избрах плъх.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

България проучва възможности за крипто плащания

Василев заяви, че продължават разговорите с играчите на крипто индустрията, както и с централната банка. Министърът, който отказа да даде повече подробности, затвори вратата за възможността страната д...
ЯНУ. 24, 2022 22:10 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Twitter стартира проверка на NFT профилни снимки

Разбира се, може да “притежавате” тази анимационна маймуна в снимката на вашия профил, в смисъл, че токенът е прикрепен към вашия Етериум адрес в леджъра – но какво пречи на някой просто да щракне с д...
ЯНУ. 24, 2022 15:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Google Pay наема бивш изпълнителен директор на PayPal за разширяване на крипто услугите

Според Bloomberg, Google Pay, един от водещите цифрови портфейли за плащания, е наел бившия изпълнителен директор на Paypal Арнолд Голдбърг, в опит да разшири и ускори своите крипто операции.Google на...
ЯНУ. 24, 2022 11:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Майкъл Новограц предложи облог за $1 милион на Биткойн критика Питър Шиф

Новограц предложи на най-знаменитият Биткойн критик облог за $1 милион спрямо често повтаряното предсказание на Шиф, че пазарът на криптовалути ще се срине.Крипто магнатът залага, че Биткойн ще се тър...
ЯНУ. 23, 2022 21:47 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света