НАЧАЛО Крипто Крими

Френският разпит за предполагаемия собственик на BTC-е Александър Виник е "фиктивен", твърди адвоката на обвиняемия

АВГ. 30, 2018 23:21 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Френският разпит за предполагаемия собственик на BTC-е Александър Виник е "фиктивен", твърди адвоката на обвиняемия

Предполагаемият бивш собственик на крипто обмен BTC-е Александър Винник бе обвинен и подложен на "фиктивен" разпит от френските прокурори във вторник 28-ми август. Това заяви адвокатът му Тимофей Мусатов пред руския вестник "Известия" в четвъртък, 30-ти август.


Мусатов твърди, че неговият клиент Винник е бил изправен в съда в Гърция, където понастоящем очаква екстрадиция и после е бил информиран за официалните обвинения във Франция.


Мусатов каза също така на Известия, че френските прокурори са се опитали да проведат "фиктивен" разпит, без да информират неговия адвокат, което е нарушение на правата на Винник.

По-нататък той обяснява, че според гръцкия закон само местните полицейски сили могат да провеждат разследващи процедури в страната. Адвокатът на Винник повдига въпроса до репортери за това защо "френските граждани, въпреки че участват в наказателното преследване, могат да пристъпят към разследване в друга държава без разрешение".

Според доклада на Известия Мусатов не уточни конкретните обвинения срещу Виник във Франция, нито спомена въпросите, които Винник е бил попитан по време на разпита.

Винник бе арестуван от гръцката полиция през юли 2017 г. по заповед на американското министерство на правосъдието, което го обвини в измама и пране на 4 милиарда долара в Bitcoin в течение на шест години.

Както съобщи Cointelegraph през юли тази година, Франция обвини Виник в "измама на над 100 души в шест френски града между 2016 и 2018 г." и поиска екстрадирането му. Същия месец гръцки съд реши да екстрадира Виник във Франция, но адвокатите му обжалваха решението на съда в гръцкия Върховен съд.

По времето на решението на Гърция, руското правителство също се намеси в делото, като поиска от съда да го екстрадира в родната му страна.

Решението коя страна в края на краищата ще арестува Винник е на гръцкия министър на правосъдието. Следващото заседание ще се проведе във вторник, 4-ти септември, във Върховния граждански и наказателен съд на Гърция.
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Крипто Крими новини

Хакер открадна милиони от DeFi платформа

pBTC е версия на опаковани или ‘wrapped’ биткойни в екосистемата pNetwork. Опакованият Биткойн е токен на блокчейн със смарт договори, който е подкрепен от еквивалентно количество биткойни. Създаден е...
СЕП. 22, 2021 10:40 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Бивш директор на руската крипто борса Wex арестуван в Полша

Wex, който по-рано беше известен като BTC-e, беше добре позната борса "в тъмните среди" в първите дни на крипто индустрията. Твърди се, че там са били изпрани средства от множество високопрофилни крип...
СЕП. 19, 2021 13:36 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Мениджър на крипто хедж фондове осъден на 7 години във федерален затвор

В изявление от 15-ти септември от Министерството на правосъдието на САЩ (DoJ) се съобщава, че окръжният съдия на САЩ Валери Капрони връчи на Син 90-месечна присъда за измама на инвеститорите в размер ...
СЕП. 16, 2021 15:45 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

SEC предприема действия срещу компаниите на китайски милиардер

Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) повдигна обвинение срещу три от компаниите на китайския милиардер Гуо Венги за първоначално предлагане на монети (ICO) и първоначално публично предлагане ...
СЕП. 15, 2021 08:25 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света