НАЧАЛО Финтех

Дигиталният долар може да даде прекалено много власт на Федералния резерв

ЮЛИ. 1, 2020 19:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Дигиталният долар може да даде прекалено много власт на Федералния резерв

Американската асоциация на банкерите, частен консорциум от американски банки, заяви в свидетелство пред американската финтех работна група по време на изслушване по-рано през юни, че дигиталната валута на централната банка (CBDC) дава неудобно количество власт в ръцете на Федералния резерв.

Дигитална валута, управлявана от ФЕД, ще бъде тази, която „засяга социалните ценности и неприкосновеността на личния живот“, пише в изявление от 11-ти юни. Но други свидетелства, предоставени на заседанието на Комитета на Сената вчера, не бяха съгласни.

Дигитална валута на централната банка е валута, която се издава и разпространява от централна банка. Някои дизайни за дигитални валути на централната банка използват блокчейн, но много CBDC не разчитат на блокчейн технологиите.

ABA заяви, че не иска Федералният резерв да създаде дигитален долар. Нейното разсъждение се разпростираше извън очевидното: че „би заплашило модела на банкиране на дребно“ - този, на който разчита ABA.

Напротив: най-ужасяващата критика беше, че CBDC „включва социални ценности и неприкосновеност на личния живот“.

CBDC на Федералния резерв - често наричан „дигитален долар“, би превърнал ФЕД в „почти монополен доставчик на валута, банкови сметки и платежни услуги“.

А последствията - „Федералният резерв бързо би се политизирал като централен контролен пункт за наблюдение и потенциално отказване на транзакции“.

„За спорни, но местно регулирани покупки, като канабис и огнестрелно оръжие, дигиталната валута на централната банка ще вплете Федералния резерв като национален арбитър по социални въпроси“, пише банковата асоциация. „Правото на хората да сключват сделки извън полезрението на централната банка е една съкровена гражданска свобода, която се запазва и защитава от дължимия процес на конкурентния частен банков сектор.“

И така, кой е най-подходящ за управление на дигитална валута? Банките, разбира се, като тези, които образуват ABA, аргументира се асоциацията.

Не всички са съгласни. Кристофър Джанкарло, бившият председател на CFTC, който ръководи новосформирания проект за дигитални долари, проучваща група за про-CBDC, смята, че дигиталния долар е чудесна идея.

Джанкарло даде показанията си за изслушване вчера пред Сената, че настоящата банкова инфраструктура е ръждясала и че пътят, базиран на блокчейн, CBDC, разработен в тандем с индустрията, е верния.

Дигиталният долар би помогнал за изплащането на парични стимули за облекчение на американците, фалирали от пандемията, каза Джанкарло. (Такъв актив също така отстоява конституционните ценности).

Конгресът ще реши какво ще се случи след това.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Финтех новини

Голяма корейска банка ще предлага попечителство на криптовалути

Компаниите, принадлежащи към партньорството, заявяват, че навлизането им в бизнеса с криптовалути е отговор на регулаторните промени. Тези промени ги насърчиха да потърсят нови бизнес модели - по-спец...
АВГ. 8, 2020 15:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Акциите на Square скачат, след 64% ръст в приходите

Базираната в Сан Франциско компания отчете 1,92 милиарда долара нетни приходи за второто тримесечие - 64% годишен скок. Коригираната печалба на акция достигна 18 цента, много по-добре от очакваните от...
АВГ. 6, 2020 12:30 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Dash пускат първата крипто дебитна карта за Латинска Америка

Това предложение първоначално ще е достъпно само за клиентите на Tauros в Мексико.Картата ще работи в милиони магазини в Мексико чрез преобразуване на криптовалути в песос с помощта на мобилното прило...
АВГ. 5, 2020 20:30 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Най-голямата банка в Русия обмисля издаването на стабилна монета

Сергей Попов, директор на транзакционния бизнес в Сбербанк, казва, че руският банков гигант мисли да издаде своя собствена стабилна монета, която може да бъде фиксирана едно към едно с руската рубла, ...
АВГ. 5, 2020 16:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света