НАЧАЛО Финтех

Дигиталните валути на централните банки могат да бъдат следващата стъпка в еволюцията на парите

ЮНИ. 29, 2020 16:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Дигиталните валути на централните банки могат да бъдат следващата стъпка в еволюцията на парите

От Банката за международни разплащания (BIS) твърдят, че дигиталните валути на централната банка (CBDC), които са нови форми на 'дигитален фиат', гарантирани от правителствата, могат да бъдат бъдещето на парите.

В нов годишен икономически доклад BIS разкрива, че централните банки са в добра позиция да предизвикат иновативни промени в текущата инфраструктура за плащания.

„Технологиите - по-специално в областта на дигиталните валути - отварят възможности за платежните системи. CBDC комбинират тази иновативна технология с изпитаната основа на централните банки.

Изборът на централните банки е да използва тези сили за общото благо. Те могат да комбинират ролята си на катализатори, надзорници и оператори, и да разработят изцяло нов набор от механизми за плащане, които работят на дигитални валути."


CBDC могат да се базират на блокчейн технологията, която захранва криптовалутите, за да създават дигитални версии на традиционните пари. Те са сравнени със стабилни монети и са проектирани да позволяват бързи и лесни вътрешни и трансгранични транзакции 24 часа.

Докладът също така подчертава плюсовете и минусите на приемането на CBDC.

„Подобна иновация би предоставила на обикновените потребители директен достъп до парите на централната банка и потенциално би предложила сигурен, надежден и универсално достъпен инструмент за сетълмент - точно както прави кеша сега.

Ползите трябва да бъдат внимателно преценени спрямо последиците за функционирането на финансовата система, като например риска от прекъсване, включително ускоряване на банковите операции в момент на стрес и потенциално по-голям отпечатък на централната банка във финансовата система."


За да бъде успешнa, в доклада на BIS пише, че CBDC трябва да имат определени функции, които правят паричните средства привлекателни.

„Основните елементи са доверието в издаващото предприятие, статутът на законно платежно средство, гарантирана окончателност в реално време и широката достъпност.“


В допълнение, BIS посочва, че CBDC трябва да бъдат удобни за употреба, устойчиви срещу кибератаки и защитени от фалшификация.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Япония започва да експериментира с дигиталната йена
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Финтех новини

Децентрализираните финанси предлагат добри инвестиционни възможности, според HyperChain Capital

Изпълнителният директор на HyperChain, Стелиан Балта, заяви, че DeFi „има огромна възможност за растеж“ и че дигиталните валути и блокчейн са нещо, което компанията продължава да разглежда с интерес.„...
ЮЛИ. 5, 2020 17:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Партньор на Visa си колаборира с Ripple

Currencycloud твърдят, че партньорството с Ripple ще помогне за разширяване на бизнеса до места, където регулациите и ограниченията потискат възможностите за малките и средните предприятия (МСП), се к...
ЮЛИ. 4, 2020 11:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Япония започва да експериментира с дигиталната йена

BoJ иска да дигитализира пари, но остава да видим дали Япония може да настигне Китай, който вече е започнал да тества собствения си CBDC. Това е първият път, когато BoJ разкри, че ще започне процес за...
ЮЛИ. 3, 2020 16:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Обемите на децентрализираните борси са пет пъти по-високи от миналата година

Този брой засенчва обемите от същия период на 2019 г. и се представя добре за DeFi пространството, което вече показва признаци на устойчив растеж.Децентрализираните борси показват огромен растеж, тъй ...
ЮЛИ. 3, 2020 11:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света