НАЧАЛО Други

Дигитални банкови валути за Канада, Сингапур и Обединеното Кралство

НОЕ. 17, 2018 12:49 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Дигитални банкови валути за Канада, Сингапур и Обединеното Кралство

Резервните банки на Канада, Сингапур и Обединеното кралство посочват дигитални валути на централната банка (CBDC) като едно от решенията, които могат да бъдат приложени, за да се решат предизвикателствата, възникнали при извършването на трансгранични плащания.В доклада на Паричния орган на Сингапур, Банката на Англия и Банката на Канада се отбелязва, че CBDC, които могат да бъдат CBDC на дребно или на едро (W-CBDC), предлагат различни предимства, включително 24-часова наличност, анонимност и елиминиране на риска за участниците.

Докладът, който също получи информация от търговски банки като United Overseas Bank, HSBC, Toronto-Dominion Bank и Oversea-Chinese Banking Corporation, очертава три модела на W-CBDC, които могат да бъдат приложени. Като категоризацията се основава на географския обхват или приемливост.


Три модела


Първият W-CBDC модел е специфичен за валутата и може да бъде предаван и обменян единствено в родната страна, но не и в други юрисдикции. Следователно, този модел би показал, че централните банки предлагат портфейли за W-CBDC в местна валута. От търговските банки по този начин се изисква да откриват портфейли с различните централни банки, които емитират валутите, които желаят да притежават.

Във втория модел трите централни банки предлагат W-CBDC, специфичен за валутата, който би могъл да се предава и обменя извън националните юрисдикции. Съгласно този модел всяка централна банка би трябвало да предлага подкрепа на множество W-CBDC токени. По този начин търговските банки биха били в състояние да държат в местните си централни банки множество W-CBDC портфейли.

Третият модел включва един универсален W-CBDC, който се поддържа от множество валути и по този начин може да се предава и обменя във всички участващи юрисдикции. В доклада обаче се казва, че този модел има недостатъци:

Защото изисква подкрепа от "кошница с валути", W-CBDC в този модел е обект на колебания, потенциална манипулация и инвестиционна активност. Освен това, анализът ни показва, че темпото на приемане може да бъде възпрепятствано от сложността на добавянето на нови валути в кошницата, подкрепяща W-CBDC. 

Ефективност и удобство


Като цяло в доклада се отбелязва, че преминаването от използването на съществуващите канали на кореспондентски банки за извършване на трансгранични плащания в нова насока, ще помогне за преодоляване на проблеми като недостатъчна достъпност, раздробени стандарти и преминаване през множество посредници.

Това се случва във време, в което се очаква глобалната стойност на трансграничните плащания на дребно и корпоративни клиенти да нарасне с 5,5% годишно, за да достигне стойност от $30 трилиона през 2022 г., в сравнение с $22 трилиона през 2016 г., както отбелязва докладът.

Съвместният доклад, озаглавен "Трансгранични междубанкови плащания и сетълмент: Възникващи възможности за цифрова трансформация", се основава на CBDC инициативите, които Банката на Канада и Паричният орган на Сингапур предприеха съответно с проектите Jasper и Ubin.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Джими Уелс пуска на аукцион първата редакция на Уикипедия като NFT

Какво представлява това NFT? Въпреки че NFT-то се рекламира като съдържащ първата редакция на Уелс, той съдържа по-точно оригиналното състояние на уебсайта на Wikipedia."'Hello, World!' беше...
ДЕК. 7, 2021 15:15 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Ritholtz Wealth Management и WisdomTree пускат нов крипто индекс

Наречен RWM WisdomTree Crypto Index, новият индекс се състои от 36% Биткойн, 20% Етериум и 4% от 11 други крипто-свързани актива в отделно управлявана сметка, според съобщение на компанията.Индексът с...
ДЕК. 6, 2021 19:44 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Индийска банка си партнира с крипто борса въпреки забраната в страната

Банковият гигант обяви, че си партнира с водещата крипто борса WazirX, която ще позволи на търговците да използват банковите услуги, за да ликвидират средствата си. Партньорството между двете страни с...
ДЕК. 7, 2021 08:32 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Едуард Сноудън отправя предупреждение за крипто гейминга

В ново интервю за Parachains, канал в YouTube, фокусиран върху Polkadot и Kusama, Сноудън казва, че е против монетизирането на гейминг платформи, които използват NFT, защото използват фалшиво усещане ...
ДЕК. 6, 2021 08:32 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света