НАЧАЛО Алткойни Биткойн

Дали Китай ще забрани всякакъв Биткойн добив?

МАЙ. 26, 2021 17:33 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Дали Китай ще забрани всякакъв Биткойн добив?

Биткойн инвеститорите пак бяха подложени на стрес през уикенда, след като най-висшият регулаторен орган в Китай обяви регулации срещу добива, ново решение в продължаващата борба на страната срещу криптовалутата.

Правителството ще “предприеме мерки срещу поведението на копаене и търговия с Биткойни и решително ще предотврати прехвърлянето на индивидуални рискове към обществото”, се казва в изявлението, публикувано от Комитета за финансова стабилност и развитие на Държавния съвет.


Комитетът се председателства от вицепремиера Лю Хе, който действа като най-големият представител на президента Си Дзинпин по икономически и финансови въпроси.


Формулировката на изявлението не оставя много свобода на копаенето на криптовалути”, каза Ли Йи, главен научен сътрудник в Шанхайската академия за социални науки, пред South China Morning Post.


Когато [свякакво копаене] е забранено в Китай, това ще бъде повратна точка за съдбата на Биткойн, тъй като голяма част от неговата мощ за обработка е извадена от картината.


Китайското правителство не се тревожи само за финансовата стабилност. Коментар в Xinhua News, официалната медия на Комунистическата партия, разглежда позицията на правителството, изразявайки опасения относно ролята на BTC в прането на пари, трафика на наркотици и контрабандата.


Той също така спомена енергоемкото копаене на Биткойн. Миналата седмица Китай предупреди финансовите институции да не участват в крипто транзакции или свързани услуги.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Едно ключово ниво за следващия голям пробив на Биткойн, според известен анализатор

Китай не е единствената страна, загрижена за ролята на Биткойн и алткойните в незаконни дейности. В края на миналата седмица Министерството на финансите на САЩ обяви, че фирмите трябва да отчитат транзакции с криптовалута над $10,000 пред Службата за вътрешни приходи.


Криптовалутата вече създава значителен проблем за откриване, като улеснява незаконната дейност, включително и укриването на данъци”, заяви Министерството на финансите.


А по-рано този месец изтече новина, че три американски агенции, включително IRS, Министерството на правосъдието и Комисията за търговия със стокови фючърси, разследват крипто-борсата Binance за потенциални престъпни нарушения. Значителна част от незаконните Биткойни си проправят път през борсата Binance, според доклад на Chainalysis за 2020 г.


Стриктната позиция на Китай към Биткойн идва, тъй като най-ценната криптовалута е подложена на все по-голям контрол за нейния огромен въглероден отпечатък. Преди по-малко от две седмици Илон Мъск обяви, че Tesla вече няма да приема Биткойн за покупки на своите електрически превозни средства.


Комбинацията от високата цена на Биткойн и огромното му енергийно търсене подтикна миньорите да заемат крайни позиции. Миньорите в Китай се стекоха в провинции като Вътрешна Монголия, където евтината енергия от въглища прави добива по-печеливш.


Мащабът на тези съоръжения отразява колко пари са инвестирани в подобни проекти. Поне едно минно съоръжение във Вътрешна Монголия употребява повече от 50 MW. Подобни големи операции се появяват и в САЩ. В щата Ню Йорк частна инвестиционна компания купи и обнови изоставена електроцентрала за добив на Биткойн. Когато нейните центрове за данни бъдат завършени, добивът ще погълне 79 процента от мощността на централата или 85 MW.


Предупреждението на Китай към Биткойн миньорите със сигурност ще изтласка много от добивните операции извън страната. Поне един наблюдател на BTC отбеляза, че очаква миньори, изтласкани от Китай, да започнат операции в Монголия, Казахстан и Афганистан.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (3)
Изкажете мнение
Още Биткойн новини

SEC одобри първия Биткойн ETF

Разбира се, по-голямата част от тези усилия (ако не всички) бяха безполезни - причинени от намаляващото търсене по време на кризи, противопоставяне от страна на държавните органи или общата несигурнос...
ОКТ. 16, 2021 12:48 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Какво предстои за Биткойн над $60,000?

Най-голямата дигитална валута по пазарна капитализация се изкачи над $60,000 по-рано днес на борсата Bitstamp, както отрази CryptoDnes.Криптовалутата се търгува на $61,600 към момента на писане, споре...
ОКТ. 15, 2021 20:35 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

SEC вероятно ще одобри Биткойн ETF следващата седмица

Позовавайки се на “хора, запознати с въпроса”, Bloomberg съобщи, че Комисията по ценни книжа и борси на САЩ е готова да одобри първите борсово търгувани фондове за Биткойн в страната.Анонимните източн...
ОКТ. 15, 2021 13:11 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Биткойн заплатите за държавни служители са основен приоритет за Маями

Той също така посочи, че търси незабавно одобрение да постави Биткойн в баланса на Маями.Суарес каза пред Bloomberg News, че по отношение на плащането на държавни служители в Биткойн (BTC): „Искам да ...
ОКТ. 15, 2021 12:15 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света