НАЧАЛО Други

CryptoDnes обсъжда блокчейн и крипто с Ричард Шиби

ФЕВ. 4, 2019 19:28 5 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 CryptoDnes обсъжда блокчейн и крипто с Ричард Шиби

Екипът на CryptoDnes получи възможност да разговаря с Ричард Шиби, който е директор на блокчейн иновациите в Aryxe Group. Компанията има офис във Vertigo business tower на булевард България.


Кой е Ричард Шиби?


Преди да се запознае с блокчейн технологията, Ричард Шиби е работил в големи телеком компании като Amdocs, Ericsson и IBM. По негови думи, на даден етап решава, че няма какво повече да допринесе и си взима почивка.


Сменяш компаниите и въпреки това, все вършиш едно и също.

Той започва да изучава MBA степен (master business administration) в Imperial College в Лондон. 


Така реших да се завърна към образованието си, защото сметнах, че това е най-добрата инвестиция, която бих могъл да направя.

Там, чрез приятел, се запознава с блокчейн технологията. Чувал е за блокчейн и биткойн преди, но поради липсата на свободно време, така и не успява да вникне в същността на технологията. След като започва да се сдобива с по-задълбочена представа за блокчейн, му става трудно да повярва , че тази новост не се обсъжда повече и на по-глобално ниво.Защо, при положение, че съм работил с толкова големи компании, никой не споменава това нещо?

Запленен от блокчейн, той започва да се самообразовa, успоредно с което пише статии в Linkedin. От там започват да го търсят за съвети и консултации, като първоначално го прави като услуга. 


Това е професионална мрежа, не е като Facebook.   

От две години, Шиби има компания в България, чрез която предлага услугите си. 


Не е лесно да се намерят услуги пригодени за блокчейн стартъпи, защото начинът, по който функционират, е много различен. Моята работа е да предложа традиционни бизнес услуги, пригодени за блокчейн стартъпи.

Къде е най-нужен блокчейн?


Когато бе попитан за добри примери за успешна имплементация на блокчейн, Шиби каза следното:

Преводи, финансиране и логистика. В тези три категории има много примери, които функционират добре. Да речем, че искам да преведа пари от България до Германия. Ако не го направя експресно, отнема до 72 часа, въпреки че и двамата сме под SEPA, тъй като сметката ми е деноминирана в евро, а не в левове. И защо? Това е компютър, пращам ти имейл и го получаваш до 5 секунди. Защо тогава, когато цъкна “прати” от EUR сметка до EUR сметка, под една SEPA отнема до 72 часа?

След това, той продължи, като подчерта значението на интелигентните договори в логистиката:

Те играят огромна роля. Представете си, че имаме компания А и компания Б. Едната е американска, а другата китайска. Има сериозен човешки фактор тук. Пращаме пари, които пристигат за седмица до Китай и след тази седмица, се оказва, че асистентът на главният изпълнителен директор е болен за няколко дни и когато се върне, му трябва още време, за да одобри транзакцията. Има много забавяне тук. Ако имаме интелигентен договор и блокчейн, парите се пращат за 2 минути и интелигентния договор одобрява транзакцията. Целия процес може да бъде значително по-ефикасен.

Ще видим ли заръщане на ICO пазара?


Към края на декември, Артър Хейс направи интересно изказване за бъдещето на ICO пазарите в 2019 година и как това ще се отрази на цената на Етериум. Когато помолихме Шиби да даде коментар по този въпрос, той каза следното:

Тъй като съм замесен с около 10 стартъпа, мога да кажа, че повечето от тях мигрират към STO. Разликата е, че ICO не е регулирано предлагане на токени. При подобни концепции, от регулаторна гледна точка, STO-то е подкрепено от дялове на компанията. Така че, в 2019, вярвам, че ще видим завръщане, след като цените направят възстановяване от Q2, Q3. Очаквам някакъв вид бичи пазар, но едва ли ще е подобен на този през 2017, поради много причини. Има много повече играчи в сферата. Има хора, които залагат за и срещу Биткойн, но вече са десетки хиляди от всяка страна. Също така имаме и трейдъри. Всички тези играчи регулират волатилността.

Шиби твърди, че 2018 година беше особено слаба година за ICO пазара, най-вече поради измами, неизпълнени обещания и неквалифицирани индивиди.


Сега има по-малко на брой проекти, в които се инвестира, но има повече пари. В момента, повечето инвеститори са от традиционните рискови сектори, а не са инвеститорите на дребно, които видяхме в 2017 година. Поради това, на много стартъпи им се наложи да направят преход от ICO към STO. Тези традиционни инвеститори не вярват в ICO токена, който е подкрен от нищо. Докато при STO, токените са подкрепени от дялове в компанията. В момента индустрията зрее и се трансформира.

Възможно ли е Етериум да тества $ 200 в резултат на тази промяна?Ами $ 200 не е много високо. Преди няколко седмици стигнахме от $80 до $160 за малко над седмица. Вярвам, че има много място за възходящи движения при Етериум.

Споменавайки, че прогнозите на Том Лий може да са малко екстравагантни, той подчерта големите развития, които ще са от ключово значение за пазарите тази година:

Bakkt, Fidelity, BlackRock, Goldman Sachs - всички експериментират и демонстрират интерес в отварянето на търговско бюро. Fidelity стоят на, ако не се лъжа, $6,2 трилиона, така че и да инвестират 0.001%, това са страшно много пари. BlackRock и Goldman Sachs изявиха интерес към предлагането на Биткойн и Етериум на клиентите си. Предстоят много неща да се случат през 2019. Очакваме, че борсово търгуваните фондове (ETF) също ще бъдат одобрени. Попечителски услуги, които отговарят на стриктни регулаторни стандарти, също ще бъдат на разположение, тъй като това е голяма бариера за институционалните инвеститори. Това е така, защото те не могат да държат своя Биткойн или Етериум в случаен портфейл. Трябват много слоеве на защита.

От разговора с Ричард Шиби оставаме с впечатлението, че той истински вярва и инвестира в бъдещето на блокчейн. Въпреки че има дълбоко разбиране за криптовалутите, големите играчи в индустрията и факторите, които влияят на цените, той се е фокусирал основно върху технологията. Неговият професионален опит му дава уникален поглед върху възможностите на новата технология, а работата му позволява да сподели визията си с авангарда на блокчейн революцията.

Заедно със спада в цената на Биткойн от $ 19,000 до по-малко от $ 4,000, скептицизмът към всевъзможните приложения на технологията се засили. Голяма част от превъзбудата около обещанията и прогнозите, които звучат твърде добре, за да са истина, се разсейва. Това, вероятно, е за добро. Блокчейн стартъпите се разрастват и вече става ясно, че те ще трябва да се конкурират не само помежду си, но и с отдавна установени играчи.


https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Нов проект раздава безплатни криптовалути

Глобалните амбиции на WorldcoinСам Алтман, бивш президент на Y Combinator и настоящ главен изпълнителен директор на OpenAI, официално представи Worldcoin, приблизително четири месеца след като новинат...
ОКТ. 23, 2021 03:44 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Инвестиционeн гигант се насочва към търговията с криптовалути

Pimco, инвестиционен посредник на стойност $2 трилиона, потенциално може да започне да търгува с криптовалути на спот пазара, потвърди главният инвестиционен директор на фирмата Даниел Ивасцин пред CN...
ОКТ. 22, 2021 12:53 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Diem Association: 'Ние не сме Facebook'

Американските законодатели поставиха под съмнение дали е правилно да се позволи на Facebook, а оттам и на Diem, да управляват криптовалута, предвид опасенията за поверителността, повдигнати през после...
ОКТ. 22, 2021 17:05 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Над 100 милиона потребители притежават криптовалути в Индия

Според статистически данни, Индия е дом на най-големия брой собственици на крипто в света. Следват съответно САЩ и Русия на второ и трето място.Защо търговията с криптовалути е популярна в Индия?Една ...
ОКТ. 22, 2021 17:46 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света