НАЧАЛО Крипто Крими

Bitfinex - Mt. Gox 2.0?

МАЙ. 10, 2019 15:03 4 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Bitfinex - Mt. Gox 2.0?

Продължаващото разследване на iFinex Inc. изглежда, че е причинило масово напускане на търговци от Bitfinex.Все повече потребители съобщават за проблеми с изтеглянето на средства от платформата. Нещо повече, Биткойн и Етериум на стойност $ 430 милиона са излезли от студените портфейли на борсата.

На 25-ти април 2019 г. главният прокурор на щата Ню Йорк, Летиция Джеймс, разкри, че е получила съдебна заповед срещу iFinex Inc. - компанията майка, която оперира Bitfinex и притежава Tether - за прикриването на очевидната загуба от 850 милиона долара.

Докато фирмата се разследва за банкови измами, на нея и беше наредено да преустанови по-нататъшното преместване на активите в щатски долари, които подкрепят стабилната моента USDT.

Оттогава, притежателите на Tether изглежда се местят в други криптовалути, като BTC, ETH и други стабилни монети, в опит да напуснат обмена. Въпреки че това не е потвърдено, то може да се наблюдава чрез цените на премията на платформата срещу други борси (което е накарало CoinMarketCap да изключи данните за цените на борсата от своя сайт).

Последните новини около платформата могат да се потвърдят и чрез анализ на студените портфейли на Bitfinex. След разследването от платформата бяха изтеглени около 1,094,172 ETH на стойност 183 милиона долара и 42,645 BTC на стойност 247 милиона долара.

Общата сума на парите, която е била изчистена от портфейлите на борсата, съответства на сума от над 430 милиона долара.

Balance on exchanges

Въз основа на неотдавнашната дейност изглежда, че изтеглянията се обработват. Не е ясно обаче дали средствата се прехвърлят на сметки, собственост на Bitfinex или на клиенти.

Въпреки това все по-голям брой потребители съобщават, че не са успели да извадят фиат от борсата, като на някои от тях им е било забранено да питат за фиатни изтегляния.


В началото на 2014 г. Mt Gox, базирана в Япония платформа за търговия, се смяташе за най-голямата борса в света.


По онова време, тя обработва над 70% от всички транзакции на Биткойн в световен мащаб.

На 7-ми февруари 2014 г. борсата спря всички тегления на Биткойн, твърдейки, че това е просто “за да се получи ясна техническа представа за валутния процес”. След няколко седмици на несигурност, на 24-ти февруари, борсата преустанови всички търговски операции и уебсайтът премина в офлайн режим.

В рамките на същата седмица, един изтекъл корпоративен документ твърди, че хакерите са откраднали 844,408 BTC, които тогава представляват 7% от общия Биткойн в обращение. По-късно същата година дружеството обявява фалит и закрива всички услуги, предлагани от борсата.

Повече от година преди Mt. Gox да прекрати операциите си, циркулираха слухове за неплатежоспособността на платформата, тъй като клиентите имат проблеми с изтеглянето на средствата си. Роджър Вер, ранен защитник на Биткойн и инвеститор, публикува видеоклип на 17-ти юли 2013 г., в който твърди, че платформата се справя добре и проблемите с изтеглянето са причинени от традиционната банкова система.


Разговарях с главният изпълнителен директор на Mt. Gox Марк Карпелес за текущото им положение. Той ми показа множество банкови извлечения, както и писма от банки и адвокати. Сигурен съм, че всички настоящи проблеми с изтеглянията в Mt. Gox се причиняват от традиционната банкова система, а не от липсата на ликвидност от страна на Mt. Gox. Традиционните банкови партньори, с които Mt. Gox трябва да работи, не са в състояние да се справят с изискванията на нарастващата Биткойн икономика.

По времето, когато платформата спря да изтеглянията на Биткойн, крипто общността бе наясно с проблемите, пред които е изправена компанията. Така новината беше катализатор за инвеститорите да изпаднат в паника, продадавайки BTC-то си на пазарна цена, като понижиха стойността на криптовалутата от $ 680 до $ 100, което представлява 85% спад. Скоро след това, цената се коригира.

Bitcoin Bitfinex price

В момента Tether е най-важната стабилна монета на пазара.


Тя притежава дял от 87.1% от общия обем на търговията с Биткойн.

Tether Ltd. е участвала в редица правни въпроси, свързани с очевидната загуба от 850 милиона долара и наскоро беше разкрито, че монетата е само 74% подкрепена с парични еквиваленти.

Сега компанията-майка, която стои зад USDT, стартира първоначално предлагане на борса на стойност 1 милиард долара, което може да помогне на Bitfinex да остане на повърхността. Продължаващото разследване обаче може да заключи, че iFinex Inc. действително се е ангажирала с банкови измами, които потенциално биха могли да довършат фирмата и нейните филиали.

Пазарът може да дава подобни признаци, каквито наблюдавахме преди катастрофата с Mt. Gox. Появяват се слухове за законосъобразността на действията, предприети от iFinex Inc.

Не само, че съдебната заповед е получена от главния прокурор на щата Ню Йорк срещу Bitfinex, но няколко лица, свързани с борсата, са изправени пред сериозни обвинения.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Крипто Крими новини

BitMart потвърждава хак - ето колко средства са загубени

Изследователите по сигурността PeckShield първоначално изчислиха, че борсата е била хакната за $100 милиона.Основателят и главен изпълнителен директор Шелдън Ся по-късно потвърди инцидента, като напис...
ДЕК. 6, 2021 13:25 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Над $200 милиона са откраднати след хак на борса за криптовалути

Първоначално PeckShield публикува в Twitter, че токени на стойност $100 милиона са откраднати от един от горещите Етериум портфейли на борсата.Shiba Inu (SHIB) е начело в списъка на засегнатите активи...
ДЕК. 5, 2021 10:54 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Хакери източиха $115 милиона от DeFi протокола BadgerDAO

Badger has received reports of unauthorized withdrawals of user funds.As Badger engineers investigate this, all smart contracts have been paused to prevent further withdrawals.Our investigation is ong...
ДЕК. 2, 2021 22:27 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Лош съвет води до загубата на 1,000 биткойна и множество арести

Полицейското дуо Нгуен Куок Дунг и Нгуен Анх Туан са били наети от частен детектив, за да проследят местонахождението на бизнесмен, обвинен, че е дал грешни бизнес съвети, които са довели до загуба на...
НОЕ. 30, 2021 08:47 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света