НАЧАЛО Крипто Крими

Bitfinex - Mt. Gox 2.0?

МАЙ. 10, 2019 15:03 4 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Bitfinex - Mt. Gox 2.0?

Продължаващото разследване на iFinex Inc. изглежда, че е причинило масово напускане на търговци от Bitfinex.Все повече потребители съобщават за проблеми с изтеглянето на средства от платформата. Нещо повече, Биткойн и Етериум на стойност $ 430 милиона са излезли от студените портфейли на борсата.

На 25-ти април 2019 г. главният прокурор на щата Ню Йорк, Летиция Джеймс, разкри, че е получила съдебна заповед срещу iFinex Inc. - компанията майка, която оперира Bitfinex и притежава Tether - за прикриването на очевидната загуба от 850 милиона долара.

Докато фирмата се разследва за банкови измами, на нея и беше наредено да преустанови по-нататъшното преместване на активите в щатски долари, които подкрепят стабилната моента USDT.

Оттогава, притежателите на Tether изглежда се местят в други криптовалути, като BTC, ETH и други стабилни монети, в опит да напуснат обмена. Въпреки че това не е потвърдено, то може да се наблюдава чрез цените на премията на платформата срещу други борси (което е накарало CoinMarketCap да изключи данните за цените на борсата от своя сайт).

Последните новини около платформата могат да се потвърдят и чрез анализ на студените портфейли на Bitfinex. След разследването от платформата бяха изтеглени около 1,094,172 ETH на стойност 183 милиона долара и 42,645 BTC на стойност 247 милиона долара.

Общата сума на парите, която е била изчистена от портфейлите на борсата, съответства на сума от над 430 милиона долара.

Balance on exchanges

Въз основа на неотдавнашната дейност изглежда, че изтеглянията се обработват. Не е ясно обаче дали средствата се прехвърлят на сметки, собственост на Bitfinex или на клиенти.

Въпреки това все по-голям брой потребители съобщават, че не са успели да извадят фиат от борсата, като на някои от тях им е било забранено да питат за фиатни изтегляния.


В началото на 2014 г. Mt Gox, базирана в Япония платформа за търговия, се смяташе за най-голямата борса в света.


По онова време, тя обработва над 70% от всички транзакции на Биткойн в световен мащаб.

На 7-ми февруари 2014 г. борсата спря всички тегления на Биткойн, твърдейки, че това е просто “за да се получи ясна техническа представа за валутния процес”. След няколко седмици на несигурност, на 24-ти февруари, борсата преустанови всички търговски операции и уебсайтът премина в офлайн режим.

В рамките на същата седмица, един изтекъл корпоративен документ твърди, че хакерите са откраднали 844,408 BTC, които тогава представляват 7% от общия Биткойн в обращение. По-късно същата година дружеството обявява фалит и закрива всички услуги, предлагани от борсата.

Повече от година преди Mt. Gox да прекрати операциите си, циркулираха слухове за неплатежоспособността на платформата, тъй като клиентите имат проблеми с изтеглянето на средствата си. Роджър Вер, ранен защитник на Биткойн и инвеститор, публикува видеоклип на 17-ти юли 2013 г., в който твърди, че платформата се справя добре и проблемите с изтеглянето са причинени от традиционната банкова система.


Разговарях с главният изпълнителен директор на Mt. Gox Марк Карпелес за текущото им положение. Той ми показа множество банкови извлечения, както и писма от банки и адвокати. Сигурен съм, че всички настоящи проблеми с изтеглянията в Mt. Gox се причиняват от традиционната банкова система, а не от липсата на ликвидност от страна на Mt. Gox. Традиционните банкови партньори, с които Mt. Gox трябва да работи, не са в състояние да се справят с изискванията на нарастващата Биткойн икономика.

По времето, когато платформата спря да изтеглянията на Биткойн, крипто общността бе наясно с проблемите, пред които е изправена компанията. Така новината беше катализатор за инвеститорите да изпаднат в паника, продадавайки BTC-то си на пазарна цена, като понижиха стойността на криптовалутата от $ 680 до $ 100, което представлява 85% спад. Скоро след това, цената се коригира.

Bitcoin Bitfinex price

В момента Tether е най-важната стабилна монета на пазара.


Тя притежава дял от 87.1% от общия обем на търговията с Биткойн.

Tether Ltd. е участвала в редица правни въпроси, свързани с очевидната загуба от 850 милиона долара и наскоро беше разкрито, че монетата е само 74% подкрепена с парични еквиваленти.

Сега компанията-майка, която стои зад USDT, стартира първоначално предлагане на борса на стойност 1 милиард долара, което може да помогне на Bitfinex да остане на повърхността. Продължаващото разследване обаче може да заключи, че iFinex Inc. действително се е ангажирала с банкови измами, които потенциално биха могли да довършат фирмата и нейните филиали.

Пазарът може да дава подобни признаци, каквито наблюдавахме преди катастрофата с Mt. Gox. Появяват се слухове за законосъобразността на действията, предприети от iFinex Inc.

Не само, че съдебната заповед е получена от главния прокурор на щата Ню Йорк срещу Bitfinex, но няколко лица, свързани с борсата, са изправени пред сериозни обвинения.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Крипто Крими новини

$56 милона в Биткойн бяха иззети от дилър на наркотици

Местният информационен бюлетин Independent.ie съобщи на 19-ти февруари, че съдът прие, че Клифтън Колинс е участвал в трафик на наркотици. Колинс не оспорва заявлението на Бюрото за имуществени активи...
ФЕВ. 20, 2020 11:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Нов Биткойн рансъмуер таргетира потребителите на Google Adsense

Според доклада на KrebsonSecurity, измамата включва престъпници, заплашващи собствениците на сайтове с наводнение от ботове и фалшив трафик, за да задействат автоматизираната система на Google за борб...
ФЕВ. 19, 2020 21:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Разкриха поредната крипто измама в YouTube

Още едно „раздаване“Механизмът на такава измама ясно показва, че авторите ѝ имат някои проблеми с въображението. Те просто пускат стрийм в YouTube, който излъчва стари интервюта на известни личности о...
ФЕВ. 17, 2020 12:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Мрежата на IOTA бе 'паузирана' след кражба на криптовалута

IOTA , 23-та по големина криптовалута в света с пазарна капитализация от 881 милиона долара, обяви в четвъртък, че е изключила управляван от IOTA възел (нод), наречен 'Координатор', който отговаря за...
ФЕВ. 14, 2020 20:21 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света