Home

Биткойн: Ето какво може да е довело до пробива над $20,000

20.01.2023 7:02 2мин. четене Alexander Stefanov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн: Ето какво може да е довело до пробива над $20,000

Според данни на TheBlock може да се види силен контраст между тенденциите в обема на спот и фючърсите (SFV) на Биткойн и Етериум, като SFV на флагманската криптовалута продължава да се увеличава.

SFV метриката разглежда съотношението на спот обема спрямо фючърсния обем за дадена криптовалута.

Спот цената се отнася до текущата котировка за незабавна покупка на криптовалутата и формира основата за всички пазари на деривати. Силният спот обем се равнява на здравословно натрупване, което води до устойчив ръст на цените.

Купувачите на дребно обикновено използват спот пазарите, докато институциите и опитните, добре финансирани търговци са склонни да търгуват поне частично с деривати.

Обем на спот към фючърси на Биткойн спрямо Етериум

Според графиката по-долу, от януари 2020 г. насам SFV на Биткойн се колебае относително равномерно между 0.2 и 0.4. Миналото лято обаче SFV излезе от този диапазон, като се изкачи нагоре и достигна връх от малко под 0.7 тази седмица.

С други думи, спот обемът на Биткойн се увеличава пропорционално на обема на фючърсите, което предполага, че търговците на дребно акумулират с по-голяма скорост от търговците на деривати.

За разлика от него, отпечатъкът на SFV на Етериум показва по-хаотичен модел. В контраст с предишния пример, съотношението на спот обема към фючърсния обем регистрира по-ниски минимуми от май 2022 г. насам, като последният минимум е 0.15.

Това би означавало, че институциите и професионалните трейдъри продължават да доминират на ETH пазарите.

Пазарът на деривати

Пазарът на криптовалутни деривати (заедно с финансовите облекчения покрай COVID пандемията) беше фактор за волатилните спот цени през 2021 г.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн до $30,000 – Ще има ли капан по пътя?


Например, графиката по-долу показва, че през 2021 г. откритият интерес към фючърси три пъти достига над $25 милиарда, което съвпада със скоковете на спот цената до $64,670 / $67,100 и $69,200. Вероятно ливъриджът, използван при търговията с деривати, е повлиял на избутването на спот цената по това време.

Откритият интерес към фючърсите обаче е спаднал значително от ноември 2021 г. насам. В допълнение по неизвестни причини връзката между открития интерес и спот цената се развали около май 2022 г.

Въз основа на това купувачите на дребно имаха значителен принос за неотдавнашното възвръщане на Биткойн обратно над психологическото ниво от $20,000.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Инвеститорите от САЩ вляха $365 милиона в Биткойн ETF, а цената продължава да се покачва

В четвъртък инвеститорите вляха около $365 милиона в спот Биткойн ETF, с което общият приток на средства за седмицата надхвърли $600 милиона, според данни на Farside Investors.

27.09.2024 13:30 1мин. четене Kosta Gushterov

Биткойн: Глобалното финансово облекчение ще стимулира пазара според експерт

Артър Хейс, съосновател на BitMEX, смята, че политиките за количествени улеснения (QE), прилагани от различни правителства, ще имат положително въздействие върху BTC и цялостния крипто пазар.

27.09.2024 12:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Cardano е по-добър от Биткойн и Етериум според Чарлз Хоскинсън – ето защо

Конкуренцията между водещите блокчейн системи, включително Биткойн, Етериум и Cardano, се засилва, като Чарлз Хоскинсън от ADA направи смели твърдения след неотдавнашния Chang хард форк.

27.09.2024 6:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Каква част от притежателите на Биткойн са на печалба след като цената проби $64,500?

След като цената на Биткойн проби над $64,000 по-голямата част от притежателите на криптовалутата са на печалба.

26.09.2024 18:30 1мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.