НАЧАЛО Финтех

Биометрични данни на пръстови отпечатъци – бъдещето на KYC

ЮНИ. 13, 2019 11:18 4 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Биометрични данни на пръстови отпечатъци – бъдещето на KYC

Тъй като киберпрестъпниците стават все по-усъвършенствани и измамите с идентичност достигат нива на епидемия във Великобритания,необходимостта от строги процедури за идентифициране на клиентите никога не е била по-голяма за банките и финансовите институции.


Know your customer (или KYC), е задължителна регулаторна рамка, която понастоящем е в сила за защита на финансовите институции от измамни дейности,като измама с идентичност и пране на пари. KYC, подсилен от четвъртата директива за борба с изпирането на пари (AML4), изисква от банките да проверяват самоличността на клиента, преди да може да бъде създадена сметка на името им.

Този надлежен преглед включва получаването на името на клиента, официална снимка на лицето му и официален документ за потвърждаване на тяхната самоличност, както и адрес и дата на раждане. Следвайки изискванията,банките могат да бъдат уверени, че клиентът е точно този, който твърди. Те също имат представа за важна информация за клиентите, включително всички потенциални рискове, свързани с приемането им като клиент.

Неточно идентифицирането на клиентите не само оставя банката уязвима за измамни дейности, но и причинява сериозни регулаторни главоболия,което често води до тежка глоба. Всъщност, според проучване, глобалните финансови институции бяха глобени с $26 милиарда в AML санкции и неспазване на изискванията на KYC след финансовата криза от 2008 година.

Макар че рамката на KYC е предназначена да предоставя на банките точна идентификационна информация, настоящите хартиени форми на идентификация, като паспорти, свидетелства за управление или актове за раждане могат лесно да бъдат подправени.Привеждане на процесите на KYC в дигиталната ера


Тъй като банките продължават да се отдалечават от традиционните клонове и срещите лице в лице с онлайн каналите за комуникация с клиентите, финансовите институции са под все по-голям натиск да намерят дигитални алтернативи, за да изпълнят процеса на KYC. Биометричната идентификация на пръстови отпечатъци, която все повече се приема в днешната екосистема на плащанията, може да бъде най-необходимото решение на този проблем. Чрез интегриране на тънък и гъвкав биометричен сензор за пръстови отпечатъци в съществуващи идентификационни и разплащателни карти,удостоверяването на самоличността може да се получи с едно докосване на пръст.

Благодарение на този напредък в биометричните технологии за пръстови отпечатъци, този иновативен метод за идентификация може да се установи дистанционно, без да е необходимо потребителите да посещават банков клон.

Поради напълно уникалния си характер, пръстовият отпечатък е много точен и е практически невъзможно за измамниците да дупликират. В сравнение с други методи за биометрична идентификация, характеристиките на пръстовия отпечатък са далеч по-изключителни за индивида и следователно са по-ефективни при точното идентифициране на клиентите за тази цел.

Докато точността е от жизненоважно значение, разходите за спазване на изискванията са проблем, който продължава да нараства за финансовите институции. Според проучване, средностатистическата банка изразходва 40 милиона британски лири годишно за спазването на изискванията заKYC. За да бъдат в крак с регулациите, банките са принудени да наемат и обучават хиляди допълнителни служители, които да управляват този процес. Тук също биометричните данни за пръстови отпечатъци могат да осигурят идеалното решение. Преминаването през безброй идентификационни документи може да отнеме много време за служител и е неизбежно да се правят грешки. Чрез получаване на биометрични данни за пръстови отпечатъци, които са много точни и надеждни,необходимостта от одобрение от страна на човека ще бъде минимална, затова повишава ефективността и елиминира „човешката грешка“.Балансиране на сигурността с удобство


Биометричните данни за пръстови отпечатъци се превръщат в ключов фактор за подобряване не само на сигурността, свързана с изискванията наKYC, но и за намаляване на инвестициите във времето от страна на потребителите и предприятията. Намирането на многобройни идентификационни данни, например,удостоверение за раждане, паспорт, сметка за комунални услуги често може да бъде предизвикателство за клиентите да си осигурят. Хартиените документи, като тези, могат да бъдат загубени или трудно достъпни, когато са необходими и всъщност могат да се превърнат в пречка.

Тъй като понастоящем 1,1 милиарда души по света са без официална идентификация, изискванията на KYC означават, че голяма част от хората не могат да предоставят документите за самоличност, необходими за спазването на тези политики. Чрез въвеждането на биометрични данни за пръстови отпечатъци като метод за идентификация, индивидите в развиващите се страни,където достъпът до официална идентификация е оскъден, или тези, които просто са загубили официалната си идентификация, ще могат да докажат кой използва техния пръстов отпечатък.

Не се отрича, че докато продължаваме да се придвижваме към все по-дигитална ера, измамите ще продължат да растат както от гледната точка на агресивността, така и от тази на сложността. Единственият начин за банките и финансовите институции да останат напред и да предпазят потребителите от измамната дейност е преходът от традиционната идентификация на хартиен носители приемането на биометрични данни за пръстови отпечатъци като нова дигитална идентичност.


СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Финтех новини

Финтех компания ще предлага 30-годишни крипто ипотеки

В момента само клиенти, които искат да използват Биткойн (BTC) като обезпечение, отговарят на условията за 30-годишен ипотечен заем на Milo. Както американски, така и международни клиенти ще могат да ...
ЯНУ. 19, 2022 14:58 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

24% от малките и средни бизнеси ще приемат крипто плащания, според VISA

В същото проучване обаче 50% от участниците отбелязват, че няма достатъчно фирми, които приемат криптовалута. Това може да се промени много скоро.Почти едно на четири малки и средни предприятия (SMB),...
ЯНУ. 13, 2022 20:36 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Немската онлайн банка N26 стартира крипто търговия следващата година

Въпреки че беше ранен играч в бума на финансовите технологии в Европа, глобалните амбиции на базираната в Берлин онлайн банка N26 предизвикаха неуспех в диверсификацията на услугите, каза съоснователя...
ЯНУ. 10, 2022 23:18 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

PayPal предполагаемо потвърждават плановете си за собствена стабилна монета

Разработването на вътрешна стабилна монета беше открито за първи път в изходния код на приложението за iPhone на Paypal от разработчика Стив Мозер.Потвърждавайки доказателствата, намерени в приложение...
ЯНУ. 8, 2022 15:47 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света