НАЧАЛО Регулации

Базелският комитет за банков надзор разглежда третирането на криптовалути

НОЕ. 2, 2019 11:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Базелският комитет за банков надзор разглежда третирането на криптовалути

Глобален банков регулатор проучва капиталовите изисквания за криптовалути.

Глобалните банкови регулатори заявиха в четвъртък, че ще разгледат колко капиталовите заемодатели трябва да заделят, за да покрият рисковете от всякакви криптовалути.


Базелският комитет, който включва банкови регулатори от Съединените щати, Европа и Япония, заяви, че се е съгласил да публикува дискусионен документ относно третирането на криптовалутите, които не са свързани с никакъв физически актив.


Комитетът повтори своето становище, че пруденциалното третиране на експозицията на крипто активи на банките трябва да отразява по подходящ начин високата степен на риск свързан с криптовалутите”, се казва в изявление в края на двудневното заседание в Мадрид.


Криптовалутите се появиха на дневен ред, след като Facebook представи планове за проект за дигитална валута, наречен “Libra”.


“Предвид продължаващите инициативи на пазарите на криптовалути, Комитетът ще търси становищата на заинтересованите страни по широк спектър от въпроси, свързани с пруденциалното третиране на криптовалутите.”


Комитетът също така засили натиска върху заемодателите, за да зареже “Libor” показателя за лихвен процент. Някои банки бяха глобени за опити да манипулират показателя.


Великобритания и Съединените щати искат кредиторите да преминат към използване на лихви, съставени от техните централни банки до края на 2021 г.


“Комитетът поставя висок приоритет на този въпрос и очаква всички банки да бъдат адекватно подготвени да спазват срока за преход. [...]

Комитетът ще разгледа дали са оправдани допълнителни регулаторни или надзорни мерки, които да спомогнат за постигането на този резултат.“


Базелският комитет заяви, че ще се консултира през следващия месец относно установяването на шаблони, по които банките да разкрият изложението си към държавни облигации.


Прилагането на такива модели обаче, ще бъде доброволно за държавите членки на Базел, като те остават свободни да решават дали да ги прилагат или не.


Емисията на държавни облигации се изостри по време на дълговата криза в еврозоната преди десетилетие, когато спасителното решение на няколко държави показа, че дори високо оценените държавни облигации могат да станат рискови.


Според Базелските правила, на банките е разрешено да държат малко или никакъв капитал срещу притежание на облигации, емитирани от тяхната държава по произход, известни като активи с нулево рисково тегло, дори ако облигациите са с нежелана оценка.


Нямаше апетит сред неевропейските членове на Базелския комитет да променят правилото за нулев риск. Базел заяви, че ще извърши задълбочени оценки на използването на изкуствен интелект и машинно обучение във финансовите услуги, както и на зависимостите на банките от нерегламентирани трети страни за услуги, справки за облачни изчисления и данни.


Базел ще публикува консултативен документ относно “окончателен набор от ограничени и целеви” корекции на своите нови правила за корекция на кредитната оценка, които комисията заяви, че ще влязат в сила през януари 2022 г.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Дигитализираното евро е необходимост, според основателя на Ledger
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Регулации новини

Българска крипто фирма получава предупреждение от германски регулаторен орган

Българската фирма оперира без лиценз.Регулаторът е забранил на борсата да оперира в страната, тъй като фирмата незаконно предлага договори за разлика (CFD), предназначени да изложат клиентите на ценов...
НОЕ. 18, 2019 21:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Индийското правителство няма намерение да забранява криптовалутите

Законопроектът, озаглавен „Забрана на криптовалутите и регулиране на официалните дигитални валути“ не е включен в дневния ред, издаден в долната камара на парламента на Индия, Лок Сабха, на 14 ноември...
НОЕ. 16, 2019 20:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Украйна искат да знаят всяко семейство точно колко криптовалути притежава

Въпреки че законът влиза в сила в началото на следващата година, съществува чувство на объркване сред украинците, тъй като никъде в правната рамка на страната няма определение на думата криптовалута.О...
НОЕ. 16, 2019 10:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Хонг Конг с нова регулаторна рамка за лицензиране на крипто борси

НОЕ. 15, 2019 17:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света