НАЧАЛО Регулации

Базелският комитет за банков надзор разглежда третирането на криптовалути

НОЕ. 2, 2019 11:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Базелският комитет за банков надзор разглежда третирането на криптовалути

Глобален банков регулатор проучва капиталовите изисквания за криптовалути.

Глобалните банкови регулатори заявиха в четвъртък, че ще разгледат колко капиталовите заемодатели трябва да заделят, за да покрият рисковете от всякакви криптовалути.


Базелският комитет, който включва банкови регулатори от Съединените щати, Европа и Япония, заяви, че се е съгласил да публикува дискусионен документ относно третирането на криптовалутите, които не са свързани с никакъв физически актив.


Комитетът повтори своето становище, че пруденциалното третиране на експозицията на крипто активи на банките трябва да отразява по подходящ начин високата степен на риск свързан с криптовалутите”, се казва в изявление в края на двудневното заседание в Мадрид.


Криптовалутите се появиха на дневен ред, след като Facebook представи планове за проект за дигитална валута, наречен “Libra”.


“Предвид продължаващите инициативи на пазарите на криптовалути, Комитетът ще търси становищата на заинтересованите страни по широк спектър от въпроси, свързани с пруденциалното третиране на криптовалутите.”


Комитетът също така засили натиска върху заемодателите, за да зареже “Libor” показателя за лихвен процент. Някои банки бяха глобени за опити да манипулират показателя.


Великобритания и Съединените щати искат кредиторите да преминат към използване на лихви, съставени от техните централни банки до края на 2021 г.


“Комитетът поставя висок приоритет на този въпрос и очаква всички банки да бъдат адекватно подготвени да спазват срока за преход. [...]

Комитетът ще разгледа дали са оправдани допълнителни регулаторни или надзорни мерки, които да спомогнат за постигането на този резултат.“


Базелският комитет заяви, че ще се консултира през следващия месец относно установяването на шаблони, по които банките да разкрият изложението си към държавни облигации.


Прилагането на такива модели обаче, ще бъде доброволно за държавите членки на Базел, като те остават свободни да решават дали да ги прилагат или не.


Емисията на държавни облигации се изостри по време на дълговата криза в еврозоната преди десетилетие, когато спасителното решение на няколко държави показа, че дори високо оценените държавни облигации могат да станат рискови.


Според Базелските правила, на банките е разрешено да държат малко или никакъв капитал срещу притежание на облигации, емитирани от тяхната държава по произход, известни като активи с нулево рисково тегло, дори ако облигациите са с нежелана оценка.


Нямаше апетит сред неевропейските членове на Базелския комитет да променят правилото за нулев риск. Базел заяви, че ще извърши задълбочени оценки на използването на изкуствен интелект и машинно обучение във финансовите услуги, както и на зависимостите на банките от нерегламентирани трети страни за услуги, справки за облачни изчисления и данни.


Базел ще публикува консултативен документ относно “окончателен набор от ограничени и целеви” корекции на своите нови правила за корекция на кредитната оценка, които комисията заяви, че ще влязат в сила през януари 2022 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Банката на Франция обяви успешен тест на дигитално евро
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Регулации новини

Индия премахва забраната за криптовалути

През март обаче RBI беше принудена да оттегли изискването си към банките под натиска на съда.Сега местен информационен бюлетин съобщава, че RBI официално е обещала да не пречи на управлението на крипт...
МАЙ. 26, 2020 22:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Крипто добивът в Съчуан, откъдето идва 9% от хеш-рейтa на Биткойн, вече е забранен

Регулаторите в Съчуан са известили всички крипто бизнеси в региона, че трябва да прекратят всякакви процеси на добив на криптовалути.  Всички районни администратори са били инструктирани да ...
МАЙ. 25, 2020 16:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Украйна ще позволи на крипто фирми да отварят банкови сметки

На 18-ти май Министерството на цифровата трансформация на държавата публикува нов законопроект ‘За виртуалните активи’. Той има за цел да определи правния статус на криптовалутите и правилата за тяхно...
МАЙ. 24, 2020 18:10 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Биткойн лична собственост ли е?

Връщането на тези средства на законния собственик не е лесна задача, тъй като освен всичко друго, нашите правни институции не са разработили ясен механизъм за връщането им. Новите възможности за просл...
МАЙ. 8, 2020 16:15 5 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света