НАЧАЛО Регулации

Банките в Израел трябва да приемат печалби от криптовалути

ДЕК. 31, 2021 13:02 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Банките в Израел трябва да приемат печалби от криптовалути Източник: https://cryptopotato.com/

Централната банка на Израел информира местните банки, че те вече не могат да отказват да приемат печалби, генерирани от дейности с криптовалута.

Съобщава се, че Банката на Израел (BoI) е инструктирала местните банки да приемат печалби от начинания с цифрови активи, стига източникът на парите да не е свързан с престъпни дела. Процедурата има за цел да допълни Наредбата за забрана на изпирането на пари, която се прилага за свързани с криптовалути субекти и техните операции.

Израелските банки вече не могат да отказват


Според неотдавнашен местен доклад централната банка на Израел е разпространила проект до местните банки с допълнение към Правилна банкова процедура 411. Документът се фокусира върху прането на пари и други финансови престъпления.


Директивата има за цел да добави към правилата, наложени на криптовалутите и по този начин да управлява рисковете при банките при получаване и прехвърляне на цифрови активи. По-конкретно, този ход представлява директна инструкция от Bank of Israel към всички местни финансови институции, че те вече не могат да отказват да приемат печалби, генерирани чрез операции с криптовалути.


Циркулярното писмо обаче излага списък с подробности, които банката трябва да има предвид, когато обработва транзакция с цифрови активи. Те включват естеството на първоначалните средства, размера на сетълмента и класификацията на риска.


Говорейки по някои от проблемите, Рон Цафрати, вицепрезидент по финанси и регулация в израелската крипто борса Bit2C, каза:

От една страна, Банката на Израел най-накрая признава задължението на банките да извършват оценка и управление на риска и да не отказват прехвърлянето на средства от клиентите на банката във връзка с дейности с цифрова валута. От друга страна, банката оставя широка свобода на преценка на банките да продължат да отказват в много случаи, които всъщност не създават реален риск от пране на пари.

Преди близо месец израелските власти обявиха, че ще наложат нови регулации върху индустрията на криптовалутите, които трябва да намалят употребата им в незаконни дейности. Според плана всички фирми, свързани с криптовалутна дейност, ще трябва да правят редовни отчети, което означава, че ще бъдат третирани като банки.

Г-жа Фрийман и нейните борби


В съответствие с новото законодателство, което ще позволи на местните банки да приемат печалби от криптовалути, си струва да споменем случая с Естер Фрийман.


През 2013 г. пенсионираният израелски гражданин навлезе на пазара на цифрови активи, като инвестира около $ 3,240 в Биткойн. Осем години по-късно, благодарение на ръста на цената на основната криптовалута, тя умножи инвестицията си 100 пъти.


Въпреки това Bank Hapoalim – една от водещите банки в страната – отказа да депозира $ 324,000, преведени от платформата за фиат към крипто, която използваше, тъй като първоначалният депозит преди години беше направен в брой. Според финансовата институция източникът на средствата може да е свързан с „пране на пари или финансиране на тероризъм“.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Българският NFT проект Anime Gang набира скорост

За да получи средствата си и да помогне на детето си да купи апартамент, г-жа Фрийман назначи адвокат и заведе дело срещу банката. Съдът постанови, че Bank Hapoalim не трябва да ограничава дейността по акаунти до своите клиенти само защото имат връзка с криптовалути. След като получи случая, финансовата институция обеща да проучи подробностите за него и „да отговори по обичайния начин“.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (2)
Изкажете мнение
Още Регулации новини

Забраната на криптовалутите в Русия изглежда все по-малко вероятна

Лидерът на Русия откри видеоконференция в сряда с членове на руското правителство, като каза, че би искал "да започне с проблем, който в момента е в светлината на прожекторите – регулирането на крипто...
ЯНУ. 27, 2022 18:49 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Комисията по ценни книжа на САЩ разследва услугите за крипто кредитиране

Според доклад, публикуван в Bloomberg, SEC провежда разследване на услугите за кредитиране на дигитални активи. Съобщава се, че основният фокус на разследването е около това дали услугите за крипто кр...
ЯНУ. 27, 2022 20:59 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Администрацията на Байдън подготвя национална стратегия за дигиталните валути

Според нов доклад на Bloomberg, редица неназовани вътрешни лица разкриват, че висши служители на администрацията планират да разкрият изпълнителна заповед, която ще предостави подробности за регулатор...
ЯНУ. 26, 2022 14:06 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Русия иска да забрани употребата и копаенето на криптовалути

Този ход е последният в глобалната репресия срещу криптовалутите, тъй като правителствата от Азия до Съединените щати се притесняват, че частно управляваните и силно нестабилни дигитални валути могат ...
ЯНУ. 23, 2022 00:58 3 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света