НАЧАЛО Алткойни Биткойн

Успя ли Биткойн да промени финансовият сектор за 10 години?

ЯНУ. 6, 2019 09:31 5 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Успя ли Биткойн да промени финансовият сектор за 10 години?

Цялата система беше на път да се срине през 2008-2009-та. Онова, което наричаме пари, беше на път да изчезне, предавайки целите, за които бе създадено.


Банките бяха напечатали твърде много, Грийнспан увеличи лихвените проценти драстично и твърде бързо, кредитополучателите вече не можеха да изплатят дълга си и трилиони бяха на път да изчезнат.

Вече знаем, че парите се създават, когато заемате, да речем ипотека. Когато върнете ипотеката, първоначалният капитал изчезва, сякаш никога не е съществувал. Лихвите, които плащате, се превръщат в истински пари, които могат да се създават само от централните банки. Barclays и други търговски банки сключват сделки един с друг само с пари от централната банка. Освен ако не използваме парични средства, всички сключваме сделки само с пари от търговска банка.

Системата работи... докато не спре да работи.


Собствениците на жилища, които са взели на заем при базовата ставка от 2% през 2004 г., се оказва, че трябва да върнат тройно по този процент (6%) през 2006 г. Това беше ставката на федералния резерв, като търговските банки добавиха и някои проценти за себе си. Това тласна лихвените проценти по ипотечни кредити до непоносими за заплатите нива.

Масовото неизпълнение на дългове означава масово унищожаване на пари. Колкото и реална да изглежда хартията в портфейла ви, парите са абстрактно понятие. Храната не беше изчезнала. Домовете все още си бяха там. В много отношения нищо не се беше променило. За хората у дома, следящи разгръщащите се в Конгреса събития, сякаш гледаха телевизионна драма.

Данните всъщност показват, че икономиката не се е свила толкова много. Разбира се, въобще не беше близо до нивата от 30-те години на миналия век, а просто нормална и много кратка рецесия. Рецесията от 60-те и 70-те беше значително по-лоша.

Всъщност растежът в САЩ се върна през 2010 г. и оттогава има бичи пазар при акциите. Това също не се усещаше напълно от средностатистическите хора, защото за тях нищо не се беше променило.

Е, може би за някои хора имаше известни промени. 


Домовете им бяха взети. Синовете и дъщерите на много окупираха Уол Стрийт.

Всички ние се чувствахме доволни да унижаваме правителството, пренебрегваме гражданския дълг и като цяло да се обединяваме, за да произвеждаме невежо и сервилно общество.

Невежеството остава силно, но сервилността очевидно бързо избледнява. Този проблем изисква сериозни разсъждения - а не просто проследяване на демографски, вдъхновени от анкети съобщения. 


Това младо поколение не знаеше как да се организира политически, за да постигне резултати. Тогава какъв беше смисълът да окупират Уол Стрийт? Да има някакъв парад на недоволство и възмут само за да се убива време, когато нацията е изправена пред сериозни проблеми?

Имаше много изисквания, които можеха да бъдат направени. Главното би било да се спре отнемането на собственост. След това биха могли да поискат публичен надзор над банките.

Десните бяха ядосани, защото всички тези пари, подарени на банките, означаваше, че ще има по-високи данъци и по-голямо участие на правителството в икономиката.

Имаше демонстрации на улицата веднъж или два пъти и след това се предложиха някои кандидати за Конгреса. След това повикаха малко, главно за шоу, като крайният резултат беше нула. Никакви постижения от левите или десните.

След това елитът се върна към "демографски-вдъхновени съобщения". Опаковане на населението по цвят, нация, религия. Всичко, стига да се отвлече вниманието на масите от реалния проблем: сливането на създаването на пари (заемите) със системата за плащане на пари (банкомати), и двете в ръцете на много малко банки.

Понастоящем само банките имат привилегията да създават пари. Някои казват, че това е противоконституционално и създаването на пари трябва да бъде прерогатив само на Конгреса. По закон не може някой друг да създава пари.


Технологията предлага алтернатива.


Биткойн е много неща за много хора, но в основата си автоматизира федералния резерв и банките чрез някакъв код, който сам по себе си управлява правилата за създаване на пари и платежната система. Уникалното е, че го прави децентрализирано чрез мрежа от глобални възли. Всеки, който има лаптоп, може да управлява парите на хората.

Употребата на BTC като реални пари е изправено пред определени предизвикателства. Капацитетът е едно, но има и други. Редица биткойн-свързани въоръжени грабежи или опити за въоръжени грабежи се случиха. С фиатни пари, подобно упражнение би било безсмислено, защото банката може да обърне транзакцията. Освен ако парите не са в брой, но обменната точка ще бъде доста опасна за престъпниците.

С Биткойн също ще има значителни опасности за всеки, който би решил да краде. Общественият блокчейн е публичен и остават следи. Детективите стават все по-добри в решаването на подобни престъпления.

Тъй като криптовалутите нямат историята и проблемите на традиционната система, те са свободни да използват съвременни инструменти и методи, за да правят същото нещо, но по по-добър начин. В някои случаи, могат да се правят и нови неща, особено с изобретяването на интелигентни договори на етер.

Може да се приеме, че криптовалутите не са по-добри от фиатните. Дори и при това положение, обаче, може да се види стойността на много добра алтернатива.

Крипто активите позволяват известно спокойствие, като биват използвани за съхранение на стойност или хеджиране. Следователно може да се твърди, че самото съществуване на този клас активи е променил света на финансите. Експериментите в крипто пространството вероятно ще донесат сериозни промени с времето. Младите икономисти всъщност никога не са имали по-вълнуващи инструменти.


В цифровата епоха не става въпрос за неплатежоспособност, когато говорим за крипто, защото кодът гарантира правилата.


Причините, поради които някой бихте предпочели крипто са много. Обезпечаване на заем, обезценяване на фиатна валута (Венецуела) и много други. Може би видяхме повотрение тези години, когато Джером Пауъл повиши лихвените проценти прекалено бързо, точно както Грийнспан.

Въпросът за справедливостта на ипотеките също е тема, която ще бъде преразгледана от миленианите, след като потърсят да си купят жилище. Много от тях плащат много по-висок наем, отколкото биха платили в ипотечни вноски, но банките няма да им дадат парите, въпреки че сега те са ефективно гарантирани от данъци.

Учебниците например все още твърдят, че банките отпускат заеми от спестителите. Може би заради криптовалутите, Банката на Англия обясни, че парите са създадени от нищо и съществуват заради търсенето на кредит или ипотека и след изплащането се унищожават.

В този процес на промяна, нашата критика може да помогне на сегашната система да стане по-справедлива и по-добра, което само по себе си би било добър резултат.

Но една рязка промяна може да се окаже далеч по-вредна от постепенните подобрения. Такива постепенни подобрения обаче могат да бъдат постигнати единствено чрез конкуренция. И в крайна сметка, това ще бъде заветът на Биткойн. Няма как да кажем как ще се развият нещата за BTC, но е сигурно, че Биткойн и другите криптовалути набират инерция и ще се окажат конкуренция на стари и неефективни системи.


https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Биткойн новини

Да очакваме ли корекция при Биткойн?

В нова стратегическа сесия той каза в YouTube видео, че BTC може да падне още, преди водещият крипто актив да покаже признаци на възстановяване.“Така въз основа на инструмента за разширение на Фибонач...
ОКТ. 23, 2021 19:15 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Пенсионен фонд в САЩ инвестира в Биткойн

Този път, Houston Firefighters’ Relief and Retirement Fund реши да инвестира в Биткойн (BTC) и Етериум (ETH), двете най-големи криптовалути в света. Това е един от първите пенсионни фондове, които инв...
ОКТ. 23, 2021 15:43 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Анализатори споделят потенциални цели за Биткойн

Понастоящем Биткойн се търгува над $60,000 според данни от CoinMarketCap, но придвижването над предишния връх за всички времена е накарало техническите анализатори да създадат множество възходящи прог...
ОКТ. 23, 2021 14:15 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Бичият пазар не е приключил

До голяма степен това предполагаемо се дължи на очакванията, че наскоро изброеният борсово търгуван фонд на ProShares (ETF), обвързан с фючърсите на криптовалутата, ще внесе повече пари на пазара.Подо...
ОКТ. 22, 2021 18:58 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света