НАЧАЛО Крипто Крими

Американец плаща на наемен убиец в Биткойн за убийството на жена си

МАЙ. 11, 2021 18:34 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Американец плаща на наемен убиец в Биткойн за убийството на жена си

Смразяващ заговор за убийство показва, че докато Биткойн може да се използва за финансиране на ужасни престъпления, той също може да бъде решаващия фактор за залавянето на престъпници, които не разбират как работи.

Въпросният заговор включва мъж от Тенеси, Нелсън Реплогъл, който твърди, че е платил на убиец, който е намерил в тъмната мрежа, за да убие съпругата му Ан. Според специалния агент на ФБР Клей Андерсън, Реплогъл е изпратил Биткойн на потенциалния убиец заедно с описание на колата на съпругата му и време, когато тя ще заведе домашния им любимец на ветеринарен лекар.


Андерсън разбира за схемата, изложена в настоящото съдебно заявление, от шерифа в Ноксвил, Тенеси, който му казал за това, след като получил информация от персонала на British Broadcasting Corporation (BBC). Тогава агентът на ФБР предупредил Ан Реплогъл и съпруга ѝ, които твърдяли, че не имало някой, който да иска да ѝ навреди.


След това агентът на ФБР притиснал персонала на BBC, който след това предоставил допълнителни подробности, включително адреса на Биткойн портфейла, получил заплащането за поръчковото убийство. След това Андерсън се обърнал към кибер експерти от ФБР, които помогнали да се разреши случаят, анализирайки блокчейна на Биткойн.


"Централата на ФБР предостави блокчейн анализ на транзакцията и успя да установи, че блокчейн портфейлите, използвани за плащането, са базирани в Coinbase", посочва Андерсън.


След това ФБР издаде призовка до Coinbase за информация относно въпросните портфейли. Компанията предостави незабавен отговор предвид "заплахата за живота“ - отговор, който включваше не само историята на транзакциите на портфейлите, но и името и снимките на Реплогъл, с които се е регистрирал за услугата.


ФБР получи не само тези подробности от Coinbase, но и интернет адреса, който Реплогъл използвал за връзка по време на трансферите. Използвайки тази информация, агенцията от своя страна издава призовка на интернет доставчика AT&T, която потвърждава, че връзката идва от дома на Реплогъл.


Информацията, предоставена от Coinbase, разкрива и името на банката, свързана с неговата сметка. Банката потвърди, че Реплогъл е използвал личната си спестовна сметка, за да финансира покупките на Биткойн за убиеца.


ФБР обаче все още не са успяли да идентифицират извършителя. Причината най-вероятно е, защото убиецът не е използвал търговска услуга като Coinbase, която трябва да спазва KYC, за транзакциите с Биткойн, а вместо това разчита на собствения си личен портфейл - такъв, който не разкрива информация за неговата самоличност.


Случаят подчертава как Биткойн може да се използва до голяма степен анонимно, въпреки че блокчейнът все пак ще разкрие всяка транзакция, която се извършва в мрежата. Той също така разкрива как предполагаеми престъпници като Реплогъл, които използват услуга като Coinbase за подобни дейности, рискуват да доведат органите на реда право до входните им врати.


Междувременно правоохранителните органи подават все по-голям брой искания до Coinbase. Според последния доклад за прозрачност на компанията, подобни искания са скочили със 17% само през последните шест месеца и са общо над 4000 през последната година.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (1)
Изкажете мнение
Още Крипто Крими новини

ФБР връщат част от Биткойн откупа за Colonial Pipeline - ето как

Това е рядка, но не безпрецедентна печалба за агенти, които са част от ново сформираната работна група за рансъмуер и дигитално изнудване. Но големият въпрос за участниците на крипто пазара може ...
ЮНИ. 9, 2021 08:39 4 МИН . ЧЕТЕНЕ

Измамниците предпочитат банкови преводи пред криптовалути

И докато все повече австралийци стават жертва на измамни схеми, включващи криптовалута, банковите преводи остават любимият начин за извличане на пари от жертви.Австралийците губят 670 милиона долара з...
ЮНИ. 8, 2021 16:45 3 МИН . ЧЕТЕНЕ

Американец бе осъден на две години затвор заради незаконен обмен на криптовалути

Съдебните регистри показват, че Мохамaд, бивш банков служител, е управлявал бизнеса си „Herocoin“ от 2014 до 2019 г., където се твърди, че се е срещал с клиенти, за да прехвърли виртуалната си валута ...
ЮНИ. 4, 2021 08:30 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Започва гласуване за обезщетението от хака на Mt. Gox

Сагата Mt. Gox продължаваПроцесът на гласуване за плана за рехабилитация на Mt. Gox започна.Кредиторите на вече несъществуващата криптовалутна борса са чакали вземания, свързани с прословутия хак на б...
ЮНИ. 2, 2021 12:55 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света