НАЧАЛО Финтех

Amazon предвиждат, че Alexa ще слуша потребителите си денонощно

ЮНИ. 13, 2019 10:58 3 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Amazon предвиждат, че Alexa ще слуша потребителите си денонощно

Патент, подаден от Amazon, предвижда бъдеще, в което Alexa ще слуша потребителите си 24/7, без да е необходим "wakeword" или дума за активиране.


Текущи дигитални асистенти слушат за "wakeword" като "OK, Google" или "Alexa", преди да записват реч за обработка. Особено за компании като Google и Amazon, които процъфтяват, това да знаят всичко за потребителите помага да се намалят опасенията за поверителността на личния живот.


Има някои недостатъци от този подход, обаче. Бъдещите "ИИ асистенти" ще могат да предоставят повече помощ, когато са въоръжени с информация, водеща до търсенето на консуматора.


Например, кажете, че сте обсъждали следващия вторник да резервирате място в любимия си ресторант. След като попитате: „Alexa, имам ли нещо в моя график за следващия вторник?“, устройството може да отговори: „Не, бихте ли искали да резервирам място в ресторанта, който обсъждахте и да го добавите към календара си?“


Патентът на Amazon не е толкова сложен. Примерът, предоставен при подаването на заявлението за патент, предвижда възможност на потребителя да казва неща като "Пусни 'And your Bird can Sing' от Тhe Beatles".


Дейвид Ем, главен изследовател по сигурността в KasperskyLab, каза:


Много потребители на Amazon Alexa вероятно ще бъдат обезпокоени от новината, че последният патент на компанията ще позволи на устройствата да записват всичко, което човек казва преди дори да му бъде зададена команда. Макар патентът да не предполага, че той ще бъде инсталиран в бъдещите устройства, поддържащи Alexa, това все още е сигнал за тревожно развитие в по-нататъшното предаване на личната ни информация.


Предвид количеството чувствителна информация, обменяна в уюта на домовете на хората, Amazon ще има достъп до огромен обем лични данни - информация, която би била от голяма полза за киберпрестъпниците и участниците в заплахите. Ако данните не се осигурят ефективно, успешното нарушаване на системите на Amazon би могло да има сериозен ефект върху сигурността на данните и поверителността на огромeн брой хора.


Ако този патент влезе в сила, потребителите трябва да бъдат добре запознати с последиците от това - и да бъдат напълно информирани за това какви данни се събират, как се използват и как могат да се откажат от тoва. Amazon може да твърди, че анализирането на съхранените данни ще направи техните устройства по-интелигентни за собствениците на Alexa - но в тази дигитална ера, такава информация може да бъде използвана неофициално, дори от доверени страни.


Например, както видяхме с Cambridge Analytica, органите от обществения сектор биха могли да насочат предизборни кампании към тези, които обсъждат политиката.


Има много различия между временното локално съхранение на изречения, за да се определи дали е използвана командната дума и груповото запазване на данни за дълги периоди или за постоянно - дори ако процесът на слушане е законен и потребителите са се включили доброволно. Вече има доста критики по адрес на Amazon за това, че не е ясно какво се записва и съхранява - и ние сме загрижени, че това последно развитие показва, че компанията се движи в грешната посока - далеч от видимостта на данните, поверителността на личния живот и личното съгласие.


Да се постигне баланс между иновациите и безопасността може да бъде трудна задача. Пионерите често първо действат и впоследствие се сблъскват с реакцията, преди да се нормализират нещата. Това не се застъпва за възможния подход на Amazon, но трябва да сме внимателни, защото възмущението само по себе си няма да спре напредъка.


СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Финтех новини

Nexo влиза в партньорство с Fidelity

Двете фирми ще създадат цялостна продуктова линия и правна инфраструктура за институционални инвеститори, които искат да получат експозиция към криптовалути.Партньорството с Fidelity Digital Assets ще...
ДЕК. 7, 2021 18:22 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Български финтех набира исторически $112 милиона в инвестиционен рунд от Серия B

Тогава изглеждаше възможно тази новина да се окаже най-забележителното постижение за местната технологична общност през 2021 г. Payhawk обявява рунд от серия B от $112 милиона, тъй като обемът на тран...
НОЕ. 25, 2021 15:25 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Stripe отново обмисля да приема крипто плащания

Преди това компанията прекрати поддръжката за плащания с Биткойн, още през 2018 г., поради висока волатиност и липса на ефективност за ежедневни транзакции.Stripe обмисля крипто плащанияСпоред Колисън...
НОЕ. 25, 2021 08:58 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Финтех компанията Upgrade набира $280 милиона с оценка от $6 милиарда

На 16-ти ноември компанията обяви $280 милиона за ново финансиране при оценка от $6 милиарда предварително.През август компанията обяви своя кръг от серия E - $105 милиона при оценка от $3.325 милиард...
НОЕ. 20, 2021 17:16 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света