НАЧАЛО Финтех

Alipay ще позволят на потребителите да тестват дигиталния юан

МАЙ. 11, 2021 21:17 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Alipay ще позволят на потребителите да тестват дигиталния юан

Alipay, платформата за мобилни плащания, собственост на Ant Group, ще позволи на някои от своите потребители да участват в нововъзникващата екосистема за търговия с дигитален юан.

Според доклад на China Securities Journal в понеделник тази нова функция е резултат от участието на MYbank в разширените протоколи за тестване на електронни разплащания в дигиталната валута в страната.


Новината допълнително затвърждава участието на Ant Group в китайския проект за дигитална валута на централната банка. Всъщност конгломератът притежава мажоритарен дял в MYbank - една от най-големите интернет банки в страната.


В изявление, цитирано от CNBC, Ant Group потвърждава участието си в изпитанията за дигитални юани, добавяйки:


„Като един от участниците в процеса на e-CNY, MYbank (съдружник на Ant Group) непрекъснато ще продължи процеса в съответствие с цялостната уредба на Китайската народна банка. Ant Group, заедно с MYbank, също ще продължат да подкрепят проучванията, разработката и тестовете на e-CNY на PBOC."


Както бе съобщено по-рано, Ant Group си сътрудничи с PBoC по отношение на цифровите валути от 2017 г. Централната банка на Китай използва средата за разработване на мобилни приложения на компанията, за да създава приложения, свързани с дигитални юани.


Докато MYbank се придвижва към позволяване на потребителите да взаимодействат с дигитална валута, поддържаната от Tencent дигитална банка WeBank все още не е активирала мост за клиентите към дигиталния юан. И двете онлайн банки бяха обявени за първите частни финансови институции, които се присъединиха към екосистемата за тестване на дигиталния юан още през февруари.


Тестващата арена обаче е доминирана от шест държавни банки, някои от които са създали потребителски портфейли за дигиталния юан.


PBoC продължава да насърчава използването на дигиталния юан чрез многобройни airdrops и лотарии в няколко града. Този тип събития често са насочени към шопинг фестивали, където търговците биват насърчавани да приемат валутата като средство за плащане.


Още през април китайският гигант за електронна търговия JD.com обяви, че вече използва дигиталния юан за изплащане на заплати на персонала. Онлайн фирмата за търговия на дребно е първата, която започва да приема дигитална валута като метод на плащане обратно и съобщава, че е получила около 20,000 финансирани от DCEP поръчки през първата седмица.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (2)
Изкажете мнение
Още Финтех новини

Briq - финтех за строителната индустрия

Финансирането е сред най-големите набирания на средства от Серия B от стартъп за строителен софтуер, според компанията, и довежда общата набрана сума на Briq до $43 милиона от създаването ѝ през януар...
ЮНИ. 10, 2021 12:30 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

'Изкуствените валути' са заплаха за финансовата стабилност, според ЕЦБ

В доклад за международната роля на еврото изследователите подчертават значението на дигиталните валути на централните банки (CBDC) спрямо "изкуствените валути“, които се изграждат от технологични гига...
ЮНИ. 5, 2021 16:20 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Сингапурската банка DBS емитира $ 11,3 милиона в блокчейн облигации

Най-голямата банка в Югоизточна Азия, базираната в Сингапур DBS, се превърна в последната банка, която емитира облигации на блокчейн.Емитентите се надяват, че свързването на традиционни ценни книжа в ...
ЮНИ. 2, 2021 12:01 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Goldman Sachs с инвестиция в автомобилния стартъп за рефинсниране MotoRefi

Стартъпът разработи платформа за автоматично рефинансиране, която обработва целия процес на заемане.MotoRefi казва, че използването на неговата платформа спестява на потребителите средно 100 долара на...
МАЙ. 31, 2021 19:47 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света