НАЧАЛО Финтех

Акциите на Alibaba скочиха след рекордната антимонополна глоба от 2.8 млрд. долара

АПР. 15, 2021 15:52 3 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Акциите на Alibaba скочиха след рекордната антимонополна глоба от 2.8 млрд. долара

Акциите на Alibaba поскъпнаха в понеделник, след като компанията за електронна търговия заяви, че рекорднaтa глоба за 2.8 млрд. долара, издадена от китайските регулатори, бележи край на разследването на антиконкурентни практики в компанията.

 

Топ мениджърите в компанията, основана от милиардера Джак Ма, казаха на инвеститорите, че докато китайските регулатори продължават по-широко разследване на конгломератите в технологичната индустрия в страната, те вярват, че многомилиардната глоба, обявена през уикенда, е краят на фокуса върху Alibaba.


Компанията е регистрирана в Хонг Конг и нейните акции се покачиха с цели 9% от коментарите на ръководството.


Радваме се, че можем да оставим този въпрос зад себе си”, каза Джо Цай, изпълнителен заместник-председател на Alibaba Group.


“С това решение за наказание получихме добри насоки по някои от конкретните въпроси съгласно антимонополния закон. Освен прегледа на сливанията, ние не сме запознати с други [антитръстови] проблеми.”


Китайските пазарни регулатори наложиха глоба на Alibaba на стойност 4% от вътрешните ѝ приходи през 2019 г. за ограничаване на търговците, които използват уебсайта му, да правят бизнес или да провеждат промоции на конкурентни платформи за електронна търговия. Alibaba заяви, че ще похарчи “милиарди долари”, за да подобри опита на търговците, използващи сайта.


Въпреки че глобата от 2.8 милиарда долара е рекордна за китайските регулатори, тя също е далеч по-малка от максималните 10% от приходите, с които Alibaba може да се сблъска.


Въпреки че компанията вече не е обект на допълнителни разследвания, тя все още трябва да се съобрази с програма за “цялостно коригиране”, както и с контрол на минали сливания и придобивания.


Alibaba се превърна в гръмоотвода в репресиите срещу големите технологии, след като Ма, един от най-популярните и най-богатите предприемачи в Китай, произнесе тъпа реч през 2020 г., критикувайки националните регулатори, които според съобщенията вбесиха президента Си Дзинпин.


След коментарите китайските регулатори блокираха планиранoто IPO за 34 милиарда долара на дъщерното дружество на Alibaba за онлайн плащания Ant Group, което би било най-голямото предлагане на акции в историята, а Ма изчезна от общественото внимание за три месеца.


Миналият месец Пекин нареди на Alibaba да разпродаде някои от своите медийни активи, сред които е и South China Morning Post на Хонконг, тъй като китайското правителство предприема репресии срещу нарастващото обществено влияние, притежавано от технологични конгломерати в страната.


В отделно развитие в понеделник централната банка на Китай обяви, че Ant Group ще се преструктурира като финансов холдинг, което се очаква да ограничи доходността и оценката му.


Китайската народна банка заяви, че съгласно “всеобхватен и осъществим план за преструктуриране” Ant ще прекъсне “неправилната” връзка между платежната услуга Alipay, бизнеса с виртуални кредитни карти Jiebei и звеното за потребителски заеми Huabei.


Централната банка също така поиска от Ant да наруши “монопола си върху информацията и да спазва стриктно изискванията на бизнес регулирането на кредитната информация”.


Компанията се съгласи да подобри корпоративното управление и “да коригира незаконните финансови дейности в управлението на кредити, застраховане и имущество”, каза централната банка.


Централната банка заяви, че също е поискала от Ant да контролира своите ливъридж и продуктови рискове, да контролира риска от ликвидност на продуктите на своите водещи фондове и “активно да намали” размера на огромния си фонд за паричен пазар Yu’E Bao.


Мерките “дават пример” за финансово регулиране на платформената икономика, каза държавният вестник “Economic Daily”.


Ant Group отдава голямо значение на сериозността на корекцията“, казаха от компанията.


Също така добавиха, че се планира създаването на бизнес за кредитна отчетност и да слее двата си водещи бизнеса с кредити в своята компания за потребителско финансиране.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (1)
Free Bitcoin АПР. 15, 2021 От няколко месеца се занимавам с един сайт.Това е най-старият крипто кран за Биткойн в света работи от 2013г. Не изисква инвестиция.Който няма Биткойн сега е момента да добие БЕЗПЛАТНО.https://freebitco.in/?r=36608933
Изкажете мнение
Още Финтех новини

MoneyGram ще позволи тегленето на крипто в кеш

Фирмата за парични преводи заяви в сряда, че се е обединила с крипто борсата ни оператора на банкомати Coinme по тази функция.През следващите седмици нови и съществуващи потребители на Coinme ще могат...
МАЙ. 14, 2021 17:39 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Alipay ще позволят на потребителите да тестват дигиталния юан

Според доклад на China Securities Journal в понеделник тази нова функция е резултат от участието на MYbank в разширените протоколи за тестване на електронни разплащания в дигиталната валута в страната...
МАЙ. 11, 2021 21:17 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Nuvei ще придобие процесора за крипто разплащания Simplex

“Очакваме Simplex да подобри и разшири непрекъснато нарастващото портфолио от алтернативни методи на плащане, добавяйки простота към процеса на покупка и продажба на криптовалута и превръщането ѝ обра...
МАЙ. 10, 2021 15:42 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Revolut пуска тегления на Биткойн

Revolut за първи път добави търговия с BTC, LTC и ETH за потребителите през 2017 г., но досега те успяха да го изтеглят само като фиат. Финансовата технологична компания обяви днес бета стартирането н...
МАЙ. 7, 2021 15:03 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света