НАЧАЛО Финтех

Affirm подава документи за IPO

НОЕ. 25, 2020 13:27 3 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Affirm подава документи за IPO

Бизнес с потребителско финансиране - Affirm, основан от члена на PayPal Макс Левчин, подаде документи за публично предлагане.

 

Финансовите резултати на компанията показват, че Affirm, който раздава персонализирани заеми на вноски на потребителите на мястото на продажба, има примамлива комбинация от бързо нарастващи приходи и спадащи загуби.


Растежът и пътят към рентабилността е печеливш дует през 2020 г., тъй като редица еднорози с подобни показатели са забелязали високи оценки в своите дебюти.


Affirm се присъединява към DoorDash и Airbnb в преследването на изход преди 2020 г. да приключи.


Нека разгледаме финансовите му резултати и какво направи тези цифри възможни.Позитивни финансови данни


Affirm регистрира впечатляващ исторически ръст на приходите. През своята фискална 2019 година Affirm отчете приходи от 264,4 милиона долара. Една година по-късно, Affirm успя да постигне 509,5 милиона долара през фискалната 2020 г., което е с 93% повече в сравенение с предходното представяне на компанията.


Фискалната година на Affirm започва на 1-ви юли, модел, който позволява на компанията да отрази изцяло американския празничен сезон в края на годината в своите цифри.


Загубите на базираната в Сан Франциско компания също се стесняват с времето. През своята фискална 2019 година Affirm загуби 120,5 милиона долара на напълно разредена база (GAAP). Тази загуба падна леко до 112,6 милиона долара през фискалната 2020 година.


Съвсем наскоро, през първото си тримесечие, приключващо на 30-ти септември 2020 г., Affirm запази модела си на нарастващи приходи и намаляващи загуби. През този тримесечен период приходите на Affirm възлизат на 174,0 милиона щатски долара, което е ръст от 98% в сравнение с предходното тримесечие. Този темп на разширяване е по-бърз, отколкото компанията отчита през последната си пълна фискална година.


Ускоряването на растежа на приходите със спад на загубите са изключително привлекателни за инвеститорите. Affirm вероятно се радва на попътен вятър през 2020 г. благодарение на стимула, оказан от пандемията на COVID-19, на електронната търговия и по този начин осигури на еднорога повече покупки.


Сравнявайки последното тримесечие на компанията с аналога от миналата година, нетните загуби на Affirm са намалели до едва 15,3 милиона долара от 30,8 милиона долара за предходния период.


Финансовите данни на тримесечна база на Affirm - намира се на страница 107 от нейния S-1, ако искате да проверите - дайте ни по-подробно разбиране за това как се е представила финтех компанията сред глобалната пандемия. След изключително четвърто тримесечие от календарната 2019-та година, отчитащо нарастване на приходите до 130,0 милиона долара от 87,9 милиона долара през предходното тримесечие, Affirm успя да продължи да расте през първото, второто и третото календарно тримесечие на 2020 г.


COVID-19


Пандемията е оказала голямо въздействие върху Affirm. За щастие, в подаването му в S-1 има още бележки за това как компанията се адаптира и процъфтява през тази година на ‘Черния лебед’.


Определени сектори предоставиха на компанията плодородна почва за услугите за заеми.


Affirm заяви, че е видял увеличение на приходите от търговци, фокусирани върху домашно фитнес оборудване, офис продукти и домашно обзавеждане по време на пандемията. Например, неговият най-добър търговски партньор, Peloton, представлява приблизително 28% от общите приходи за финансовата 2020 година и 30% от общите приходи за трите месеца, завършващи на 30-ти септември 2020 г.


Peloton бележи успехи през 2020 г., като цената на акциите му рязко се повиши, тъй като растежът му се ускори чрез поуляризация на фитнеса.


Инвеститорите, макар и вероятно да са доволни с бързия растеж на Affirm, могат да погледнат съмнително на зависимостта на компанията за толкова голям процент от нейните приходи от един клиент; особено предвид това, че въпросният клиент се радва на подем, породен от пандемичен тласък. Ако най-силният ѝ търговски партньор загуби инерция, Affirm ще усети последиците бързо.


Независимо от това, моделът на компанията резонира с клиентите. Можем да видим това в неговия брутен обем на стоките или общата сума в долари на всички транзакции, които обработва.


На страница 22 от своя S-1 Affirm посочва, че през своята фискална 2019 година GMV достигна 2,62 милиарда долара, което се увеличи до 4,64 милиарда долара през 2020 година.


Подобно на ръста на приходите на компанията, нейният GMV не е нараснал със съвсем 100% на годишна база. Какво направи този растеж възможен? Достигане до нови клиенти. Към 30-ти септември 2020 г. Affirm има повече от 3,88 милиона “активни клиенти”, които компанията определя като “потребител, който участва в поне една транзакция на нашата платформа през 12-те месеца преди датата на измерване”.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Финтех новини

DeFi секторът бележи ръст от 827% за близо 6 месеца

Децентрализираното финансиране (DeFi) е бързо развиващ се сектор на крипто пазара и представлява около 2% от общата пазарна капитализация от $1,04 трилиона. DeFiPulse предоставя данни за различни типо...
ЯНУ. 20, 2021 10:23 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Само 40 държави имат право да издават дигитални валути

В скорошна блог публикация МВФ съобщава, че според различни проучвания все по-голям брой централни банки проучват възможността да имат дигитална валута на централната банка (CBDC). Повечето държави-чл...
ЯНУ. 17, 2021 18:36 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Goldman Sachs 'скоро' ще навлезнат в пространството на криптовалутите

На въпрос за таймингът, източникът на Goldman каза, че плановете за попечителство на банката ще станат "явни скоро".Искането на информация за попечителство на дигитални активи от страна на Goldman Sac...
ЯНУ. 17, 2021 23:02 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Сделката на VISA за Plaid отпада

Предложената сделка беше обявена преди година, но през ноември DOJ заведе дело за блокиране на придобиването с антитръст основание.В изявление, обявяващо прекратяването на сливането във вторник, главн...
ЯНУ. 16, 2021 14:49 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света