НАЧАЛО Други

Администрацията на Байдън следи развитието на дигиталния юан

АПР. 12, 2021 11:36 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Администрацията на Байдън следи развитието на дигиталния юан

Според съобщенията администрацията на Байдън наблюдава развитието на цифровия юан.

 

Има опасения, че цифровата валута на китайската централна банка (CBDC) ще бъде използвана за заобикаляне на санкции и може да повлияе на господството на долара.

 

Източници, близки до въпроса, казаха на Bloomberg, че администрацията “засилва контрола върху плановете на Китай за цифров юан”. Притеснението е, че цифровата валута може да повлияе на позицията на долара като световна резервна валута.

 

Докладът предлага информация относно позицията на американските власти относно цифровия юан. Те са загрижени за метода на разпространение и за способността да действа като инструмент за заобикаляне на санкциите. Той също така заяви, че Министерството на финансите, Държавният департамент, Пентагонът и Съветът за национална сигурност “подкрепят усилията” да го разберат.

 

Понастоящем Китай е водещ в надпреварата CBDC, след като вече е завършил няколко успешни пилотни проекта. Сделките с валута вече са прехвърлили милиони долари и това се оказва ефективно в плана за дигитализация на Китай. Страната вече има силно усъвършенствана система за цифрови разплащания, какъвто е случаят с много азиатски държави.

 

Няколко други държави също работят върху CBDC, най-вече Япония, Франция и Австралия. Русия наскоро обяви плановете си да изпробва цифрова рубла през 2022 г. Въпреки това, дори за Китай, фазата на научноизследователска дейност далеч не е приключила.

 

През последната година се наблюдава значителна промяна в правителствата по отношение на CBDC. Международните организации като Банката за международни разплащания също се насочиха към дигитални валути на централните банки.

 

Направени са някои незначителни стъпки към цифрова валута, базирана на щатски долари, като губернаторът на Федералния резерв на САЩ Лаел Брайнард го коментира в изслушване миналата година.

 

От страна на САЩ акцентът е върху това да се изградят основите. Министърът на финансите Джанет Йелън заяви, че “има смисъл централните банки да гледат”. Тревогата около ролята на юана обаче все още не е толкова висока, че служителите да настояват за незабавни действия.

 

И все пак анализаторите смятат, че САЩ трябва да ускорят плановете си за цифров долар. Бившият председател на CFTC Кристофър Джанкарло се опитва да направи точно това. В момента той ръководи проекта “Цифров долар”.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Банката на Русия ще тества дигитална рубла през 2022 година

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (1)
Free Bitcoin АПР. 12, 2021 От няколко месеца се занимавам с един сайт.Това е най-старият крипто кран за Биткойн в света работи от 2013г. Не изисква инвестиция.Който няма Биткойн сега е момента да добие БЕЗПЛАТНО.https://freebitco.in/?r=36608933
Изкажете мнение
Още Други новини

Крипто общността дарява близо $1 милион за дете преборило левкемия

Ден преди това в Twitter акаунта на "Dude’s Posting Their [Wins]“ беше публикуван видеоклип, в който детето е аплодирано, когато се връща в училище, след като е успяло да надвие коварното заболяване. ...
МАЙ. 15, 2021 15:54 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

18% от пълнолетното население на САЩ биха използвали крипто за пазаруване на дребно

Докладът също така подробно обяснява защо мащабното масово приемане на криптовалути за плащания все още е далеч от реалността.Интересът към криптовалутата като начин на плащане нарастваСъществуват мно...
МАЙ. 15, 2021 11:43 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Вековна банка започва да предлага попечителство на криптовалути

В изявление, публикувано в четвъртък, 103-годишната фирма казва, че си партнира с компанията за финансови технологии PolySign, за да предоставя крипто услуги за институционални клиенти.Партньорството ...
МАЙ. 15, 2021 10:12 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Coinbase отчита много силно представяне за Q1

Приходите за първото тримесечие на водещата американска крипто борса, Coinbase, се утроиха в сравнение от Q4 2020.Според документи, подадени до Комисията за ценни книжа и борси (SEC) в САЩ, Coinbase г...
МАЙ. 14, 2021 12:25 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света