Home

Топ 4 IoT тренда за 2022 г.

02.07.2022 18:11 4мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Топ 4 IoT тренда за 2022 г.

Интернет на нещата (IoT) нарасна експоненциално за много кратък период от време. Смарт джаджите, макар и сравнително нови, присъстват навсякъде в бизнес и потребителската сфера и не показват признаци на забавяне на растежа.

Използването на решения, мрежи и устройства, които се основават на данни и ги събират, вече не е лукс, а необходимост, ако искаме да постигнем устойчива социална и икономическа среда след пандемията.

Ето четири тенденции, които ще окажат влияние върху интернет на нещата през тази година.

1. Интернет на нещата продължава да се разширява

Особено по време на пандемията здравната индустрия беше в челните редици на развитието на IoT, като използваше носими технологии и телемедицина за диагностициране и лечение на пациенти. Тези свързани здравни устройства позволяват на лекарите да събират данни и да предоставят медицинска помощ на по-голям брой пациенти без риск от потенциална инфекция чрез лични посещения. 

Носимите медицински устройства могат да се използват и за наблюдение на сърдечния ритъм и кръвното налягане или за доставяне на инсулин на пациенти с диабет.

През 2021 г. 64% от домакинствата в САЩ съобщават, че използват тези услуги, като 43% възнамеряват да продължат да ги използват и след епидемията. Дори и след като епидемията отмине, тези модели ще продължат да се увеличават, за да се направи здравеопазването по-достъпно.

2. Сигурността продължава да бъде на фокус

С развитието на популярността на интернет на нещата, неговите пропуски в сигурността стават все по-обезпокоителни. Според оценките на компанията за мрежови технологии и телекомуникации Ericsson през 2022 г. в световен мащаб ще бъдат разпространени около 29 милиарда свързани устройства, 18 милиарда от които ще бъдат пряко свързани с интернет на нещата.

НЕ ИЗПУСКАЙ: KuCoin обяви старта на своя Web3 портфейл

Все по-широкото възприемане на приложения и смарт устройства (таблети, смартфони, носими устройства) от потребителите наистина представлява реален риск за неприкосновеността на личния живот и сигурността на физическите лица. Тъй като се събират данни за тяхното движение, местоположение, здравословно и психическо състояние, това ги излага на рискове от нарушаване на сигурността на данните и неприкосновеността на личния живот.

В една сложна мрежа от свързани устройства, ако едно устройство е компрометирано, всяко друго устройство, с което то комуникира, е потенциално уязвимо. Освен това физическите “вещи“, съставляващи IoT, могат да бъдат изгубени или откраднати, което изисква още едно ниво на сигурност за защита от пробиви и атаки.

3. Разширяване на 5G

5G мрежите осигуряват високоскоростна свързаност, много ниска латентност и по-голяма надеждност. Те също така генерират по-голям капацитет за данни, който може да поддържа по-голям брой свързани устройства.

Gartner съобщава, че глобалните разходи за 5G инфраструктура са нараснали с $19 млрд. долара през 2021 г. при годишен темп на растеж от над 39%, а през 2022 г. тези цифри вероятно ще се увеличат драстично. 5G мрежите откриват нови възможности пред производителите, включително ускоряване на IoT с по-бързи скорости на трансфер на данни и по-ефективни връзки и комуникация между устройствата. Ето защо 5G ще бъде от ключово значение за растежа на IoT през 2022 г.

Въпреки това, подобно на самите IoT устройства, 5G ще бъде свързан с допълнителни проблеми със сигурността. В съчетание един с друг 5G и IoT могат да променят начина, по който мислим за киберсигурността в бъдеще.

4 Разрастване на крайните изчисления

Крайните изчисления (Edge Computing) ще бъдат ключова тенденция в IoT през 2022 г., тъй като производителите вграждат възможности за анализ в своето оборудване – по същество преместват обработката на данни възможно най-близо до източника на тяхното възникване.

Вместо да се оборудват машините с това, което Forbes нарича “глупави” сензори, като основни микрофони или камери, крайните устройства се оборудват със смарт сензори. Това включва микрофони с възможности за обработка на езика, сензори за влажност и налягане или камери, оборудвани с компютърно зрение.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Банките вече ще могат да държат до 1% от резервите си в Биткойн (BTC)

Крайните изчислителни устройства могат да се комбинират с тези смарт сензори и изчисленията да се извършват по-бързо, като същевременно се предават по-малко данни към и от облака, за да се облекчи претоварването на мрежата и да се намали закъснението в нея.

Крайните изчисления имат потенциала да направят самоуправляващите се автомобили по-практични, като същевременно решават много от днешните проблеми с широчината на честотната лента, сигурността и надеждността на облака. Въпреки тези предимства днес тя все още е нишова технология, но това ще се промени с разширяването на интернет на нещата.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Токенизираните активи скоро ще надхвърлят стойността на криптовалутите според експерт

Съоснователят на Chainlink Сергей Назаров прогнозира, че токенизираните активи от реалния свят (RWA) скоро ще надминат по стойност криптовалутите.

20.09.2024 12:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Австралия пренасочва фокуса си към CBDC на едро

Австралийската централна банка взе решение да даде приоритет на разработването на дигитална валута на едро на централната банка (CBDC) пред версията на пазара на дребно.

19.09.2024 13:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Circle въвежда незабавни банкови трансфери с USDC в две държави

Circle обяви, че вече ще поддържа местни банкови преводи за USDC в Мексико и Бразилия, използвайки системите за плащания в реално време PIX и SPEI на тези държави.

19.09.2024 13:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

CEX.io обявява нови партньорства за подобрени услуги за превод oт криптовалути в брой

CEX.io, централизирана борса за криптовалути, представи нова интеграция с компанията за финансови услуги MoneyGram и блокчейна Stellar.

18.09.2024 22:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.