НАЧАЛО Финтех

5 от най-големите предизвикателства пред криптовалутите в днешно време

НОЕ. 27, 2019 16:00 4 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 5 от най-големите предизвикателства пред криптовалутите в днешно време

Съоснователят на Етериум, Виталик Бутерин, сподели блог публикация, в която се очертава къде се намира крипто общността при решаването на някои от най-големите си исторически предизвикателства.

След това той предложи нов списък за 2019 г., комбиниращ някои предишни проблеми с няколко нови. Ето някои от най-належащите теми в неговия актуализиран списък.

 

Постквантова криптография


Криптографията на елиптичната крива е едно от малкото неща, защитаващи мрежата на Биткойн от всеки, който е в състояние да открадне монетата на някой друг. И това е сигурно, тъй като ще се нуждае от наистина мощен компютър, за да се преодолеят криптираните данни.

 

Въпреки това, Google създаде квантов компютър, способен на 53 „квантови бита“ (кубити), известен като Sycamore. Той може да прави изчисления, които обикновено отнемат повече от 10 000 години за 200 секунди. Това накара мнозина да се притесняват как това ще се отрази на криптографията, която стои в основата на повечето криптовалути.

 

Статия от Руски квантов център 'наля масло в огъня' като в нея се гласи, че квантовите изчисления могат в крайна сметка да направят така, че блокчейн да стане излишен и ненужен.

 
"В рамките на десет години, квантовите компютри ще могат да изчисляват еднопосочните функции, включително блокчейн, които се използват за осигуряване на интернет и финансови транзакции. Еднопосочното криптиране незабавно ще остарее."
 

Изграждане на уникални човешки идентичности

 

Един потенциален случай за използване на блокчейн технологията е гласуване. Това може да бъде за управление на веригата, когато собствениците на монети избират как се развива технологията зад дадения актив. Голямото предизвикателство обаче, е фалшифицирането на гласове. Ако всеки акаунт има един глас, как да разберете, че няколко акаунта не са собственост на едно и също лице, което манипулира гласуването?

 

Едно от решенията е да имате уникални човешки идентичности в блокчейн - независимо дали личните данни са обществено достъпни или не. Важното е, че всеки адрес или уникална човешка идентичност са свързани с действителен човек. Но реално е трудно да се осъществи това на практика.

 

Това е един от по-продължителните проблеми, които Бутерин подчерта. Традиционно той разглежда по-абсолютни решения, потенциално включващи някакъв вид процес на проверка, включващ хора. В тези случаи изобщо не би било възможно човек да се сдобие с два акаунта.

 

Но той каза, че по-доброто решение може да включва полу-уникални човешки идентичности, където е възможно (макар и по-трудно) да се получат две идентичности. Това е така, защото „Това да се усложни процеса на получаване на множество самоличности е едновременно невъзможно и потенциално вредно, дори и ако успеем“.

 

Създаване на механизми за децентрализирано управление

 

Децентрализирани автономни организации (DAO) започват да се завръщат през последните месеци. След шока от катастрофата на DAO - Етериум в размер на 50 милиона долара, последните усилия на изпълнителния директор на Spankchai, Амин Сюлеймани, доведоха до формирането на нова вълна от DAO.

 

Защита на мрежи работещи с алгоритъма "Доказателство за залог"

 

Заплахата от 51% атака съществува от момента, в който Биткойн бе пуснат за първи път. Идеята е, че ако един човек може да произведе повече блокове във веригата, отколкото останалата част от мрежата, той ще бъде в състояние да извърши злонамерени действия като цензурни транзакции. Това се отнася за мрежите използващи "Доказателство за работа" - т.е. за да се създадат нови блокове, те трябва да се изкопаят.

 

Някои монети обаче, се насочват към механизъм за "Доказателство за залог" - PoS - (включително Етериум). Така миньорите вече не трябва да изразходват изчислителна мощност в 'състезание' за създаване на следващия блок. Вместо това, блоковете се създават пропорционално от това колко от криптовалутата всеки участник е поставил като обезпечение (залог).

 

Сега, ако някой извърши 51-процентова атака на PoS мрежа, ще трябва да залага повече от половината от всички монети, които са заложени от всички останали. И ако това повреди мрежата по някакъв начин, те биха могли да загубят много пари. Но както каза Бутерин в реч на Devcon5, някои злонамерени участници могат да имат по-големи стимули от чисто икономическите - например държавен участник.

 

Ето защо е важно PoS мрежите да се защитават от тази заплаха. Нещо, което Бутерин вече обмисля на публичните форуми на Етериум.

 

Проблемът с функционалността 'оракул'

 

Това е друг дългогодишен проблем, който засяга една от най-амбициозните блокчейн идеи, тази на децентрализираното финансиране (DeFi). Блокчейн мрежите могат да бъдат децентрализирани и се знае, че са сигурни сами по себе си, но ако искат да взаимодействат с данни от реалния свят, като информация за цените на различни монети, те трябва да взаимодействат с централизирани услуги. Проблемът е, как даден блокчейн получава информацията по надежден начин, който не може да бъде манипулиран?

 

Основните решения на проблема там са децентрализираните доставчици на функционалността 'оракул'. Те използват финансови стимули или други решения, за да получат данните по-децентрализиран начин, който не зависи от трета страна. Някои примери са Chainlink и Band Protocol.


Бутерин посочи в своя актуализиран списък, че иска да премахне фокуса върху „показателите за успех“ и да се съсредоточи повече върху проблема като цяло.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Финтех новини

Tether е все по-използван в сферата на децентрализираните финанси

Този резултат идва два месеца след първоначалното пускане на Tether на платформата, която предлага широка гама от други стабилни монети, включително Dai (DAI), USD Coin (USDC), sUSD и TrueUS...
МАЙ. 29, 2020 18:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Проучване на Revolut показва 68% ръст на крипто търговията на дребно

Почти една трета от 10-те милиона клиенти на Revolut са търгували с криптовалута в приложението, което обслужва крипто търговци на дребно.Откакто ограниченията свързани с карантината бяха въведени пре...
МАЙ. 29, 2020 16:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Ripple предлагат ново технологично решение за корпоративните плащания

Облак, който да помага на клиентите да придвижват средствата по-бързо, включително XRP Много бизнес процеси сега стават все по-дигитализирани поради карантираната от пандемията по целия свят. Гигант...
МАЙ. 29, 2020 11:30 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Tencent инвестира 70 милиарда във финтех и изкуствен интелект

Инвестицията ще се разпредели през следващите пет години за разработката на финтех, включително блокчейн, облачни изчисления и изкуствен интелект (AI).Ройтерс съобщи на 26-ти май, че компанията, която...
МАЙ. 27, 2020 20:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света