Home

2024 – 8 Какво е Lightning мрежата на Биткойн?

22.07.2024 12:00 4мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
2024 – 8 Какво е  Lightning мрежата на Биткойн?

2024 - 7 - Lightning мрежата е решение за мащабиране на втория слой (L2) на блокчейна на Биткойн. Тя е създадена, за да се справи с ограниченията на мащабируемостта на Биткойн, като позволява бързо и на по-ниска цена да се извършват трансакции извън веригата.

Първоначално Биткойн е замислен и разработен като децентрализирана система за електронни пари от типа peer-to-peer, която позволява на потребителите да извършват прехвърляне на стойност без необходимост от посредници. По време на създаването му основният фокус на създателя(ите) на Биткойн се въртеше около тези аспекти, а не върху приоритетите за мащабируемост и пропускателна способност на транзакциите.

Липсата на проблеми, свързани с мащабируемостта, не представляваше съществено предизвикателство. С течение на времето обаче този въпрос еволюира в сложен проблем, обикновено наричан „трилемата на блокчейн“.

Въпреки сигурността на мрежата на Биткойн, мащабируемостта остава забележително предизвикателство за трансакциите, базирани на Биткойн. Финализирането на трансакциите в мрежата обикновено отнема от няколко минути до няколко часа. Значимостта на този проблем стана по-очевидна с появата на по-нови блокчейни, които предлагат подобрени възможности за пропускане на транзакциите.

История на Lightning мрежата

През февруари 2015 г. Джоузеф Пун и Тадж Дрия си сътрудничат, за да се справят с нарастващите такси за трансакции в екосистемата на Биткойн. Те разработиха Lightning мрежаta въз основа на концепцията за платежен канал на Сатоши Накамото.

През 2016 г. Lightning Labs пусна бета версия, с което привлече вниманието на индустрията. Бившият главен изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси подкрепи Lightning Labs.

През 2020 г. бяха пуснати ключови актуализации като Keysend и Wumbo Channel. Екосистемата на Lightning вече предлага разнообразни продукти: Loop, Pool, Taro и Faraday.

Тази процъфтяваща екосистема печели подкрепа от големи имена, което я позиционира като виден играч в света на криптовалутите.

2024 – Как работи

Първоначално две страни отварят канал и внасят средства. Този канал им позволява незабавно и евтино да обменят BTC, без да е необходимо да излъчват всяка транзакция в основния блокчейн на Биткойн. По всяко време всяка от страните има възможност да извърши сетълмент и да затвори канала в блокчейна на Биткойн. Когато това се случи, средствата се разпределят между всеки участник въз основа на историята на транзакциите в канала.

1 – Тази история се сгъстява в една-единствена трансакция в блокчейна на Биткойн.

bitcoin-btc

2- Какво представлява маршрутизацията?

Маршрутизацията в Lightning мрежата се отнася до процеса на намиране на най-ефективния път на трансакцията в мрежата от подателя до получателя. За да намерят пътища за плащане, възлите на използват алгоритми, които отчитат фактори като капацитет на канала, ликвидност и такси, за да определят най-добрия маршрут за трансакцията. Ликвидността на канала се отнася до количеството Биткойн, налично в рамките на платежния канал за извършване на трансакции. Достатъчната ликвидност на канала е от решаващо значение за намирането на маршрути и осигуряването на успешни трансакции в Lightning мрежата.

3- Имплементации

Съществуват няколко имплементации на Lightning Network, като LND, c-lightning и Eclair, всяка от които има свои собствени характеристики и общности от разработчици.

4 – Разработки

Lightning мрежата продължава да се подлага на изследвания и разработки за справяне с предизвикателства като маршрутизиране на мрежата, капацитет на каналите и потребителско изживяване, като целта е да се подобри ефективността и използваемостта на протокола.

5 – Забавяне на потвърждаването на транзакциите

Поради нарастващия брой потребители и трудностите при добива потвърждаването на транзакциите с Bиткойн става бавно и скъпо. Lightning мрежата се стреми да подобри скоростта на потвърждаване на трансакциите.

Изчислителната мощност, необходима за обработката на транзакциите с Биткойн, консумира значително количество енергия, което я прави икономически неустойчива.

Мрежата Lightning Network се опитва да намали тези високи енергийни разходи. За да се гарантира, че определените получатели получават полагащите им се средства, Lightning мрежа разчита на смарт договори и мултисиг. Тези механизми помагат да се гарантира, че средствата, предавани по канали, достигат до предвидените получатели.

Заключение

Lightning мрежата предлага обещаващо решение на ограниченията на мащабируемостта на Биткойн, като улеснява бързите, евтини и мащабируеми транзакции чрез платежни канали.

Тя предоставя няколко предимства, включително незабавни плащания, намалени такси и повишена поверителност.

Въпреки това той има и ограничения и продължава да се разработва, за да се преодолеят предизвикателствата и да се подобри потребителското изживяване. С по-нататъшния напредък и широкото приемане Lightning Network има потенциала да революционизира начина, по който извършваме транзакции с криптовалути.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Прессъобщения Новини

Биткойн срещу злато: Питър Шиф и Питър Бранд коментират възможностите

Дългогодишният дебат между Биткойн (BTC) и златото като инвестиционни активи отново предизвика сблъсък между легендарния трейдър Питър Бранд и дългогодишния крипто скептик Питър Шиф.

07.09.2024 21:00 2мин. четене

IntelMarkets се присъединява към бичия маратон, докато Tron (TRX) и Dogecoin се готвят за рали

Tron (TRX) се връща към живот с иновативната пускова платформа „SunPump“ на Джъстин Сън, като разпалва вълна от създаване на меме монети.

07.09.2024 18:00 4мин. четене

Мениджър на активи оттегля заявлението си за спот Етериум ETF

Мениджърът на активи WisdomTree поиска да оттегли от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) своето S-1 заявление за спот Етериум борсово търгуван фонд (ETF), повече от три години след първоначалното му подаване.

07.09.2024 17:00 1мин. четене

Компанията зад ChatGPT увеличи платената си потребителска база с над 60%

Бизнес сегментът на OpenAI, включващ продуктите ChatGPT Enterprise, Team и Edu, е увеличил платената си потребителска база с близо 67% от април насам, като към 5 септември е надхвърлил един милион потребители.

07.09.2024 12:30 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.