НАЧАЛО Крипто Крими

20-годишен хакер се призна за виновен за кражба на $5 милиона в крипто

ФЕВ. 2, 2019 19:18 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 20-годишен хакер се призна за виновен за кражба на $5 милиона в крипто

След като открадна $5 милиона в криптовалута от 40 жертви чрез SIM суап схема, 20-годишният Джоел Ортиз се признава за виновен за кражба и прие споразумение за 10 години затвор, както е съобщено от Motherboard, подразделение на медията VICE.


Ортиз прие сделката за признаване на вината миналата седмица, според Ерин Уест, заместник-окръжния прокурор на окръг Санта Клара, Калифорния. Той официално ще бъде осъден на 14-ти март. Властите твърдят, че Ортиз е първото лице, осъдено за престъпление свързано с "размяна" на SIM карти.

"Смятаме, че справедливостта е била изпълнена. И да се надяваме, че това е силно послание към тази общност", според Сами Тарази, един от агентите, разследващи Ортиз, казва пред Motherboard.

SIM суапа става все по-популярен сред престъпниците като средство за кражба на имена и фиатни средства, криптовалути и дори социални медиини профили, които впоследствие могат да бъдат продадени на черен пазар. Има слухове, че профилът в Instagram "@t" се продаде за $40,000 в Биткойн (BTC).

При размяната на SIM карти, хакерите се обаждат на телекомуникационната компания, представяйки се за своите жерти и твърдят, че тяхната SIM карта е загубена и биха искали техният номер да бъде пренасочен към нова карта. Престъпниците могат да убедят телефонните компании, че са тези, за които твърдят чрез предоставяне на номера за социално осигуряване или адрес на местожителство.

След като телекомуникационната компания прехвърли номера на нова SIM карта, хакерите могат да заобиколят двустепенните мерки за удостоверяване на акаунтите, като използват телефона като метод за възстановяване. Един от тези хакери даде изявление за Motherboard: "С нечий телефонен номер можете да влезете във всеки акаунт, който притежавате в рамките на минути и те не могат да направят нищо по въпроса."

През изминалата година, властите насочват своето внимание към престъпленията свързани с крипто. В Русия група ядрени инженери бяха арестувани от агенти по сигурността, когато те бяха хванати да копаят Биткойн (BTC) чрез суперкомпютри.


В Тайланд трима братя и сестри, един от които е актьор в сапунен сериал, Джиратписит "Boom" Джаравиджит - бяха арестувани в края на миналата година във връзка с крипто измама за $24 милиона, насочена към финландски инвеститор.


https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Крипто Крими новини

Tether е глобен за пореден път

Tether беше глобен с $41 милиона долара в петък от Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ (CFTC) поради липса на достатъчно парични резерви, достатъчно консистентно, за да се каже, че едноим...
ОКТ. 21, 2021 10:47 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Измамници откраднаха $1.4 милиона в Биткойн през приложения за запознанства

Scammers stole $1.4 million through Bitcoin dating app scam, says report https://t.co/68wlzQ2HtR— iMore (@iMore) October 14, 2021Потребителите на iPhone губят $1.4 милиона от крипто измамнициПотребите...
ОКТ. 15, 2021 08:44 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Заплашват студент с нож заради неговия Биткойн

Жертвата е била заплашена с нож само няколко дни след като се е записала в християнския университет в Кентърбъри, където споменала за въпросните криптовалути на своя съквартирант.По време на 20-минутн...
ОКТ. 13, 2021 20:32 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Създател на NFT проект изчезва с близо $3 милиона в Етериум

Изглежда, че създателят на популярната серия NFT Evolved Apes се е укрил с инвестиционни средства на стойност $2.7 милиона. "Evil Ape", псевдонимът на създателя, вече не е в социалните медийни платфор...
ОКТ. 6, 2021 14:36 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света