Home

Как Европа планира да спаси икономиката си?

23.07.2023 9:00 3мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Как Европа планира да спаси икономиката си?

Тъй като Европа се стреми да постигне целите си за нулево нетно потребление, възниква предизвикателство за защита на нейната икономика и промишленост поради силната зависимост от Китай за различни материали във веригите на доставки.

Китай играе основна роля в европейския пъзел на зелената енергия, тъй като европейският блок е силно зависим от Пекин за доставките на основни минерални суровини като литий, магнезий, кобалт и манган. Тези минерали са от решаващо значение за технологичната и отбранителната промишленост в Европа.

Контролът на Китай върху приблизително 37% от световните запаси на редкоземни елементи увеличава геополитическата му мощ. Въпреки че тези минерали не се добиват в Китай, те се доставят там за преработка, която е от съществено значение за производството на батерии, вятърни турбини и слънчеви панели.

Електрическите превозни средства, произведени в Китай, се радват на нарастващо търсене в Европа. Макар че по-голямата част от този износ се състои от части и превозни средства, проектирани от европейските производители на автомобили, те се произвеждат в Китай. Гигантът в областта на одиторските услуги PwC изчисли, че до 2025 г. в Европа могат да бъдат изнесени до 800,000 автомобила, произведени в Китай.

Освен това използването на слънчева енергия в Европа е нараснало с почти 50% през 2022 г. Въпреки това 80% от соларните панели на територията на континента се внасят от Китай, като само през 2022 г. вносът ще бъде на стойност €21 милиарда.

Тази нарастваща зависимост от Китай по отношение на вноса на материали представлява потенциално предизвикателство за Европа, особено като се има предвид, че стойността на нейния износ за Китай е много по-ниска.

За да се справи с този проблем, Европейската комисия има за цел да приложи стратегия за намаляване на зависимостта от Китай и диверсифициране на веригите на доставки.

Брюксел се стреми да постигне това чрез по-голяма прозрачност и реципрочност, за да направи конкуренцията между ЕС и Китай по-справедлива.

Освен това те планират да преразгледат стратегията за инвестиции по споразумението за разбирателство (CAI), за да намалят рисковете за икономиката и сигурността на ЕС. Стратегията на ЕС за намаляване на икономическите рискове е съсредоточена върху четири стълба:

  1. Повишаване на устойчивостта и конкурентоспособността на европейските икономики и индустрии, особено в секторите на дигиталните технологии, зелените технологии и здравеопазването.
  2. Засилване на възпирането срещу икономическа принуда чрез по-добро използване на съществуващите инструменти.
  3. Разработване на нови политики за опазване на капитала и експертния опит на дружествата, за да се предотврати използването им за укрепване на конкурентните военни и разузнавателни способности.
  4. Съгласуване с други търговски партньори, актуализиране на споразуменията за свободна търговия и диверсифициране на търговията с цел укрепване на веригите на доставки.

С постигането на напредък в тези области ЕС цели да възстанови контрола върху своите вериги на доставки, да насърчи развитието на енергийните системи и да осигури плавен преход към една по-чиста и по-зелена Европа.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Чанпен Джао от Binance може да бъде освободен предсрочно: Какво ще направи милиардерът след това?

Чанпен Джао може да бъде освободен от федералния арест по-рано от очакваното, въпреки че първоначално пускането му на свобода беше насрочено за неделя, 29 септември, поради политиката да не се освобождават затворници през почивните дни.

27.09.2024 14:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Binance стартира платформа за предварително предлагане на токени

Binance, водещата световна борса за криптовалути, представи най-новото си предложение: Платформата Binance Pre-Market.

27.09.2024 11:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Как ще се отразят действията на Фед на крипто пазара?

Известен крипто анализатор смята, че пазарът на дигитални активи ще остане силен, дори ако Федералният резерв намали лихвените проценти.

27.09.2024 10:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

SEC официално одобрява плана за крипто попечителство на BNY Mellon

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) даде зелена светлина на инициативата на Bank of New York Mellon за предоставяне на попечителски услуги за дигитални активи, които потенциално могат да обхванат и други сфери освен борсово търгуваните фондове (ETF) за Биткойн и Етериум.

27.09.2024 9:30 1мин. четене Alexander Stefanov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.