Home

Как Европа планира да спаси икономиката си?

23.07.2023 9:00 3мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Как Европа планира да спаси икономиката си?

Тъй като Европа се стреми да постигне целите си за нулево нетно потребление, възниква предизвикателство за защита на нейната икономика и промишленост поради силната зависимост от Китай за различни материали във веригите на доставки.

Китай играе основна роля в европейския пъзел на зелената енергия, тъй като европейският блок е силно зависим от Пекин за доставките на основни минерални суровини като литий, магнезий, кобалт и манган. Тези минерали са от решаващо значение за технологичната и отбранителната промишленост в Европа.

Контролът на Китай върху приблизително 37% от световните запаси на редкоземни елементи увеличава геополитическата му мощ. Въпреки че тези минерали не се добиват в Китай, те се доставят там за преработка, която е от съществено значение за производството на батерии, вятърни турбини и слънчеви панели.

Електрическите превозни средства, произведени в Китай, се радват на нарастващо търсене в Европа. Макар че по-голямата част от този износ се състои от части и превозни средства, проектирани от европейските производители на автомобили, те се произвеждат в Китай. Гигантът в областта на одиторските услуги PwC изчисли, че до 2025 г. в Европа могат да бъдат изнесени до 800,000 автомобила, произведени в Китай.

Освен това използването на слънчева енергия в Европа е нараснало с почти 50% през 2022 г. Въпреки това 80% от соларните панели на територията на континента се внасят от Китай, като само през 2022 г. вносът ще бъде на стойност €21 милиарда.

Тази нарастваща зависимост от Китай по отношение на вноса на материали представлява потенциално предизвикателство за Европа, особено като се има предвид, че стойността на нейния износ за Китай е много по-ниска.

За да се справи с този проблем, Европейската комисия има за цел да приложи стратегия за намаляване на зависимостта от Китай и диверсифициране на веригите на доставки.

Брюксел се стреми да постигне това чрез по-голяма прозрачност и реципрочност, за да направи конкуренцията между ЕС и Китай по-справедлива.

Освен това те планират да преразгледат стратегията за инвестиции по споразумението за разбирателство (CAI), за да намалят рисковете за икономиката и сигурността на ЕС. Стратегията на ЕС за намаляване на икономическите рискове е съсредоточена върху четири стълба:

  1. Повишаване на устойчивостта и конкурентоспособността на европейските икономики и индустрии, особено в секторите на дигиталните технологии, зелените технологии и здравеопазването.
  2. Засилване на възпирането срещу икономическа принуда чрез по-добро използване на съществуващите инструменти.
  3. Разработване на нови политики за опазване на капитала и експертния опит на дружествата, за да се предотврати използването им за укрепване на конкурентните военни и разузнавателни способности.
  4. Съгласуване с други търговски партньори, актуализиране на споразуменията за свободна търговия и диверсифициране на търговията с цел укрепване на веригите на доставки.

С постигането на напредък в тези области ЕС цели да възстанови контрола върху своите вериги на доставки, да насърчи развитието на енергийните системи и да осигури плавен преход към една по-чиста и по-зелена Европа.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Tether разширява обхвата си – за какво се използва при различните мрежи?

Tether (USDT) агресивно разширява своя обхват в настоящия пазарен цикъл, докато конкурентът му USDC прилага по-предпазлива стратегия.

27.09.2024 17:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Изпълнителен директор на крипто проект е обвинен в схема за изнудване, включваща шерифи от LASD

Адам Иза, изпълнителен директор, свързан с платформата Zort, е изправен пред сериозни обвинения в провеждането на схема за изнудване, включваща служители от шерифския отдел на Лос Анджелис (LASD), както е описано подробно от ФБР.

27.09.2024 16:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Чанпен Джао от Binance може да бъде освободен предсрочно: Какво ще направи милиардерът след това?

Чанпен Джао може да бъде освободен от федералния арест по-рано от очакваното, въпреки че първоначално пускането му на свобода беше насрочено за неделя, 29 септември, поради политиката да не се освобождават затворници през почивните дни.

27.09.2024 14:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Binance стартира платформа за предварително предлагане на токени

Binance, водещата световна борса за криптовалути, представи най-новото си предложение: Платформата Binance Pre-Market.

27.09.2024 11:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.