НАЧАЛО Биткойн

Какво ще стане с Биткойн и Етериум ако САЩ изпаднат в неплатежоспособност?

май 26, 2023 8:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Какво ще стане с Биткойн и Етериум ако САЩ изпаднат в неплатежоспособност?

Съединените щати се приближават към важна дата, която може да има исторически последици за световните пазари, създавайки потенциален риск от първото в историята им неизпълнение на дълговите задължения.

Това събитие може да окаже съществено въздействие върху криптовалутите като Биткойн, Етериум и по-широкия крипто пазар.

Джанет Йелън, министърът на финансите на САЩ, отправи предупреждение преди няколко седмици, в което посочи, че правителството скоро ще изчерпи средствата си, ако таванът на дълга не бъде спрян или повишен, потенциално още на 1 юни. При липса на споразумение между законодателите по отношение на разходите Вашингтон няма да може да изпълни финансовите си задължения.

Предишни спорове за тавана на дълга вече са разстройвали пазарите, като пример за това е продължителното несъгласие през 2011 г., което доведе до спад на S&P 500 с 16%, разтревожвайки инвеститорите, докато не беше постигнато решение.

Сегашната ситуация обаче получи сравнително слаб отговор от Уолстрийт. След мрачните забележки на Йелън на 1 май S&P 500 се понижи само с по-малко от 1%. За разлика от тях, Биткойн отбеляза спад от над 7%, а Етериум – от близо 3% за същия период.

Макар че дебатите за тавана на дълга обикновено генерират повече шум, отколкото значими новини, които да повлияят на пазара, Грег Магадини, директор на отдел “Деривати” в Amberdata призна, че възможността за дефолт по дълга на САЩ не може да бъде напълно изключена.

Магадини предполага, че ако правителството не изпълни задълженията си, рисковите активи като акциите и криптовалутите ще изпитат краткосрочни последици. Това се дължи на потенциалното увеличение на разходите по заеми в резултат на спад в качеството на обезпечения от правителството дълг. Парадоксално, това би могло да повиши доходността и да укрепи долара в сравнение с други активи.

Джеймс Бътърфил, ръководител на отдел “Проучвания” в CoinShares, обяснява още, че доларът може да укрепне по време на фалит на САЩ, тъй като американските търговци са склонни да връщат доларите си у дома по време на събития, свързани с намаляване на риска, като обменят чуждестранни валути и активи за щатски долар. Той отбеляза още, че въпреки че технически доларът би трябвало да се обезцени в случай на фалит, опасенията на пазарните участници могат да предизвикат ефект на засилване, което не би било благоприятно за Биткойн.

Бътърфил прогнозира засилване на долара и спад на Биткойн с приближаването на САЩ към официалната “дата Х“, отнасяща се до датата, на която правителството няма да може повече да изпълнява финансовите си задължения, както е описано от Белия дом. Той подчертава сложността на сценария и изтъква несигурността около точните резултати.

Магадини предполага, че Биткойн и Етериум може да реагират по различен начин, ако настъпи неизпълнение на задълженията. Биткойн може да претърпи първоначален спад, но може да се възстанови поради ролята си на хедж срещу емитирани от правителството валути, подобно на златото. От друга страна, Етериум би могъл да остане потиснат, като се съобрази с представянето на технологичните акции, тъй като често се свързва с индексите, проследяващи технологичните компании, като NASDAQ.

Позовавайки се на неотдавнашни събития, свързани с понижаване на риска, Гордън Грант, съпредседател на отдела за търговия в Genesis, посочи, че Биткойн е демонстрирал по-значителни печалби в сравнение с Етериум след банкови сривове, като този, свързан с Silicon Valley Bank през март. Въпреки това Грант уточни, че няма налични данни, които да показват как криптовалутите биха могли да реагират при безпрецедентен случай на фалит на правителството.

Както Грант, така и Магадини подчертават повишената активност на пазара на Биткойн опции, особено сред институционалните търговци, с приближаването на сценария за фалит. Това предполага, че търговците очакват повишена волатилност на криптовалутата.

В крайна сметка Грант изрази увереност, че законодателите ще преодолеят различията си и ще постигнат споразумение, както са го правили в миналото. Въпреки това той изрази опасения дали подобни събития ще зачестят в условията на все по-поляризиран политически климат и дали някога ще бъдат разрешени изцяло.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Разглеждаме потенциала на Биткойн в коефициенти – ТАЗИ криптовалута е с коефициент 1.65 да скочи с 300%!

Феновете на спортните залози харесват коефициентите, защото предлагат ясна визия за това какви са шансовете едно събитие да се случи. И макар в крипто средите подобни неща да не са чак толкова ясни, то в тази статия решихме да ви покажем някои криптовалути, които могат да се развият доста добре при правилните обстоятелства.

юни 2, 2023 18:00 5 мин. четене

Avorak AI откри неактивен от 8 години Етериум портфейл, който премества огромни количества ETH

Avorak AI е уникална децентрализирана платформа, която използва изкуствен интелект (AI), за да предоставя прозрачни услуги с AI, използвани в различни сектори. Проектът има широк спектър от приложения, включително функциите за сигурност и алгоритмите за анализ.

юни 2, 2023 17:00 3 мин. четене

ChatGPT прогнозира цените на AIDoge и Tradecurve

Инвеститорите са склонни да проучват проекти с обещаващ ценови потенциал, тъй като крипто пазарът продължава да процъфтява. Две популярни опции са AiDoge (AI) и Tradecurve (TCRV), като сега TCRV е в етап на предварителна продажба.

юни 2, 2023 15:01 4 мин. четене

Крипто китовете раздвижват пазарите с транзакции за милиони долари

Напоследък на крипто пазара се наблюдава значително прехвърляне на средства, в което участват крипто търговци с дълбоки джобове.

юни 2, 2023 14:05 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.