НАЧАЛО Други

Дълговата криза на САЩ се вложава – Уолстрийт трябва да обърне внимание

май 23, 2023 8:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Дълговата криза на САЩ се вложава – Уолстрийт трябва да обърне внимание

Според неотдавнашно проучване на Bank of America над 70 % от управителите на фондове очакват решение преди датата X, с което да се избегне потенциален фалит по държавните задължения. 

Президентът Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти изразиха загриженост, въпреки че неотдавнашните разговори показаха известен напредък.

Въпреки страшните предупреждения от страна на министъра на финансите Джанет Йелън, която всяка втора седмица подчертава сериозността на ситуацията, от Уолстрийт остават незаинтересовани. До предстоящата дата Х остават само две седмици, като тя е определена за 1 юни.

Липсата на загриженост от страна на Уолстрийт е разбираема. Тази криза е резултат от собственото решение на Вашингтон и от повтарящия се характер на тези събития. Тя е резултат от порочна система, която се повтаря всяка втора година, докато не се стигне до решение.

От друга страна, Байдън има основателни причини да иска да елиминира тази повтаряща се заплаха веднъж завинаги.

Съществува потенциално решение, което Байдън би могъл да приложи, въпреки че то крие известен риск. Той спомена 14-ата поправка на Конституцията на САЩ, която първоначално е имала за цел да попречи на щатите от Конфедерацията да не изплащат дълговете си. 

Тази поправка би могла да направи концепцията за тавана на дълга ненужна. Този вариант обаче никога не е бил опитван досега и вероятно ще се сблъска с правни предизвикателства, които могат да стигнат до Върховния съд.

Друга потенциална алтернатива, която напоследък набира популярност, включително от самия Байдън, е изсичането на нова платинена монета на стойност трилион долара. Проучване на Bloomberg показа, че общественото мнение за този подход е разделено. 

Осъществяването на успешен едностранен ход ще позволи на Байдън да защити пълната вяра и кредит на Съединените щати, като по този начин ще избегне потенциален фалит и ще неутрализира трайно тази “ядрена” опция.

Това би било от полза дори за републиканците, тъй като те биха могли да критикуват президента, без да се сблъскват с ответни реакции от страна на своите поддръжници за отстъпване пред исканията.

Лиам Донован, GOP стратег, от известно време се застъпва за този сценарий. Тъй като републиканците вече са приели законопроект като отправна точка, заплахата на Байдън да действа самостоятелно вероятно е най-значимият му лост за влияние.

Въпреки това неизвестните последици от подобни действия биха могли да попречат на Байдън да приложи едностранен подход. Белият дом вероятно е обезпокоен от несигурността, свързана с евентуалния резултат, което може да предизвика волатилност на пазара, тъй като се появяват прогнози за това как Върховният съд може да се произнесе.

Ето защо Байдън трябва да прецени дали едностранното действие е по-удачен вариант, отколкото да се занимава с този въпрос до края на мандата си. Той трябва да прецени и другия нежелан резултат: фалит, който несъмнено ще разтревожи Уолстрийт.

Грег Валиер, главен американски стратег в AGF Investments смята, че макар първоначално фондовият пазар да възприема едностранното действие като трик и да преживява временни разпродажби, той бързо ще се възстанови от въздействието.

Източник: Yahoo Finance

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Невиждана криза на имотния пазар: Купувайте Биткойн – Робърт Кийосаки

След като изрази загриженост за предстояща голяма финансова криза, включваща банкови фалити и потенциална загуба на американския долар като световна резервна валута, Робърт Кийосаки прогнозира тежък срив на пазара на недвижими имоти, който може да се превърне в най-тежкия в историята на страната.

юни 9, 2023 8:00 2 мин. четене

Илон Мъск отново стана най-богатия човек на планетата, но за кратко

В четвъртък Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla, си върна позицията на най-богатия човек в света, като изпревари Бернар Арно, председател на LVMH.

юни 9, 2023 7:00 2 мин. четене

Binance.US отговаря на обвиненията на SEC: Изключва криптовалутни двойки

Binance.US наскоро направи значителни промени след съдебните действия на Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC).

юни 9, 2023 6:00 2 мин. четене

Федерален съдия в САЩ прекратява делото срещу DeFi платформа

Федерален съдия в САЩ наскоро отхвърли иск срещу платформата за децентрализирано финансиране (DeFi) PoolTogether, като постанови, че федералният съд не е подходящо място за разглеждане на проблеми, свързани със стартъпа.

юни 8, 2023 20:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.