Home

БРИКС: Над $2 трилиона могат да влезнат в съюза

06.08.2023 12:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Над $2 трилиона могат да влезнат в съюза

Възможността за растеж е отдавнашна тема в рамките на БРИКС, а срещата на върха на съюза изглежда доближава тази концепция до осъществяване. 

Блокът може да увеличи своя БВП чрез разширяване, особено ако към него се присъединят страни като Саудитска Арабия и Индонезия.

Понастоящем БРИКС поддържа БВП от приблизително $27.65 трилиона, което го поставя в сериозна конкуренция с държавите от Г-7 и доминиращия западен свят. Разширяването обаче може значително да промени този пейзаж и да доведе до значително увеличение на общия БВП на блока.

Идеята за разширяване на блока БРИКС е обект на слухове от доста време, което предизвиква дискусии в геополитическия сектор относно потенциалното ѝ въздействие върху световния баланс на икономическите сили. По-специално, включването на бързоразвиващи се икономики би могло да има несравнимо въздействие върху икономическата статистика на блока.

Ако БРИКС се разшири, БВП може да се увеличи с $2 трилиона, в зависимост от страните, които решат да приемат за членове. Няколко държави вече изразиха официален и неофициален интерес към членство, като някои от тях могат да се похвалят с едни от най-големите икономики в света.

Сред държавите, които проявяват интерес към присъединяване към блока, особено внимание заслужават Саудитска Арабия и Индонезия. И двете държави предлагат значителни икономически ползи и се отличават с впечатляващи стойности на БВП от съответно $1.06 трилиона и $1.39 трилиона. Включването им в алианса БРИКС може да доведе до значителна промяна в позицията на блока.

Интересното е, че Саудитска Арабия вече е планирана да стане член на Новата банка за развитие на блока и според съобщенията е изразила интерес да предоставя финансиране на блока, особено след като Русия е изправена пред западните санкции поради продължаващия конфликт в Украйна. 

Ако бъде включена в алианса на предстоящата среща на върха, участието на Саудитска Арабия несъмнено ще промени правилата на играта и ще промени значително геополитическия баланс на силите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Корелацията между криптовалутите и фондовия пазар достигна своя връх – Coinbase

Неотдавнашен доклад на Coinbase разкрива, че през септември корелацията между криптовалутите и фондовите пазари е достигнала исторически връх и е достигнала 50%.

28.09.2024 21:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Боливия регистрира скок на крипто транзакциите

В неотдавнашен доклад на Централната банка на Боливия (BCB) се подчертава значителното увеличение на транзакциите с виртуални активи в Боливия след решението на страната да отмени забраната си за Биткойн през юни.

28.09.2024 20:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Ръководителят на SEC ще напусне ако Тръмп бъде избран според американски сенатор

Сенаторката от Уайоминг Синтия Лумис наскоро предположи, че председателят на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) на САЩ Гари Генслер може да се оттегли от поста си през следващата година.

28.09.2024 16:00 1мин. четене Kosta Gushterov

3 макроикономически фактора, които може да повлияят на крипто сектора до края на 2024

Пазарът на криптовалути може да е готов за потенциален растеж, тъй като навлиза в четвъртото тримесечие, което исторически е благоприятен период.

28.09.2024 13:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Един отговор на “БРИКС: Над $2 трилиона могат да влезнат в съюза”
  1. Пуци,

    Продължават измишльотините и манипулациите. Истината е че никой не вярва в новата валута на Китай освен политбюро на ККП и другарчето им Путлер.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.