Home

Светът вече е в рецесия и повечето пазари са съгласни

08.07.2023 10:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Светът вече е в рецесия и повечето пазари са съгласни

Продължава дебатът за потенциална рецесия в САЩ, но е важно да се признае, че глобалната икономика вече преживява такава, според Давал Джоши, главен стратег в Counterpoint на BCA Research.

В глобален план рецесията се определя като растеж под 2%. Китай расте с около 5%, САЩ – с по-малко от 2%, а Европа е в застой. Силно експортно ориентирани икономики като Германия, Швеция и Южна Корея са изправени пред трудности.

Глобалният PMI индекс на J.P. Morgan за производствения сектор спадна до шестмесечно дъно от 48.8 през юни, което показва свиване на икономиката. Наличието на все по-голям застой в световната икономика е видно от показатели като високото равнище на безработица сред младите хора в Китай и нарастващата безработица в Германия. В САЩ се наблюдава значително нарастване на броя на трайно загубените работни места.

Джоши твърди, че дебатът за рецесия в САЩ е незначителен в сравнение с по-широката история на вече продължаващата глобална рецесия. Финансовите пазари отразяват тези настроения, като цените на петрола и металите са в мечи пазар, а икономически чувствителните сектори не постигат добри резултати. Въпреки това фондовият пазар не изпитва затруднения, като S&P 500 е нараснал с 16% през тази година.

Джоши подчерта, че в момента на световния пазар на акции, претеглен спрямо пазара, преобладават технологичните или свързаните с технологиите компании, с изключение на няколко случая. Той предупреди, че дори технологичният сектор не може да остане имунизиран срещу глобална рецесия за неопределено време.

Той прогнозира, че световната рецесия ще се задълбочи, тъй като централните банки в западните страни ще продължат да затягат политиките си. Това се отразява на инвестициите, като се очаква суровините да се представят по-слабо от държавните облигации и високодоходните кредити, а акциите също да се представят по-слабо.

Що се отнася до тактическите препоръки, Джоши предложи превес на френските акции на луксозни стоки в сравнение с акциите на американските технологични компании, тъй като първите вече са коригирани значително. 

Източник: Morningstar

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Корелацията между криптовалутите и фондовия пазар достигна своя връх – Coinbase

Неотдавнашен доклад на Coinbase разкрива, че през септември корелацията между криптовалутите и фондовите пазари е достигнала исторически връх и е достигнала 50%.

28.09.2024 21:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Боливия регистрира скок на крипто транзакциите

В неотдавнашен доклад на Централната банка на Боливия (BCB) се подчертава значителното увеличение на транзакциите с виртуални активи в Боливия след решението на страната да отмени забраната си за Биткойн през юни.

28.09.2024 20:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Ръководителят на SEC ще напусне ако Тръмп бъде избран според американски сенатор

Сенаторката от Уайоминг Синтия Лумис наскоро предположи, че председателят на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) на САЩ Гари Генслер може да се оттегли от поста си през следващата година.

28.09.2024 16:00 1мин. четене Kosta Gushterov

3 макроикономически фактора, които може да повлияят на крипто сектора до края на 2024

Пазарът на криптовалути може да е готов за потенциален растеж, тъй като навлиза в четвъртото тримесечие, което исторически е благоприятен период.

28.09.2024 13:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.